Gaji Namul - lilkový salát

16:00 | 04.09.2014 Saki 3
Gaji Namul je poměrně jednoduchý a rychlý salát, který se stal nedílnou součástí korejské kuchyně. Pojďte si přečíst, jak na něj.
Gaji Namul
Gaji Namul FOTO: crazykoreancooking.com
Co budeme potřebovat:
2 tmavofialové lilky
2 stroužky česneku
1 jarní cibulku
1 lžičku opražených sezamových semínek
2 a půl lžíce sójové omáčky
2 a půl lžíce sezamového oleje (může být nahrazen olivovým)
půl lžíce drcených sušených chilli papriček (popřípadě dle chuti)

Postup:
Lilky nakrájíme na špalíky dlouhé asi 5 cm a povaříme je v páře 15 minut. Necháme zcela vychladnout. Pokud nám lilky pustí štávu, slijeme ji.

Následně dáme lilky do mísy a přidáme do ní zbylé ingredience: stroužky česneku, které rozmačkáme nebo prolisujeme, chilli, opražená sezamová semínka, jarní cibulku, kterou jsme si nakrájeli, sójovou omáčku a sezamový olej.

Vše pořádně promícháme a podáváme!

Video pro inspiraci:


Tipy:
Je dobré si uvědomit, že v závislosti na velikosti (množství) lilku, bude možná potřeba změnit množství koření.

Lilky je dobré povařit v páře pouze do té doby, dokud nezměknou. Necháme-li je totiž v páře příliš dlouho, stanou se kašovité a beztvaré. Jejich slupka navíc ztratí krásnou fialovou barvu. A naopak, pokud je nenecháte v páře dost dlouho, budou se hůře jíst. Bude to tedy možná chtít trochu cviku, než dosáhnete té optimální měkkosti.

Lilky můžete povařit i s rýží. Stačí je položit na vrch rýže v posledních 5 minutách jejího vaření.

Mnoho korejských maminek vaří dokonce lilek v mikrovlnné troubě. Je to totiž rychlé a snadné. Nakrájené kousky lilku dáme na talíř, zalijeme trochou vody tak, aby pokrývala pouze dno a přikryjeme víkem nebo fólií (opět musí dojít k páře). Pak už jen nastavíme ručičku na 3 až 7 minut v závislosti na síle mikrovlnné trouby.

Zajímavosti:
V koreji se tento lilkový salát často podává jako jedno z mnoha přílohových jídel, banchan. Jde o tradiční korejsky namul, tedy zeleninovou přílohu. Gaji Namul je také jedním z 9 zeleninových příloh konzumovaných na tradiční korejský svátek Jeongwal Daeboreum.

Většina variací Gaji-Namul se liší pouze v množství koření.


ZDROJ: časopis Albert v kuchyni, crazykoreancooking.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9