Hlavní stránkaGastronomieGaji Namul - lilkový salát
Gaji Namul - lilkový salát
Gaji Namul je poměrně jednoduchý a rychlý salát, který se stal nedílnou součástí korejské kuchyně. Pojďte si přečíst, jak na něj.
Gaji Namul
FOTO: crazykoreancooking.com
Co budeme potřebovat:
2 tmavofialové lilky
2 stroužky česneku
1 jarní cibulku
1 lžičku opražených sezamových semínek
2 a půl lžíce sójové omáčky
2 a půl lžíce sezamového oleje (může být nahrazen olivovým)
půl lžíce drcených sušených chilli papriček (popřípadě dle chuti)
Postup:
Lilky nakrájíme na špalíky dlouhé asi 5 cm a povaříme je v páře 15 minut. Necháme zcela vychladnout. Pokud nám lilky pustí štávu, slijeme ji.
Následně dáme lilky do mísy a přidáme do ní zbylé ingredience: stroužky česneku, které rozmačkáme nebo prolisujeme, chilli, opražená sezamová semínka, jarní cibulku, kterou jsme si nakrájeli, sójovou omáčku a sezamový olej.
Vše pořádně promícháme a podáváme!
Video pro inspiraci:
Tipy:
Je dobré si uvědomit, že v závislosti na velikosti (množství) lilku, bude možná potřeba změnit množství koření.
Lilky je dobré povařit v páře pouze do té doby, dokud nezměknou. Necháme-li je totiž v páře příliš dlouho, stanou se kašovité a beztvaré. Jejich slupka navíc ztratí krásnou fialovou barvu. A naopak, pokud je nenecháte v páře dost dlouho, budou se hůře jíst. Bude to tedy možná chtít trochu cviku, než dosáhnete té optimální měkkosti.
Lilky můžete povařit i s rýží. Stačí je položit na vrch rýže v posledních 5 minutách jejího vaření.
Mnoho korejských maminek vaří dokonce lilek v mikrovlnné troubě. Je to totiž rychlé a snadné. Nakrájené kousky lilku dáme na talíř, zalijeme trochou vody tak, aby pokrývala pouze dno a přikryjeme víkem nebo fólií (opět musí dojít k páře). Pak už jen nastavíme ručičku na 3 až 7 minut v závislosti na síle mikrovlnné trouby.
Zajímavosti:
V koreji se tento lilkový salát často podává jako jedno z mnoha přílohových jídel, banchan. Jde o tradiční korejsky namul, tedy zeleninovou přílohu. Gaji Namul je také jedním z 9 zeleninových příloh konzumovaných na tradiční korejský svátek Jeongwal Daeboreum.
Většina variací Gaji-Namul se liší pouze v množství koření.
ZDROJ: časopis Albert v kuchyni, crazykoreancooking.com
2 tmavofialové lilky
2 stroužky česneku
1 jarní cibulku
1 lžičku opražených sezamových semínek
2 a půl lžíce sójové omáčky
2 a půl lžíce sezamového oleje (může být nahrazen olivovým)
půl lžíce drcených sušených chilli papriček (popřípadě dle chuti)
Postup:
Lilky nakrájíme na špalíky dlouhé asi 5 cm a povaříme je v páře 15 minut. Necháme zcela vychladnout. Pokud nám lilky pustí štávu, slijeme ji.
Následně dáme lilky do mísy a přidáme do ní zbylé ingredience: stroužky česneku, které rozmačkáme nebo prolisujeme, chilli, opražená sezamová semínka, jarní cibulku, kterou jsme si nakrájeli, sójovou omáčku a sezamový olej.
Vše pořádně promícháme a podáváme!
Video pro inspiraci:
Tipy:
Je dobré si uvědomit, že v závislosti na velikosti (množství) lilku, bude možná potřeba změnit množství koření.
Lilky je dobré povařit v páře pouze do té doby, dokud nezměknou. Necháme-li je totiž v páře příliš dlouho, stanou se kašovité a beztvaré. Jejich slupka navíc ztratí krásnou fialovou barvu. A naopak, pokud je nenecháte v páře dost dlouho, budou se hůře jíst. Bude to tedy možná chtít trochu cviku, než dosáhnete té optimální měkkosti.
Lilky můžete povařit i s rýží. Stačí je položit na vrch rýže v posledních 5 minutách jejího vaření.
Mnoho korejských maminek vaří dokonce lilek v mikrovlnné troubě. Je to totiž rychlé a snadné. Nakrájené kousky lilku dáme na talíř, zalijeme trochou vody tak, aby pokrývala pouze dno a přikryjeme víkem nebo fólií (opět musí dojít k páře). Pak už jen nastavíme ručičku na 3 až 7 minut v závislosti na síle mikrovlnné trouby.
Zajímavosti:
V koreji se tento lilkový salát často podává jako jedno z mnoha přílohových jídel, banchan. Jde o tradiční korejsky namul, tedy zeleninovou přílohu. Gaji Namul je také jedním z 9 zeleninových příloh konzumovaných na tradiční korejský svátek Jeongwal Daeboreum.
Většina variací Gaji-Namul se liší pouze v množství koření.
ZDROJ: časopis Albert v kuchyni, crazykoreancooking.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek