Qimen - černý čaj s nepřekonatelnou vůní

16:00 | 15.03.2014 Erik 2
Možná ho znáte spíše pod jménem Keemun, které pochází z kantonštiny. Ale na přesném názvu tolik nezáleží. Za svou poměrně krátkou historii si jeho vůně a chuť našly cestu do šálků královských rodin i běžných domácností.
Čaj Qimen
Čaj Qimen FOTO: chalook.net
Dalo by se bez velké nadsázky říci, že pokud jste za život ochutnali jen jeden čínský čaj, byl to s největší pravděpodobností právě tento. Proslýchá se, že obzvláštní zálibu v něm nalezla britská královna. Své místo měl i při historickém setkání Deng Xiaopinga a Margaret Thatcherové v roce 1982.

Jeho dominantní vlastností je jednoznačně vůně. Jde vlastně o nejvoňavější ze všech světových čajů a předčí i například Darjeeling či cejlonský Uva. Na čínském císařském dvoře mu nedokázaly konkurovat ani parfémy konkubín a byl přezdíván „ten, který opíjí krásky“. Je natolik aromatický, že je zařazen i do francouzské databáze výrobců parfémů. Vzhledem k těmto vlastnostem jde vlastně i o přirozený osvěžovač vzduchu.

Vůně samotná v sobě obsahuje stopy květin, ovocných stromů a medu – příjemný mix, který naleznete třeba v ovocných sadech. Přirovnává se k šarmantní dámě mající zároveň živost mladé dívky i grácii získanou životní zkušeností.

Oproti vyprávěním opěvujícím zásluhy a divy jiných čínských čajů je historie Qimenu vcelku nudná záležitost. Keře, ze kterých se vyvinul, rostly původně v horách Wuyi v provincii Fujian. Jistý podnikavý obchodník jménem Yu Ganchen si je v roce 1875 vzal s sebou domů na sever do provincie Anhui a bez mrknutí oka je začal pěstovat v odlišných podmínkách. Keříky se překvapivě uchytily a odlišné složení půdy jim vtisklo zcela novou chuť, kterou známe dnes. Zákazníci si začali nový čaj vychvalovat a obchodník ho začal vyrábět ve velkém. Postupně se z něj stal mezinárodní hit a co do množství kraluje na prvním místě z Číny vyvážených čajů. Je poměrně snadné ho obstarat v dostatečné kvalitě a ani cenovka neukrývá nijak závratné sumy.

Vzhled čaje je poměrně běžný a připomíná temně rudé, zkroucené rýžové plevy. Příprava v sobě neukrývá žádné zvláštní tajemství a na šálek vám postačí jedna, nanejvýš dvě špetky. Pokud použijete nádobí z načervenalé hlíny, odmění se vám Qimen tím, že nechá krásně vyniknout svou barvu. Jedinou nevýhodou je, že rychle ztrácí svou chuť a nevydrží více než dvě zalití. Ale ty dva šálky si rozhodně užijete. Jako každý černý čaj podle tradiční medicíny, i Qimen zahřívá a vyživuje žaludek.

Přidám i jedno čajové doporučení. Snažte se pít ve třech doušcích. Má to svůj symbolický i praktický důvod. Čínský znak „pin“ (品) používaný ve významu „ochutnávat něco“ se skládá ze tří miniaturních úst. A stejně jako u vína vám tři doušky umožní prožít silnou rozvíjející se chuť, jemnější a vyrovnaný střed i následný dozvuk.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9