Pět nejpálivějších korejských pokrmů

18:07 | 01.09.2013 Eunka 32
Pokud jste od mala toužili po kariéře polykače ohně nebo vám nevadí, když vám při jídle tečou z očí palčivé slzy, budou tyto lahůdky pro vás tak akorát.
Bude dnes něco pálivého?
Bude dnes něco pálivého? FOTO: Shutterstock.com
V některých zemích symbolizuje červená barva štěstí. V Koreji se však připravte na něco hodně ale hodně pálivého. A víte, proč Korejci milují ostrá jídla, která člověku propálí vnitřnosti? Může to znít podivně, ale mnoho Korejců říká, že koření je vlastně způsob terapie. Když je váš mozek v plamenech, očistí vás to. Takže nyní pojďme zhltnout něco pikantního a kdo se bojí, že uhoří, ať si vezme k ruce hasicí přístroj.


1. Buldak 



Tento pikantní pokrm s grilovaným kuřecím a čili omáčkou se stal velmi populární už před několika lety, když korejská ekonomika procházela těžkým obdobím. Proto tedy ta terapie kořením. Buldak odstartoval vzestup hořících lahůdek v Koreji a je oblíbený v mnoha hospůdkách. Spolu se studeným pivem, samozřejmě. 

Pokud chcete pálivost této dobroty zmírnit, ozdobte si ji pořádnou dávkou mozzarelly. To by mělo alespoň částečně zahnat vaše utrpení. A jak je na tom Buldak v sociální oblasti? Jezte ho se starým dobrým přítelem, se kterým chcete držet krok a užijte si společnou konverzaci i pálení v žaludku.


2.Tteokbokki 



Měkké rýžové a rybí koláčky vařené ve žhavé sladké čili omáčce. Toto jídlo je jednou z nejmilovanějších pochoutek v celé Koreji. Obvykle se prodává na stáncích a v restauracích. 

Stateční jedlíci mohou požádat o přílohy, jako jsou vařená vejce, skleněné nudle či knedlíčky. Někdo si klidně přidá i hot dog. Jakmile začnete jíst, očekávejte menší výpadek v provozu vašeho trávení. Asi shoříte! Ostrost se bude plížit vaší trávící soustavou jako žhavá láva. Tento pokrm si raději objednejte domů, tam můžete kňučet hezky v soukromí.


3. Abiko curry



Vepřová kotleta s japonským kari. Jídlo, které je natolik ostré, že by složilo i rozzuřeného slona. Stačí ochutnat jen jednu pouhou lžičku a vy kašlete a lapáte po dechu jako při astmatickém záchvatu. 

Dobrá rada neuškodí - když budete muset podstoupit u stolu konverzaci, do které se vám nechce, objednejte si Abiko. Budete jen sípat a chrochtat, takže se nezmůžete ani na slovo.


4. Jjambbong



Jedná se nudle s mořskými plody a vývar, který obsahuje extra pálivé čili z Koreje, Vietnamu, Číny a Indie. Díky tomuto pokrmu poznáte chuť pekla na vlastní kůži. Doporučuje se začít nudlemi a pak chrabře pokračovat. Jenže už první sousto vám způsobí akutní bolest jazyka a budete tak mít pocit, že jste v jednom ohni.

V restauraci se tato ďábelská laskomina jí lépe, můžete totiž zvracet na toaletě a ne na ulici. Kartony krabic mléka v jedné části obchůdku s touto dobrotou jen dokazují, že koření má opravdu sílu! Tyto nudle jsou skvělé na budování týmových vztahů na pracovišti. Společné svíjení a úpění vás sblíží i se zarytým nepřítelem.


5. Onnuriye Tonkatsu



Nevinný název "vepřový kotlet" klame. Abyste nezemřeli, přineste si několik krabic mléka a možná zvažte i náhradní kalhoty. Tohle je snad nejpálivější jídlo na světě. Zlověstná tmavě červená omáčka je plná čili a asijských bylin. Stačí vám ochutnat jen ždibíček o velikosti bříška palce a budete to chtít vzdát.

Během konzumace neočekávejte žádný hovor. Raději tu mučící pekelnou lahůdku pojídejte sami. Třeba, když toužíte po samotě anebo vám někdo ublížil.


Několik tipů jak jíst ostrá jídla: 

Předtím, než si něco pálivého dáte, snězte trochu normálního jídla. Do prázdného žaludku totiž koření proniká rychleji.

Vodou palčivost nezaženete. Pouze mléko vám vysaje horkost z úst a potěší sliznici vašeho ztrápeného žaludku.

Nejezte tyto nebezpečné pokrmy, když máte druhý den důležitou schůzku nebo někam odjíždíte. 

Na rande to asi nebude to pravé. Nikdo totiž není okouzlující, když kašle, chrochtá, slzí a jediný zvuk, který ze sebe dokáže vydat je pouhé útrpné skučení.

Vezměte s sebou pouze přátele, kteří chápou, že čas od času je třeba se vyplakat. Ostré pokrmy navíc mohou ochromit vaše sociální dovednosti.

Nebuďte přehnaně pyšní. Myslíte si, že vás někdo bude obdivovat, když spolykáte tunu pálivého žvance? Za to vám díra ve střevech nestojí.

Pokud je bolest v břiše ukrutná, přestaňte! To vaše tělo protestuje, že má dost. Raději ho poslechněte!


Tak, a nyní jsme na konci. A na vás už jen je, abyste se nám svěřili, zda máte s pálivými dobrotami nějaké zkušenosti. Možná, že se tu najde i pár odvážlivců, kteří některý z uvedených pokrmů jedli. Nebojte se, a podělte se o své zážitky s námi.


ZDROJ: travel.cnn.com
FOTO: en.wikipedia.org,
FOTO: commons.wikimedia.org,
FOTO: lazy fri13th / flickr.com / abiko curry
FOTO: commons.wikimedia.org
FOTO: James / flickr.com / tonkatsu

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9