Da Hong Pao – čínský čajový skvost opředený legendami

14:00 | 15.09.2017 Erik 3
Mezi znalci je Dahongpao velmi ceněn a patří k tomu nejlepšímu, co můžete v čajovém světě ochutnat. Přijměte pozvání na cestu do rozeklaných hor Wuyi v provincii Fujian, které jsou jeho rodištěm a původním domovem.
Velmi kvalitní třída Dahongpao v dárkovém balení
Velmi kvalitní třída Dahongpao v dárkovém balení FOTO: aliexpress.com
Da Hong Pao (大红袍) znamená v překladu Velké šarlatové roucho a patří do skupiny oolongů, polozelených čajů. Jedná se vlastně o prestižní, prémiovou variantu z rodiny Skalních čajů Wuyi, rostoucích popínavě na horských úbočích a útesech.

Legenda vypráví, že když mladý muž procházel horami Wuyi, aby se zúčastnil císařských úřednických zkoušek, onemocněl horečnatou chorobou a poblíž jednoho z chrámů zcela zkolaboval. Mniši ho přijali do opatrování a čaj, který mu podávali vlil mladíkovi novou energii do žil. Brzy se zotavil a u zkoušek patřil k těm nejlepším. Když se vrátil do Fujianu jako vysoký císařský úředník, položil přes čajové keře svoje nové šarlatové roucho jako výraz díků. Nevědomky tak místnímu čaji dal i jeho jméno. (Existuje ještě verze s matkou císaře, ale zastávám názor, že královská rodina taky nemusí být u všeho). Tři ze čtyř původních keřů pocházejících dle záznamů až z dynastie Song tu dodnes rostou a jsou ctěny téměř jako bohové. Avšak zapomeňte na to, že si něco z jejich lístků pořídíte domů. Cena za 20 gramů čaje pocházejícího z těchto prastarých pamětníků se pohybuje ve stovkách tisíc. Dahongpao, které je standardně v prodeji pochází z nových generací vypěstovaných pomocí řezů z původních rostlin. Geneticky jsou tedy zcela totožné a stupně kvality se určují podle toho, na jaké lokaci a v jakém půdním složení byly pěstovány a jak přesně byly dodrženy postupy zpracování sklizně.



Čajové lístky Dahongpao jsou volně svinuté a připomínají miniaturní draky, na nichž se tu tam jemně zableskne červená a žlutá. Tito dráčci činí v horké vodě skutečné divy a dávají nálevu velkou hloubku sestávající z mnoha úrovní. První šálek má v sobě připomínku pečeného těsta a hořícího dřeva v kamnech, nese se v agresivním duchu a trefně je označován jako „vůně ohně“. Po druhém zalití se rozvine jemná květinová vůně, vzdálený parfém orchidejí. Znalci mají v tu chvíli před očima vzácné horské orchideje rostoucí poblíž keřů čajovníku. Tato vůně je dána dobře provedeným procesem pražení při výrobě. Od třetího nálevu dál má čaj již své vlastní, přírodní aroma, kterému se v žargonu odborníků říká „přirozený půvab“. Probouzí se hořkost dráždící chuťové buňky, zesiluje a nakonec přichází sladká pachuť. Na rozdíl od méně vytrvalých čajů, které ztrácejí vůni již po druhém nebo třetím louhování, Dahongpao vydrží nejméně osm nálevů, aniž by něco ztratil ze svého specifického aroma.



Jde o čaj s charakterem, jenž se váže a reaguje na teplotu. Je jiný v okamžiku, kdy je vroucí, jiný když je vlažný a třetí, odlišná stopa po něm zůstává v šálku po vypití. Čajovými mistry je Dahongpao přirovnáváno k ostřílenému muži, který prožil rány osudu a přemýšlí o své minulosti. Je zde hořkost, žár, chvíle květin a přetrvávající závěr, jenž je jemný a sladký.
Léčebné účinky zmiňované v legendě mají svůj reálný základ, protože vyhání z těla chlad a zahřívá jej. V tradiční čínské medicíně byl doporučován na uklidnění podrážděného zažívání a k léčbě chronických žaludečních potíží.

Tento čaj můžete popíjet sami, s přáteli, ve vlhkém a studeném počasí, odpoledne nebo za hluboké noci. Dobře se hodí jako společník ve chvílích, kdy chceme být o samotě jen se svými myšlenkami a se svou konvičkou. V Číně je pro svou výjimečnost často podáván při uvítání vzácného hosta.



A abyste jako hosté věděli, jak se správně v takové situaci zachovat, řekneme si jedno z pravidel čínské čajové etikety. Před tím než uchopíte šálek stojící před vámi, položte své ruce po jeho stranách dlaněmi otočenými vzhůru. Další možností je pokrčit prostředníček a ukazovák a jemně klepnout do stolu. Obojí slouží jako tiché „děkuji“, které patří k základům slušného vychování.

Ochutnali jste už někdy Dahongpao / Velké šarlatové roucho? Navnadil vás článek, abyste ho někdy v blízké budoucnosti vyzkoušeli? Zajímá vás čajová etiketa? Pokud ano, pak další její kousky najdete u příštích šálků čaje podávaných na zdejších stránkách.

ZDROJ : Zhou Yutong (čajová sommelierka z Pekingu), chinadaily.cn
FOTO : chinadaily.com.cn, mirotea.blogspot.com,

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9