Goji (Kustovnice čínská) - rostlina dlouhověkosti

19:00 | 28.02.2013 Mei 4
Goji neboli kustovnice čínská je ovoce, které se používá převážně jako doplněk stravy. Vypadá jako šípek. Když je sušená, připomíná červené šišaté rozinky. Plody kustovnice čínské jsou silnými antioxidanty.
Sušené plody Goji
Sušené plody Goji FOTO: asianstyle.cz - Mei
Obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Dále také zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium. Je hodně používána pro získání energie, proti bolestem hlavy, příznivě podporuje činnosti jater a ledvin, posiluje obranyschopnost a imunitu. Podporuje zrak. Také má příznivý vliv na snížení krevního tlaku. Je vhodná i pro astmatiky, protože zvlhčuje plíce. Také příznivě podporuje sexuální funkce a plodnost. Zlepšuje krevní oběh a prý má vliv na dlouhověkost.
 
Většinou se prodává v sušené formě v malých balíčcích. Goji se může i tepelně upravovat. Často bývá přidávána do některých rýžových pokrmů či polévek. Bobule se mohou také vařit ve formě bylinného čaje, často spolu s květy chryzantémy nebo do pu-ehr. K dispozici jsou i balené Goji čaje. Vyrábějí se i vína, ve kterých je obsažena kustovnice. Jsou to takzvané gǒuqǐ jiǔ (枸杞酒). Nejméně jedna čínská společnost dokonce produkuje i kustovnicové pivo. Od počátku 21. století se v Číně začala vyrábět dokonce i káva obsahující kustovnici. Sušená Goji chutná trochu jako naše rozinky, ale má trochu trpčí chuť.
 
V posledních letech se stala populární i Goji šťáva, která se používá jako tělu prospěšný nápoj. Firmy, které produkují kustovnicovou šťávu, se často zmiňují o nepodpořeném tvrzení, že muž jménem Li Qing Yuen jedl Goji bobule denně a dožil se 252 let. Obchodníci rovněž uvádějí rozsáhlé zdravotní přínosy šťávy z Goji.

FOTO: shutterstock.com 

Kustovnice čínská byla na lidech testována ve dvou publikovaných studiích. Čínská studie zveřejněná v čínském věstníku onkologie v roce 1994 zjistila, že 79 lidí s rakovinou reagovalo po užívání kustovnice lépe na léčbu. Studie prokázaly, že Goji bobule obsahují antioxidanty a že výtažky z Goji mohou zabránit růstu rakovinných buněk. Snižuje hladinu glukózy v krvi a hladinu cholesterolu. To však nutně neznamená, že kustovnice bude mít stejné účinky, pokud bude užívána jako džus nebo čaj.
 
Ačkoliv Goji bobule, které se používají v tradiční čínské medicíně, nejsou příliš drahé, Goji šťáva je velmi drahá.
 
Bobule lze zakoupit v čínských specializovaných obchodech s tradiční medicínou či v některých obchodech se zdravou výživou. Sušené také ve většině lékáren. Samozřejmě je lze zakoupit i v online obchodech.
 
 
ZDROJE: altmedicine.about.com, wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9