Qin Fei a jeho čínská medicína v praxi [Rozhovor]

15:30 | 13.03.2017 Mei 0
Qin Fei je mladý čínský lékař žijící v Praze, který v Číně na vysoké škole vystudoval čínskou medicínu. Přečtěte si zajímavý rozhovor, který nám poskytl.
Qin Fei
Qin Fei FOTO: Qin Fei
Qin Fei v Praze vyučuje čínské bojové umění Wushu a zabývá se také tradiční čínskou medicínou. Znám ho už pár let, ale teď je to poprvé, co jsem se rozhodla za ním jít jako za lékařem využívajícím čínskou medicínu. Po konzultaci ohledně mého problému jsem absolvovala dvě sezení s jehličkami v noze. A protože akupunktura trvá nějakou dobu, využila jsem této příležitosti a udělala s Feiem rozhovor právě na téma - čínská medicína.

 
S jakými problémy k tobě lidi nejčastěji chodí?
Je to různé. Někdo má třeba bolesti zad, krku a podobně. Někdo zase nemůže otěhotnět, někomu zvoní v uších a podobně.
 
A čím se to léčí, když žena nemůže otěhotnět?
Na to používám třeba akupunkturu. Záleží, co jí je, kde je ten problém. To se hodně složitě říká. Musím jí změřit tep a popovídat si s ní, abych se dozvěděl víc informací. A podle toho určím léčbu. Je složité to vysvětlit.

A nejvíc lidí k tobě tedy chodí s bolestí zad?
Hodně často. Buď je bolí záda z toho, že hodně sedí, například mají sedavé zaměstnání, nebo si s nimi špatně hnuli či mají výhřez ploténky. Také mohou mít jednu delší nohu než druhou, ale to třeba z toho, že mají vytočenou kyčel. Nejdřív se musím dozvědět něco o jejich problémy a potom se rozhodnu, čím a jak tomu člověku mohu pomoci. Většinou dělám akupunkturu nebo masáže. Když má někdo vytočenou pánev, tak ten to zase spíše potřebuje srovnat. Na to většinou potřebuji snímek.


Akupunktura (FOTO: wikimedia.org)
  
Takže se podíváš na snímek z rentgenu, jako to dělají běžně doktoři v nemocnici?
Čínská medicína se vlastně nebrání západní medicíně. Někdy potřebujeme pomoc západních postupů. Potřebujeme vidět snímek, abychom se mohli lépe rozhodnout. A u složitějších věcí je třeba potřeba i CT nebo magnetická resonance.
 
A když má někdo v těle něco zablokovaného, tak to odblokuješ, nějak se mu např. ty kosti srovnají a přestane ho to bolet?
Ano, ale není to tak jednoduché. První musím udělat vyšetření a vidět, kde to má zablokované. To většinou poznám dotykem, např. jestli je páteř rovná nebo křivá. Ale i tak na srovnání páteře potřebuji vidět snímek z rentgenu.
 
To musíš mít docela cit v ruce.
Když to cvičíš dlouho, tak to poznáš. Pracoval jsem několik let v Číně v nemocnici, takže to už mám natrénované.

A chodí k tobě i lidé s takovými věcmi, jako je třeba bolest hlavy?
Ano, a to může být způsobeno i problémy se zády nebo s krční páteří. Nebo někdo přijde a řekne, že ho brní ruce nebo že špatně vidí, třeba dvojitě. V tuhle chvíli pak musím udělat test a zjistím, že má problém s krční páteří. Problémy s krční páteří mohou být různé. U některých se potřebuji podívat na snímek a u některých ne.

Takže mě od krční páteře mohou brnět i ruce?
Ano, někdo třeba přijde s tím, že ho brní ruce, tak já už vím, že to nejspíše bude od krční páteře. Že má třeba zatlačený nerv. Také záleží, které prsty člověka brní. Ale nedoporučuji, aby si někdo nechal rovnat páteř, když je nemocný. Obzvláště krční páteř je velmi křehká. Rovnat páteř během nemoci by mohlo způsobit ještě větší potíže. V takové situaci je lepší spíše akupunktura. Ten problém tam stále bude, ale člověk ho nebude cítit.


Baňky na baňkování (FOTO: AsianStyle)

A co migréna? Hodně lidí v dnešní době trpí migrénou. Můžeš to taky nějak léčit?
Nejlepší je udělat s tím člověkem rozhovor, abych se od něj dozvěděl víc informací. Migréna se dá léčit různě. Člověk jí může mít díky stresu, třeba v práci, také to může být způsobeno stravou nebo problémem s krční páteří.
 
