7 super pikantních korejských jídel - a tipy pro jejich konzumaci

13:00 | 08.07.2019 choi1taehee 1
Jižní Korea je proslulá svou zdravou, ale také pálivou kuchyní. Již malé děti zde pravidelně jedí fermentované zelí, zvané kimchi. Pokud už to je pro vás extrémně pálivé, představte si, že Korea toho má více co nabídnout.  
Pálivé papričky
Pálivé papričky FOTO: shutterstock.com

7. Buldak (Ohnivé kuře)

seonkyounglongest.com/buldak-rice-balls

Tento pikantní grilovaný kuřecí pokrm pokrytý chilli omáčkou se stal nesmírně populární před několika lety, kdy korejská ekonomika prošla hrubou náplastí.

Buldak vyvolal v Koreji  trend v mimořádně pálivých pokrmech a je stále populární v mnoha barech - doprovázený samozřejmě studeným pivem. Budak s pivem je známé kombo, zvané chimaek.

Pokud chcete trošku zjemnit onu pálivost, objednejte si buldak obklopený kroužky sýra mozzarella.

6. Ddeokbokki (Rýžové a rybí knedlíčky v chilli omáčce)

futuredish.com/tteokbokki/


Měkké rýžové a rybí knedlíčky vařené ve sladké červené chilli omáčce - ddeokbokki je jedním z nejoblíbenějších korejských občerstvení a pokrmů. Tento pokrm je běžně prodáván na rozích ulic a ve stáncích s potravinami.

Řetězec restaurací Dongdaemun Yeobkki Ddeokbokki má zhruba 80 poboček po celé zemi a dodává toto pálivé potěšení ve vzduchotěsných nádobách přímo k vašim předním dveřím.
Stateční jedlíci mohou požádat o doplňky, jako jsou například vařená vejce, skleněné nudle, smažené knedlíky nebo párky v rohlíku.

5. Abiko kari


tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink


Abiko je japonská kari restaurace, která nabízí své speciality na různých úrovních pálivosti.
Autor článku navštívil tuto restauraci se svou přítelkyní, která si objednala to nejpálivější, co restaurace nabízela. Autor sám si dal pouze “baby” kari.

Jedna lžíce toho nejpálivějšího kari byla pro autora dost, aby začal slzet a kašlat. Jeho přítelkyné popsala svou zkušenost jako: “chtěla jsem sníst cokoli, jen abych neměla na jazyku ten oheň.”

Nakonec oba pokrmy smíchali dohromady, aby jídlo nebylo tak pálivé.

4. Maeundae galbijjim (Dušené maso s krátkým žebrem)

edition.cnn.com


Maeundae galbijjim je z nevědeckého průzkumu, na ulicích Soulu, jedním z nejpálivějších pokrmů, v dnešní době. Zapomeňte na vše, co víte o galbijjim, ta obvykle sladká a slaná krátká hovězí žebra.

Klasické korejské jídlo vstoupilo do nové éry kořeněnosti v Maeundae (mae-un znamená "kořeněný" v korejštině). Jedno sousto velikosti nehtu ponechává obrovskou bolest na jazyku. Dušené vejce je v menu proto, aby čas od času zmírnilo ostrost koření.

3. Lee Kang-sun Silbijip nakji bokkeum (Smažená chobotnice z restaurace Lee Kang-sun Silbijip)

seonkyounglongest.com/nakji-bokkeum-korean-spicy-octopus


Nakji bokkeum se skládá ze smažené nakji (chobotnice) zaplavené ve velkorysé porci omáčky z červené papriky.

Rýže, fazolové klíčky a sezamový olej jsou přidány po stranách, aby pomohly zmírnit pálivost.
Tip od zkušeného jedlíka: Nevylévejte všechnu omáčku nakji na rýži, než ji ochutnáte. Tento bezohledný čin způsobí, že váš obličej bude tak červený jako jídlo.

