Pozvánka do čínské kuchyně III : Poklad paní Song

21:45 | 19.03.2013 Erik 2
Tentokrát ještě zůstaneme v Hangzhou a podíváme se na zoubek (nebo spíše na ploutev) další proslulé specialitě. Ostatně není důvod spěchat jinam, když zdejší kuchyně patří do uznávané a proslulé tradiční čínské osmičky.
Poklad paní Song
Poklad paní Song FOTO: info.tujia.com
Ryba ze Západního jezera (西湖醋鱼) se připravuje z čerstvě uloveného kapra (samozřejmě jde o jeho lokální verzi) a krabího masa, které dodává specifickou chuť a vůni.  Ale to nejdůležitější, čím se tahle lahůdka liší od ostatních rybích pokrmů, přichází až úplně nakonec, kdy je šťavnaté maso na talíři polito opravdu hustou omáčkou tmavé barvy z hnědého octa a cukru. Sladká chuť omáčky je velmi výrazná, ale zároveň ji vyvažuje kyselost. Není to jídlo na několik minut, musí se pěkně pozvolna vychutnávat. A můžete si při něm poslechnout, jak vlastně tahle specialita přišla ke své zvláštní, poetické přezdívce – Poklad paní Song.



Říká se, že na břehu Západního jezera bydleli dva bratři, kteří se živili jako rybáři – starší a mladší Song. Dobrovolně se usídlili mimo město a vedli prostý, ale spokojený život. Bohužel měla tato idyla brzy skončit. Jednoho dne spatřil jistý bohatý obchodník Zhao krásnou ženu koupající se v jezeře. Sledoval ji a zjistil, že je manželkou staršího Songa. Od té chvíle se Zhao užíral závistí a žárlivostí až nakonec si s několika dalšími na staršího Songa počíhal a zabil ho. Ačkoliv jeho manželka a bratr vypátrali, kdo je vrahem, nebyli schopni to nijak dokázat. Navíc byl soudce Zhaovým přítelem a tak je nechal oba ze soudního dvora vypráskat. Když se vrátili k Západnímu jezeru, řekla paní Song mladšímu bratrovi, že se musí vyhnout Zhaově pomstě, odejít a vrátit se až bude slavný a bohatý. Před tím než se vydal pryč, uvařila mu zvláštní jídlo z ryby, cukru a octa. „Tohle jídlo je sladké a kyselé jako život sám“, řekla: „Až poznáš sladkost úspěšného života, vzpomeň si na kyselost bezpráví páchaného na obyčejných lidech a na truchlící sestru Song.“ Mladší Song byl těmito slovy hluboce pohnutý a zněla mu v uších ještě dlouho poté, co opustil Západní jezero. Určitě tušíte, že se opravdu stal slavným a bohatým a vrátil se zpět. Pomstil svého bratra, ale nemohl najít paní Song. Až jednou byl pozván na večeři a jedním z chodů byla ryba sladkokyselé chuti, kterou si tak dobře pamatoval. Ukázalo se, že paní Song se zde skrývala před Zhaem jako kuchařka. Nakonec tedy došlo i na šťastné shledání.

Nevím sice, jestli chutná dnešní sladkokyselá ryba z Hangzhou stejně jako tenkrát, ale rád věřím tomu, že to tak skutečně je. Doporučuji si ji vychutnat někdy navečer v jedné z restaurací na břehu jezera, aby byl zážitek co nejvíce autentický.

ZDROJE : Tang Seng
FOTO : i3.dpfile.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9