Objevte svůj ramyeon - 1. část

21:15 | 21.05.2013 starfishzs 30
Ať už se o asijskou hudbu a všeobecně kulturu zajímáte dlouho či ne, určitě jste během svého objevného bádání narazili i na instantní polévky ramyeon (라면), zažité také pod japonským názvem ramen. Ukažme si ty nejoblíbenější z nich.
Teumsae Ramyeon přímo z restaurace
Teumsae Ramyeon přímo z restaurace FOTO: greencomputer.tistory.com
I když je Česká republika vzdálená Koreji a Asii vůbec na mnoho kilometrů, i v tuzemských specializovaných obchodech se dá občas narazit na některý ten ramyeon. Některé z níže vyjmenovaných polévek tedy budete moci okusit na vlastní kůži, u jiných vám asi nezbude nic jiného než kontaktovat svého korejského idola v zahraničí.

Tento žebříček sestavil redaktor lightingstix ze serveru soompi.com, který v úvodu připomíná, že při přípravě polévky by měli lidé používat pouze 500 ml vody. Taktéž dodává, že míru pálivosti hodnotí podle sebe, tedy z pohledu standardních požadavků typického jihokorejského muže (který má rád pálivé jídlo). Berte to tedy, prosím, v potaz.

1. 꼬꼬면, Kko Kko Myeon (Kokomen)
Tato polévka je dělána na základě kuřecího vývaru se špetkou pepře. Ramyeon přesto není pálivý. Oblíbeným se stal poté, co se objevil v pořadu Qualifications of a Man.

 


2. 진라면, Jin Ramyeon
Jin Ramyeon od společnosti Ottogi patří mezi klasické značky v Jižní Koreji. Existují dva druhy: mírný a pálivý. Pálivá verze ovšem není tak ostrá jako ramyeon značky Shin. (Z osobních zkušeností si ale Korejci v mém okolí nejvíce pochvalovali právě tento ramyeon, pozn. red.)




3. 짜파게티, Jjapaghetti
Pokud jste někdy měli korejsko-čínské jídlo Jjajangmyeon, pak toto je jeho instantní verze. Nezapomeňte, že jako první musíte uvařit nudle, scedit vodu a teprve poté přidat dochucovadla.

 


4. 무파마, Mupama
Tento ramyeon má lehký ostrý nádech a jde v něm cítit cibule.

 


5. 나가사끼 짬뽕, Nagasaki Jjamppong
Tato polévka je jako o něco ostřejší verze Kko Kko Myeon. Dle výrobce by měla chutnat jako Jjamppong v japonském stylu.

 


6. 남자라면, Namja Ramyeon
Namja Ramyeon v překladu znamená mužský ramyeon, tedy ramyeon pro opravdové muže. Polévka by dle reklamy měla být velice pálivá, ale ve skutečnosti je na stejné úrovni jako Shin Ramyeon. Je to poměrně nový ramyeon a má trochu odlišnou, novou chuť.

 


7. 너구리 라면, Neoguri Ramyeon
Neoguri Ramyeon chutná jako ostrá verze Jjamppong. V Jižní Koreji je velice oblíbený. Často se také díky populárnímu seriálu Where Are You Going, Dad? míchá s Jjapaghetti.

 


8. 삼양라면, Samyang Ramyeon
Tato instantní polévka se honosí tím, že je jednou z nejstarších značek (a hlavně jde o klasiku)! Tento ramyeon je jemnější než Shin Ramyeon a ve vývarovém základu je lehce cítit šunka.

 


9. 신라면, Shin Ramyeon
Shin Ramyeon je vůbec nejoblíbenější ramyeon v Koreji, alespoň tak tvrdí počet prodaných kusů. K nalezení je ve dvou verzích - Black a Original. Podle slov některých lidí, kteří nejsou zvyklí na ostré jihokorejské jídlo, je Original dosti pálivý. Pokud se tedy bojíte ho vyzkoušet, doporučuji verzi Black. Vývary jsou ovšem chuťově odlišné, neboť Shin Ramyeon Black chutná jako originální verze s česnekovou příchutí.

 


10. 틈새라면, Teumsae Ramyeon
Tento ramyeon je považován za ten nejpálivější, který v Jižní Koreji můžete najít. Jeho chuť je založena na receptuře podle velice oblíbené ramyeon vývařovny Teumsae v městské čtvrti Myeongdong. Upozornění: I lidem, kteří si rádi pochutnají na ostrém jídle, může způsobit nemilé břišní potíže.

 


Měli jste již tu čest ochutnat některou z výše zmíněných polévek? Popřípadě kterou byste rádi ochutnali? Podělte se s námi o své zážitky s touto pálivou instantní polévkou.


ZDROJ: soompi.com
FOTO: hotsuda.com, masksj.egloos.com, spaget.tistory.com, nongshim.com,
gedoc.tistory.com, gndmall.co.kr, urlkn74.egloos.com, news.sportsseoul.com, design-eso.tistory.com, newstomato.com, raccooncity.tistory.com, punmedia.tistory.com,
leejungeun.com, iyeti.kr, blog.joinsmsn.com, foodnjoy.egloos.com, heythatslife.tistory.com,
emperia.egloos.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9