Jak nakupovat a skladovat čaj

18:00 | 18.08.2013 Jedi 8
Při nákupu čaje je třeba si uvědomit, že jména druhů ne vždy vypovídají o kvalitě. Stejný druh může v závislosti na jakosti lístků chutnat u každého obchodníka jinak. Proto se snažte najít spolehlivý obchod, který vám bude opravdu vyhovovat. 
čajový krám
čajový krám FOTO: dreamstime.com
Nejste-li někde spokojeni, jděte jinam. Jedině tak získáte jistotu, že pijete skutečně ten jedinečný nápoj, který chcete. Obsluhující v prodejně, ve které nakupujete, by měl mít o nabídce čajů přehled, poradit vám s výběrem i následnou přípravou čaje, stejně tak by měl být schopen odpovědět na všechny vaše zvídavé otázky ohledně původu, obsahu, stáří i skladování čaje. Buďte pozorní a nenechte se odradit nepříjemnou zkušeností. Šálek nápoje „chutnající jako nejsladší rosa z nebes“ za to jistě stojí.

Abyste se nemuseli spoléhat jen na rady prodávajícího, můžete si osvojit znalosti, jejichž užitečnost při nákupu a výběru toho správného čaje jistě oceníte. Důležité je si uvědomit, že vzhled není vždy tím nejsprávnějším měřítkem kvality. Někdy se můžete setkat s nádherně svinutými čajovými lístky, ale nápoj z nich připravený má pouze průměrnou chuť. Kvalitní čaj vás vždy potěší jemnou barvou nálevu, příjemnou vůní a chutí. Takový nápoj však lze připravit jen ze skutečně čerstvých čajových lístků. Nejlepším způsobem, jak ověřit jejich čerstvost, je prohlédnout si jejich barvu – měla by být intenzivní, ne zašedle vybledlá. Dalším důležitým ukazatelem kvality je vůně. Čerstvé čajové lístky vždy zahaluje jejich specifická příjemná vůně. Pokud z čaje cítíte jen velmi slabé aroma nebo nevoní vůbec, pak lze o jeho čerstvosti pochybovat a raději jej nekupujte. Čerstvost lístků ověříte i tak, že si jich trochu vezmete do prstů a vyzkoušíte, zda jsou pevné a suché. Měkké lístky svědčí o vlhkém a méně kvalitním čaji. Žádná z těchto metod vám však o čaji nepoví tolik, jako samotné ochutnání nápoje připraveného z vámi vybraných lístků, protože – jak pravil znalec čaje Lu Jü – “lahodná chuť čaje se vytváří v ústech.”
 
Pro jistotu napoprvé vždy kupujte jen malé množství čajových lístků, které potom doma vyzkoušíte. Pokud vám nápoj z nich uvařený zachutná, můžete si doplnit zásoby. Vyhnete se tak nepříjemnému zklamání a lítosti ze zbytečně utracených peněz za čaj, který ani zdaleka neodpovídá vašim představám. Při hledání toho správného obchodu s čajem se řiďte svoji intuicí a chutí. A až si budete v klidu pochutnávat na šálku lahodného nápoje, jehož výběru jste věnovali tolik pečlivého úsilí, snad porozumíte slovům, která kdysi vyřkl Kyongbong Sunim. Ten byl přesvědčen o tom, že „v chuti jednoho jediného šálku čaje můžete někdy objevit pravdu o všech nesčíselných formách vesmíru.“
 
Skladování čaje
 
I sebekvalitnější čaj může naprosto znehodnotit nevhodné skladování. Největší nepřátelé čaje ve vaší domácnosti na sebe berou podobu světla, vlhkosti a výrazných vůní jiných potravin, především koření. Proto je důležité, aby nádoba, ve které budete čaj uchovávat, dobře těsnila, byla neprůhledná a měla přiměřenou velikost vzhledem k množství skladovaných lístků, protože příliš malý obsah čaje v neúměrně velké nádobě prochází procesem samovolné oxidace stejně jako na vzduchu. S přihlédnutím ke všem uvedeným požadavkům nejlepší službu splní tmavé skleněné a keramické nádoby. 
 
Krásně zdobené plechové krabičky, které jsou mezi čajomily tolik oblíbené právě pro dotváření exotické atmosféry, nejsou pro skladování čaje tou nejšťastnější volbou – ve spárách často netěsní. Pokud se však přesto jejich kouzla nechcete vzdát, je vhodnou alternativou skladování čaje papírový sáček vložený do plechové krabičky.
 
V našich podmínkách lze čaj uchovávat při běžné pokojové teplotě, někteří prodejci však doporučují skladování v ledničce. To je však velmi náročné na způsob zabalení, protože čaj je zde vystaven mnoha pachům a velké vlhkosti, navíc po vytažení z ledničky se mohou začít uvnitř sáčku srážet páry, které usušené lístky poškozují  a výrazně snižují jejich kvalitu. Skvělé jsou takové ty lékárenské dózy, ja si teď ale nevzpomenu, jak se jmenuje ten typ uzavírání. (viz foto)



Nejlepší je nakupovat čaj v roce jeho sklizně a pořizovat si jen malé zásoby tak, abychom množství pořízených lístků upotřebili během jednoho roku. Znalci jsou totiž přesvědčeni o tom, že po uplynutí jednoho roku (někdy je to v řádech měsíců) ode dne své sklizně ztrácí čaj veškeré své tolik ceněné vlastnosti – jemnou vůni, svěží barvu i plnou chuť.
(Samozřejmě jsou i nějaké čaje, které jsou oceňovány pro své stáří a pijí se často až po mnoha letech.)


FOTO: fler.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9