Kam v červnu za japonskou kulturou?

14:00 | 14.06.2014 tsal 1
Zajímáte-li se o japonskou kulturu a máte-li to blízko do Prahy (či v jednom případě do Karlových Varů), nenechte si ujít celou řadu akcí, které se tento měsíc konají. Na své si přijdou labužníci, milovníci tradiční kultury i fanoušci hudby a tance. 
Japonské hudební duo Aga-shio
Japonské hudební duo Aga-shio FOTO: unitedislands.cz

Ochutnávka japonského čaje v rámci Pražské muzejní noci

Kdy: Sobota 14. 6. 2014 od 19:00 do 22:00
Kde: Národní galerie, Palác Kinských (Staroměstské nám. 12, Praha1)
Co: Chcete-li vidět, jak se připravuje tradiční japonský čaj a následně i ochutnat několik jeho typů, máte jedinečnou možnost právě tuto sobotu v Národní galerii. Na akci vás zve čajovna Bílý jeřáb a Velvyslanectví Japonska v ČR.
Více informací zde.
 

Min Tanaka – Šťastný strom

Kdy: Sobota 14. 6. 2014 od 20:00 / Neděle 15. 6. 2014 od 20:00
Kde: Divadlo Archa, Na Poříčí 26, Praha 1
Co: Min Tanaka byl jedním z prvních, kdo světu představil Butó – japonský tanec temnot. Jeho první vystoupení na území České republiky proběhlo právě před třiceti lety v naprostém utajení a tak ho mohlo shlédnout jen několik málo diváků. Nyní však máte možnost se s touto světovou legendou tance seznámit i u nás, v divadle Archa, kde vystoupí s inscenací Šťastný strom.
Cena: 209 Kč/150 Kč( studenti, senioři)
Více informací zde.
 

Japonská kuchyně: Světové kulturní dědictví UNESCO

Kdy: Pondělí 16. 6. 2014 od 17:00
Kde: V budově Střední školy hotelnictví a gastronomie v Praze 9 – Klánovicích, ulice Slavětínská 82
Co: Jste-li fanoušky japonské kuchyně, nenechte si ujít ochutnávku typických japonských jídel - nudlí soba, smažených mořských plodů či zeleniny tempura, tradiční kachničky a cukrovinek. Připíjet se bude číškou saké! Nutná rezervace.
Cena: 150 Kč/100 Kč (studenti)
Více informací zde.
 

Půl roku v japonské rodině, druhá část: Cestování po Japonsku (přednáška)

Kdy: Úterý 17. 6. 2014 od 18:00
Kde: Velvyslanectví Japonska v ČR, informační a kulturní centrum (Hellichova, Praha 1)
Co: Evropanka, 182 cm, s pětipoložkovou slovní zásobou vyrazila do Tokia. Zírali jak Japonci, tak ona. Splnil se mi celoživotní sen navštívit zemi Vycházejícího slunce. Splnil se dokonce na 300%: v Japonsku jsem strávila půl roku, bydlela u japonské rodiny, chodila na prestižní univerzitu a využívala každé chvilky k cestování a poznávání. Přijďte se zasmát mým trapasům, pokochat se krásnými scenériemi, zjistit, jak se večer Japonci myjí a poznat, že rukama se dá domluvit i na druhé straně planety.
Přednášející: Zuzana Cabejsková
Více informací zde.
 

Představení vypravěčství Rakugo

Kdy: Úterý 17. 6. 2014 od 19:00
Kde: univerzitní klub SKC (bývalá K4), suterén budovy FF UK v Celetné 20, Praha 1
Co: Vypravěči rakugo jsou v Japonsku velmi oblíbení, přestože by se mohlo zdát, že je tato již tradiční profese na cestě k zániku. Celé představení je v režii jediného muže – komika, který po celou dobu sedí před publikem v japonském pokleku seiza a vypráví komplikovaný komický příběh. Jeho jedinými kulisami jsou přitom jen vějíř, šátek a hlas, jehož modulací odlišuje jednotlivé postavy a vykresluje emoce. Pro milovníky japonské tradiční kultury je tohle příležitost, kterou by si za žádnou cenu neměli nechat ujít. Představení bude probíhat v japonštině s českými titulky.
Vstupné: 50 Kč
Více informací zde.
 

Do Japonska sami, levně a bez obav (přednáška)

Kdy: Středa 18. 6. 2014 od 18:00
Kde: Velvyslanectví Japonska v ČR, informační a kulturní centrum (Hellichova 1, Praha 1)
Co: Uvažujete už dlouho, že byste se chtěli vypravit do vzdáleného Japonska, ale zatím vám taková cesta připadala spíše jen jako nereálný sen? Možná vám tato přednáška ukáže, že cestování po této pro nás exotické zemi nemusí být nepochopitelně složité ani extrémně drahé, a že není potřeba mít obavy vydat se tam i sami. Přednášející představí některá z mnoha zajímavých míst, která stojí za návštěvu, a podělí se o praktické tipy, které vám mohou při plánování takové cesty pomoci.
Přednášející: Hana Dušáková
Více informací zde.
 

Koncert Aga-shio

Kdy: Čtvrtek 19. 6. 2014 od 20:30 do 21:45
Kde: Jazz dock (Janáčkovo nábřeží 2, Praha 5)
Co: V rámci festivalu United Islands of Prague 2014 proběhne koncert japonského dua Aga-shio. Pozoruhodná kombinace té nejčistší japonské tradice a současného jazzového feelingu, tak jak jí na pódia přináší dva špičkoví japonští interpreti, virtuóz na tradiční, loutně příbuzný, japonský strunný nástroj šamisen Hiromitsu Agatsuma a klavírista a producent Satoru Shionoya, který má za sebou bohatou hráčskou zkušenost jako sólista i spoluhráč řady významných jmen, jako jsou legendární japonská salsa kapela Orquesta De La Luz, Tito Puente nebo Carlos Santana.
Více informací zde.
 

Symfonický orchestr B13

Kdy: Čtvrtek 19. 6. 2014 od 19:30
Kde: Lázně III – koncertní síň A. Dvořáka, Mlýnské nábřeží 5, Karlovy Vary
Co: Pro milovníky vážné hudby se v Karlových Varech naskytne možnost si poslechnout japonského klavírního virtuosa Izumiho Tatena, který provede Klavírní koncert D dur pro levou ruku a orchestr francouzského skladatele Maurice Ravela.
Více informací zde.
 

71. setkání s japonským filmem „Swing Girls“

Kdy: Čtvrtek 26. 6. 2014 od 18:00
Kde: Velvyslanectví Japonska v ČR, informační a kulturní centrum (Hellichova 1, Praha 1)
Co: Film režiséra Yaguchi Shinobu, známého také snímkem Waterboys (2001). Studentky střední školy v severojaponské prefektuře Yamagata, které z duše nenávidí cokoliv, co je obtěžuje, se dají na big band jazz! Osvěžující komedie o tom, jak se venkovské holky, hovořící svérázným yamagatským dialektem, vrhnou do rytmu swingu.
Více informací zde.


ZDROJE: Prazskamuzejninoc.cz, Archatheatre.cz, Japan.cz, Cz.emb-japan.go.jp, Cuni.cz, Unitedislands.cz, Kso.kso.cz
FOTO: Burogu.avo-forum.nl, Tanecniaktuality.cz, Asianwiki.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9