Champorado - čokoládová dobrota z Filipín

13:00 | 19.09.2018 Eunka 22
Milovníci sladkých svačinek a snídaní mohou jásat. Na Filipínách by nestrádali. Populární rýžová kaše s čokoládou se právě dnes podává.
Champorado
Champorado FOTO: Matthew Mendoza / flickr.com
Tento pokrm se vaří, jak už jsme uvedli, na Filipínách. Skládá se z rýže, kakaa, cukru a kondenzovaného mléka. Obvykle se rýže uvaří ve vodě, ale mléko kaši krásně zjemní a tak je též častou volbou mlsounů. 

Možná se vám to bude zdát divné, ale Filipínci si k této sladké lahůdce dopřávají sušené slané ryby zvané tuyo. Nic se prý totiž nevyrovná kombinaci sladké/slané. No, je to samozřejmě otázka vkusu, ale jak to tedy jedí? Na lžíci naberou kaši, přidají kousek rybky a šupnou to do pusy. Dokonalý kontrast prý způsobí na patře nevýslovné blaho.

Champorado se jí většinou k snídani, a to buď horké nebo studené. Podle toho, jak se člověk po ránu cítí. A ještě jedna zajímavost. Toto lahodné jídlo má původ v Mexiku. Na Filipíny ho přivezli mexičtí obchodníci, kteří poté v zemi zůstali. Během let si Filipínci jídlo přizpůsobili a nynější verze se stala známou.



Chcete si Champorado připravit? Není to vůbec složité. Jeden recept, vhodný i pro naše poměry, bychom tu pro vás měli.

Budete potřebovat: 1 šálek lepkavé rýže, vodu či mléko (zhruba 2 1/2 šálku), 1/2 šálku kvalitního kakaového prášku (může být méně i více, dle chuti), 1/2 šálku cukru (lepší je tmavý), vanilkový extrakt, kondenzované mléko (doporučila bych to v tubě).

Rýži vařte ve vodě či mléce tak dlouho, až změkne. Pak přidejte kakao, vanilku a cukr a ještě tak 10 minut míchejte na mírném ohni. Kdyby byla rýže příliš hustá, přidejte vodu. Hlavně nezapomeňte pokrm stále míchat, aby se vám nelepil na dno hrnce a nezpůsobil spáleninu. Jakmile nalijete kaši do misky, vezměte kondenzované mléko a ozdobte si vaši dobrotu krásnou mléčnou spirálou. 

A pokud toužíte po sušených solených rybách, a obstaráte si je, je dobré si je rychle osmahnout na oleji a ihned podávat. Dobrou chuť, milí kuchtíci, a příště zase vyzkoušíme něco jiného. Mlsné jazýčky je totiž záhodno hýčkat.


ZDROJ: asian-recipe.com, thepeachkitchen.com
FOTO: josh james / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9