Codí k tobě lidi pravidelně, nebo přijdou jednou, už je nic nebolí a hotovo?
Většinou přicházejí opakovaně. Říká se, že nemoc přijde rychle, ale odchází pomalu. Takže většina léčení je na delší dobu. To je stejné, jako když třeba chvíli nedáváš pozor, špatně se přikryješ, když je chladno a nastydneš. K tomu stačí pár hodin. Pak se léčíš třeba týden nebo i déle.
 
Stane se, že někdo přijde, když je nastydlý?
Docela často. Třeba když má někdo horší imunitu. Většinou mám dospělé pacienty, ale měl jsem jednu pacientku, která sem přišla s malou dcerou. Říkala, že má často teplotu. Po konzultaci jsem jí poradil, že bychom mohli vyzkoušet třeba akupunkturu. Ta holčička nevěděla, co to je, tak říkala: „Ok.“ Ale když jsem vytáhl jehličky, tak říkala, že to nechce. Takže je pak lepší použít jinou metodu. Třeba baňky nebo Gua Sha, (druh masáže, která se provádí speciálním olejem a škrabkou, pozn. redakce). Její maminka mi pak říkala, že asi rok nebyla vůbec nemocná, že se její imunita zlepšila.
 
Na co nejvíc používáš baňky?
Většinou třeba k bolesti zad, ramen nebo různých sportovních problémů. Také, když má někdo studené ruce nebo nohy. To mají často holky. Mají jakoby nedostatek jang. Baňky nebo akupunktura vlastně nejsou, jako když si vezmeš nějaký lék a dáš si do těla cizí látku. Není to žádná chemie, ale je to vlastně přirozená léčba, při které je použita tvoje vlastní energie a tělo tak léčí samo sebe.


Akupunktura (FOTO: wikimedia / Dominique Pineiro/U.S. Navy) 

A když budu mít třeba rýmu, dáš mi jehly do nosu, nebo jak se to léčí?
Třeba když máš problém s kolenem, tak ti dám jehlu do ruky. Někdo si řekne: „Proč mi jako dáváš jehlu do ruky, když mě bolí koleno?“ Nebo řekne: „Já mám problém s ledvinami, proč mi léčíš játra?“ Tradiční čínská medicína ale tělo bere jako celek, všechno je propojené. Když tě tedy bolí koleno a já ti dám jehlu do ruky, tak tělo se dozví signál, že ta noha není v pořádku a pak se jakoby vyrovná ten balanc a tělo na problém začne víc reagovat. Když máš rýmu nebo nastydneš, tak máme různé čaje a bylinky. To míchá paní mistrová. Třeba čaj proti nachlazení. Když máš rýmu, můžu ti udělat i akupunkturu, ale píchnu ti to třeba do ruky, ne do nosu. Třeba do nějaké plicní dráhy na ruce.
 
To je asi lepší, než kdybys mi napíchal jehličky do nosu.
To taky můžu, ale v akupunktuře je složitý systém. Někdo ti může bolest hlavy vyléčit tím, že tě píchne do nohy, do ruky, anebo do hlavy. Všechny tři způsoby ti mohou hlavu vyléčit, ale záleží na teorii a ta je složitá. Záleží, jak to děláš.
 
A kdy se jehličky nejčastěji píchají do obličeje?
To se dělá třeba, když má někdo jakoby mrtvý obličej. Třeba má ochablou půlku tváře, ochablé svaly.
 
Teď je zima a začíná období chřipek. Máš nějaké rady, co by měli lidi dělat, aby nebyli v zimě často nemocní?
To často souvisí s tím, že na sebe člověk spíš nedává pozor. Chodí nepravidelně spát, nepravidelně jí apod. Lidi trochu spěchají. A také dost často nedávají pozor na své emoce. Když budeš moc nervózní, tak budeš i náchylnější k nemocem. Také záleží na jídle, co člověk jí, nebo na to, jak se obléká. V dnešní době vidím na ulici často, jak nějaká slečna v zimě v -15 stupních nosí sukni a má jenom silonky nebo má holý nohy.


Pokud by vás toho o čínské medicíně od Qin Feie zajímalo více, podívejte se na webové stránky Wushucentra nebo facebook, kde najdete další informace i kontakt.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9