Cha Ye Dan - čajová vejce [Fotorecept]

13:00 | 03.04.2021 wmxj5312hb 4
Čajová vejce jsou čínskou pochoutkou, která je jednoduchá na přípravu a svou chutí zaujme téměř každého, kdo ji ochutná. Jak si je připravit v české kuchyni, to se dozvíte v tomto článku.
Hotové čajové vejce
Hotové čajové vejce FOTO: flickr.com/Jessica Spengler
Ingredience:
6 vajec
1 lžíce sypaného černého čaje (já jsem použila Pu'er, ale může být jakýkoliv čaj, popř. pokud nemáte sypaný, dá se použít i sáčkový)
cca 1 lžička soli
cca 2 lžíce sójovky 
kousek celé skořice
3-4 ks hřebíčku
1 lžička kmínu
pár kuliček nového koření a celého pepře
750 ml vody

(Pozn.: v originálním receptu jsem našla koření pěti vůní, ale protože ho doma nemáme, trochu jsem to obměnila)

Postup:
Nejprve si uvaříme vejce na hniličko (cca 4-5 minut) a pak je ochladíme ve studené vodě. Když se vajíčka vaří, připravíme si směs koření - skořice, hřebíček, pepř, nové koření (nemusí být), sůl a kmín.



Koření smícháme s vodou a přidáme sójovku (sójovky můžeme klidně přidat víc, podle chuti). Vypouklou stranou lžičky naklepeme skořápku vajíček tak, aby byla porušená, ale neodpadávala, jak začne nálev vařit, vajíčka do něj přidáme.



Vajíčka v nálevu povaříme asi 30 minut. Pak vypneme a necháme stát (nejlépe přes noc, aby z nálevu získala co nejvíce chuti. Po oloupání budou vajíčka hezky mramorová.
Pokud se do vajíčka chcete pak rovnou pustit a nechcete se zdržovat loupáním, můžete zkusit jinou variantu receptu. Vajíčka uvařte natvrdo, potom je ochlaďte, oloupejte a již oloupaná vložte do nálevu. Povařte asi 30 minut a pak nechte odležet. 



Vajíčka potom budou vypadat nějak takto. Já jsem nejdříve začala podle receptu s naklepanou skořápkou, ale protože vajíčka hodně praskala, počkala jsem, až budou uvařená natvrdo, pak jsem je vyndala, oloupala a a dala zpátky do nálevu. V Číně jsem se setkala s oběma variantami, ale varianta s vajíčkem natvrdo mi přijde jednodušší a rychlejší. Pokud netrváte na tom, aby vaše čajová vajíčka byla mramorová a chcete si práci zjednodušit, doporučuji variantu číslo 2.



Věřím, že si čajová vajíčka zamilujete stejně, jako já. Přeji dobrou chuť.

ZDROJ&FOTO: anya/AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9