Sladké Tanghulu [Recept]

13:00 | 29.04.2020 Sachi 0
Tanghulu je symbolem mnoha vzpomínek čínských obyvatel z dětství. Až dosud je to stále jedno z nejoblíbenějších občerstvení v čínských ulicích.
Tanghulu
Tanghulu FOTO: SafinaOsman/Flickr.com

Také se nazývá bingtanghulu. Je to tradiční čínská sladkost. Vyrábí se navlékáním ovoce na bambusové špejle délky 20 cm, obalováním a ponořením do rozehřátého karamelu.
Je to vhodný dezert pro všechny věkové kategorie. Tanghulu je nejen chutný, sladký ale také velmi krásný zákusek na pohled. Může se skládat z více než jen jednoho typu ovoce, podle toho je potom ovoce i uspořádáno na bambusových špejlích.

O tanghulu - legenda a jeho vznik

Legenda praví, že královská konkubína v dynastii Song onemocněla záhadnou nemocí. Soudní lékař, který věděl o léčivých vlastnostech hlohových bobulí, jí řekl, aby před každým jídlem snědla pět až deset kusů těchto bobulí. Bohužel, jediný způsob, jak konkubína byla schopna sníst tyto bobule byl, že se potáhly cukrem, aby byly chutnější. Chutný "lék" nakonec zapůsobil a žena se zotavila. Měšťané zaslechli zvěsti o tomto zázračném léku a od toho dne jedli kandovaný hloh na špejlích jako svačinu.

Během dynastie Qing vládl tanghulu v různých částech Číny a podávali jej na místech jako jsou čajovny, divadla a ulice. Stal se tak tradičním pokrmem v Číně.
 

Ingredience:
Jahody (nebo jakékoliv jiné ovoce) - počet záleží na velikosti
voda
cukr

K přípravě budeme potřebovat:
Špejle (dlouhé 20 cm)
 

Postup:

1) Opláchněte jahody a odstraňte stopky.
2) Následně navlečte jahody na špejle a odložte je stranou, ale přesto je mějte po ruce.
3) V rendlíku smíchejte vodu s cukrem.
4) Rendlík zahřívejte na středním plameni, dokud se neobjeví bublinky a barva se nezmění do jemné zlaté.
5) Následně připravené jahody namáčejte do vytvořeného karamelu.
6) Nechte vychladnout a můžete servírovat!

Dobrou chuť!

Tipy:

- Příprava karamelu vyžaduje trpělivost! Má tendenci se spálit. Proto na něj nespěchejte.
- Doporučujeme při konečné přípravě pracovat v rychlém tempu, nejen kvůli požitku, ale proto, že karamel rychle tuhne!
- Pokud chcete předejít zničenému nádobí, doporučujeme okamžité odmočení rendlíku.

I přesto, že se jedná o jednoduchý recept, k jeho přípravě je zapotřebí určitá zručnost, ale stojí to za to!


Vlastní výroba pro představu - odstín karamelu:


ZDROJ: easychineserecipes.com , onthegas.org
FOTO: Sachi/AsianStyle


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9