Lee Kang-sun Silbijip, založená před více než 45 lety, má čtyři úrovně pálivosti pro své pokrmy. Restaurace se nachází v okrese Mugyo-dong v Jongno-gu. Tato oblast byla spojováva s klasickým pikantním pokrmem v  60. a 70. letech.

2. Jjambbong (Nudle s mořskými plody)

koreanbapsang.com/jjam-bbong-korean-chinese-spicy-noodle


První věc, která vás napadla, když jste si dali jjambbong (pálivé nudlové jídlo na bázi mořských plodů), je nejprve sníst nudle.
Jakmile narazíte na vývar, naplněný čtyřmi různými chilli z Koreje, Číny, Vietnamu a Indie, pálivost se stává příliš nepříjemnou.

Jedno sousto nudlí stačí k tomu, aby způsobilo akutní bolest na jazyku. Přidejte lžíci vývaru a celá vaše hlava má pocit, že je v plamenech.

Nápis v restauraci zdvořile žádá zákazníky, aby používali toaletu v koupelně, pokud cítí potřebu zvracet, místo aby se tak stalo na ulici.
Stoh krabic mléka před známým obchodem s nudlemi svědčí o satanských úrovních pálivosti uvnitř.

1. Onnuriye Donkatsu (Vepřová kotleta)

edition.cnn.com


Nevinný název restaurace Onnuriye Donkatsu (Vepřová kotleta kolem světa), klame. Toto místo je vlastně známo, že servíruje donkatsu smrti, zdaleka nejpálivější jídlo, které si umíte představit.

Vepřová kotleta je zalitá ve zlověstné tmavě červené omáčce vyrobené z bohatého vývaru asijských bylin a to, co vlastník Song Jung-won nabízí, je nejpálivější chilli na zemi.
Song udržuje svůj pálivý recept jako velké tajemství. "Chci, aby to bylo co nejtěžší výzvou pouze pro 0,1% obyvatelstva," říká. “Je tu něco magického na tom, že pálivost lidi přitahuje, i když jsou v bolestech. Obvykle si tito lidé totiž myslí, že to nemůže být přeci TAK pálivé.”

Restaurace varuje zákazníky nápisem na dveřích; Nebudeme servírovat jídlo, pokud si s sebou nepřinesete krabici mléka.
Ti stateční, co dokončí výzvu, budou mít svoji tvář zvěčněnou na zdi slávy.

A jak zvládat pálivá jídla?

Snězte něco před oním pálivým jídlem. Stejně jako jste náchylnější k účinkům alkoholu, když jste nejedli, koření může také zaútočit na prázdný žaludek.

Připravte si správný nápoj. Pokud jde o zmírnění bolesti z kořeněného jídla, voda není pomoc. Ta jen poválí ono koření v ústech a na okamžik zmírní bolest. Mléko nebo jiné mléčné nápoje pomáhají odvádět pálivost z úst a také zajistí úlevu při ohni v žaludku.

Plánujte dopředu. Účinky kořeněného jídla mohou přetrvávat dlouho po samotné spotřebě.
Vydat se na výzvu s pálivým jídlem, když máte důležitou schůzku, vyšetření, zkoušku nebo cestu, není dobrý nápad. Nikdy nevíte, kdy to vzplane.

Vyberte správného společníka. Pikantní jídlo může ochromit vaše sociální dovednosti.
Nejste příliš okouzlující, když vaše oči jsou rudé, slzíte každé tři sekundy a jediný zvuk, který můžete produkovat, je sténání bolestí. Konzumujte pálivé jídlo  pouze s přáteli, kteří chápou, že někdy potřebujeme všichni křičet.

Nebuďte příliš ambiciózní. Nebo hrdí. Ano, všichni budou ohromeni vaší schopností jíst chilli přímo z misky kung pao ... asi pět minut. Ale vy pak musíte žít s tím spaleným žaludkem po zbytek života.

Když vás jídlo pálí až moc, přestaňte. Vaše tělo vám říká, že to už stačí.
 
ZDROJ: edition.cnn.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9