For Eternal Hearts - Srdce předurčená lásce navěky [Retrospektiva]

17:00 | 09.12.2013 Vavča 0
For Eternal Hearts je snímkem, který dovedně balancuje na hraně dramatu, duchařského příběhu, výpovědi o určité nechvalně známé době, kdy se Korea roku 1980 zmítala nejen ve studentských bouřích.
Poster
Poster FOTO: asianwiki.com

Název: For Eternal Hearts, 별빛 속으로 (Byeolbit Sokeuro), Na věky věků (český festivalový název)

Datum uvedení: 9. 8. 2007

Země výroby: Jižní Korea 

Režie, scénář: Hwang Gyu Deok

Stopáž: 103 minut

Hrají: Jeong Kyeong Ho, Jeong Jin Yeong, Kim Gyu Ri, Cha Soo Yeon, Kim C, Lee Sang Hyeok



Máte rádi příběhy z „černých hodinek“? Tak to byste měli věnovat snímku For Eternal Hearts zvýšenou pozornost. Přece jen není v Koreji příliš časté vytvořit romantický film s nádechem tajemna. Režisér Gyu Deok Hwang (*1959), je spíše teoretik, filmový pedagog, na kontě má pouhé čtyři snímky.[1] Možná právě proto, nebo přesto, mohl naplno zúročit zkušenosti z akademické sféry ve svém filmu, který nešetří originalitou v rámci scénáře, pozadu nezůstává ani úroveň technického zpracování, která je rovněž na patřičné výši. Pravda v rámci hereckého obsazení neměl k ruce absolutní korejskou špičku, nicméně ve filmu hrají solidní a talentování herci.

Nyní krátce k příběhu. V létě roku 1980 studentským láskám pšenka příliš nekvetla. Zemi vedl autoritářský prezident Chun Doo-hwan (Čon Tu-hwan), který se zmocnil vlády vojenským převratem již v roce 1979. Neváhal svoji moc uplatňovat naplno, používat k odstrašení opozice násilí. Na vysokých školách působili poskoci režimu, který tehdy kontroloval a prostupoval téměř všechny sféry života. Na univerzitě během kurzů německé literatury období romantismu se setkají Su Young (Jeong Kyeong Ho[2]) a neznámá studentka, kterou hlavní hrdina překřtí na Pippi (Kim Gyu Ri[3]). Su Young se samozřejmě snaží ze všech sil svoji vyvolenou lépe poznat a získat si její důvěru, nicméně jeho snaha je přervána tragickou událostí, která mu připomene tvrdou všední realitu roku 1980. Potřeba přivydělávat si na studia ho svede k doučování Su Ji (Cha Soo Yeon[4]).



Hranice mezi realitou hlavního hrdiny, jeho sny, minulostí, budoucností se začíná postupně nebezpečně stírat a sám už neví, kde se vlastně nachází a proč. Snaží se najít klíč k řešení svojí neobvyklé situace. Tolik tedy k ději. Studentské lásky je téma, které bývá těžké uchopit originálně. Ale zde se to daří skrze německý romantismus v literatuře, což ústí v neobvyklé, inteligentní, imaginativní a nesmírně poetické dialogy. Kontinuálně probíhají neuvěřitelně lehké přechody mezi imaginárním jakoby snovým světem a skutečností.



Jak jsem avizoval výše, uvidíte více, než solidní herecké výkony. Vyniká zejména hlavní dvojice Jeong Kyeong Ho a Kim Gyu Ri. Oceňuji především dokonalou práci kamery, potěší zejména tmavé filtry, střídmé nasvícení scén. Drápky do Vás zatíná tajemná atmosféra (viz scény, kde vidíte květinový svět, rozlehlý dům se zahradou alá Vertigo[5]). Pulsující napětí je zbudováno pomalu vyprávěným příběhem, který si musíte sami postupně složit dohromady. Film má pro mě nesmírně apelativní hodnotu, neboť příběhy z "černých hodinek" jsou od dětství moje srdcovka. Snímek ukazuje sílu prostého vyprávění, které pokud je bráno z několika perspektiv, je podloženo silným, originálním scénářem dovede dosáhnout velmi silných výsledků.



Za absolutoriem pro snímek si pevně stojím, neboť film je na svůj rank velice originální, poráží konkurenci rozdílem třídy.  Perfektnímu technickému zpracování nelze nic vytknout. Romantické drama (obohaceno pravděpodobně o autobiografické prvky z života tvůrce) s patřičnou dávkou nadpřirozena, aniž by to působilo křečovitě či neživotně, není rovněž častým jevem. Pravda někteří možná budou mít potíže s pomalejším tempem snímku nebo potřebou být sám sobě vypravěčem, ale film určitě není nepřekonatelnou výzvou. Věřím, že si své publikum najde.
 
Hodnocení: 10/10

Trailer:


 
[1] Jeho posledním filmem, je autobiografický dokument z letošního roku http://www.hancinema.net/korean_movie_To_Be_Reborn.php
[2] Hrál např. v titulech Running Turtle, Cruel City, Road No. 1, Princess Ja-Myung, Time Between Dog And Wolf, Sorry, I Love You
[3] Účinkovala v titulech 2009: Lost Memories, Antique, Doomsday Book, Glass Slippers
[4] Její filmografie obsahuje např. tituly The Scent, Nowhere to Turn,  Beautiful, Five Senses of Eros

FOTO: hancinema.net

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9