Hlavní stránkaGastronomieKam v Praze na čínské plněné knedlíky ba...
Kam v Praze na čínské plněné knedlíky bao a další dobroty?
Kam si v Praze zajít na tradiční čínské plněné knedlíky bao a další pochoutky, které běžné čínské restaurace nenabízejí?
Čínské knedlíky bao
FOTO: Whhalbert / wikimedia.org
Také byste si rádi někdy dali autentickou čínskou kuchyni, ale všude jsou jen čínské restaurace s ohranou nabídkou ala „M17“ a podobně, pod kterou se skrývá mnoho pro Čechy upravených jídel, která chutnají skoro stejně. Té době, kdy se Číňané se svou kuchyní přizpůsobovali Čechům, už však odzvonilo, alespoň tedy ve velkých městech.
I Vietnamci to pochopili a místo toho, aby se vydávali za Číňany a provozovali čínská bistra, nabízejí dnes své tradiční pokrmy ve vietnamských restauracích a sklízí se svou gastronomií obrovský úspěch. Především v hlavním městě je řada lidí včetně cizinců, kteří by si rádi pochutnali na autentických specialitách. Japonci, Vietnamci, Thajci, Indové, Korejci, ti všichni už mají v Praze obrovské množství restaurací, ve kterých nabízejí tradiční pokrmy ze svých domovin.
Věřím, že s nástupem další čínské generace se ve městech začnou objevovat i restaurace nabízející autentické jídlo z Číny, nejen ve speciálních meníčkách, které mají restaurace před Čechy ukryté a nabízejí je jen čínským hostům. A i kdyby vám je nabídly, stejně jsou většinou v čínštině.
Kromě bao má restaurace v nabídce také tradiční smažené čínské taštičky (guotie) nebo zongzi - tradiční čínské jídlo, vyrobené z lepkavé rýže, plněné různými náplněmi a zabalené v bambusu, rákosu nebo jiných velkých listech. Vaří se ve vodě či v páře. V západním světě jsou známé jako rýžové knedlíčky nebo rýžové lepkavé knedlíčky. Jsou tradičním pokrmem při Duanwu Festivalu (Festival dračích lodí).
Manželka majitele této restaurace je mezi čínskou komunitou v Praze známá také tím, že vyrábí tradiční měsíční koláčky (yuebing), které si mezi sebou Číňané darují při Svátcích středu podzimu. Většina rodin v Česku je doma nevyrábí, ale kupují je právě od této restaurace nebo v Sapě.
Restaurace BAO ZI WANG je malá nenápadná restaurace v ulici Rokycanova (Rokycanova 740/35), kam se můžete vypravit pár zastávek autobusem z Florence. Na první pohled vypadá jako mnoho jiných restaurací, možná i trochu zchátrale, ale za ty dobroty to stojí. Jejich bao a další tradiční pokrmy, jsou naprosto perfektní. Na první pohled vypadá restaurace opravdu maličká, ale nelekejte se, malým průchodem po pravé straně pokračuje prostor pro hosty ještě kousek dozadu. Jako bonus má tento malý kousek Číny také milé sympatické majitele. Pokud se chcete lépe domluvit, paní umí česky o něco lépe.
I Vietnamci to pochopili a místo toho, aby se vydávali za Číňany a provozovali čínská bistra, nabízejí dnes své tradiční pokrmy ve vietnamských restauracích a sklízí se svou gastronomií obrovský úspěch. Především v hlavním městě je řada lidí včetně cizinců, kteří by si rádi pochutnali na autentických specialitách. Japonci, Vietnamci, Thajci, Indové, Korejci, ti všichni už mají v Praze obrovské množství restaurací, ve kterých nabízejí tradiční pokrmy ze svých domovin.
Věřím, že s nástupem další čínské generace se ve městech začnou objevovat i restaurace nabízející autentické jídlo z Číny, nejen ve speciálních meníčkách, které mají restaurace před Čechy ukryté a nabízejí je jen čínským hostům. A i kdyby vám je nabídly, stejně jsou většinou v čínštině.
FOTO: Mei / AsianStyle
RESTAURACE BAO ZI WANG
Přeci jen však v Praze existuje restaurace, a v údivu z toho jsou i Číňané bydlící mimo metropoli, kde můžete ochutnat něco z tradiční čínské kuchyně a dokonce se nemusíte dožadovat žádných meníček určených pro Číňany. Je to pravděpodobně jediná restaurace, nebo možná jedna z hodně mála, kde můžete ochutnat oblíbenou pochoutku, čínské knedlíky bao (baozi). Jde o knedlíky připomínající naše české sladké ovocné knedlíky. Tyto jsou ovšem slané a uvnitř nich je masová nebo vegetariánská náplň. Čínská rodina, vlastnící tuto malou restauraci, je vyrábí hned v několika variacích - plněné zeleninou, vepřovým nebo kuřecím masem. Restaurace se na ně specializuje a není tak divu, že se jmenuje „Král knedlíků bao“, v čínštině BAO ZI WANG.FOTO: Gerald Angeles / flickr.com
Kromě bao má restaurace v nabídce také tradiční smažené čínské taštičky (guotie) nebo zongzi - tradiční čínské jídlo, vyrobené z lepkavé rýže, plněné různými náplněmi a zabalené v bambusu, rákosu nebo jiných velkých listech. Vaří se ve vodě či v páře. V západním světě jsou známé jako rýžové knedlíčky nebo rýžové lepkavé knedlíčky. Jsou tradičním pokrmem při Duanwu Festivalu (Festival dračích lodí).
Manželka majitele této restaurace je mezi čínskou komunitou v Praze známá také tím, že vyrábí tradiční měsíční koláčky (yuebing), které si mezi sebou Číňané darují při Svátcích středu podzimu. Většina rodin v Česku je doma nevyrábí, ale kupují je právě od této restaurace nebo v Sapě.
FOTO: Chemako0606 / wikipedia.org ; Alpha / Flickr.com
Restaurace BAO ZI WANG je malá nenápadná restaurace v ulici Rokycanova (Rokycanova 740/35), kam se můžete vypravit pár zastávek autobusem z Florence. Na první pohled vypadá jako mnoho jiných restaurací, možná i trochu zchátrale, ale za ty dobroty to stojí. Jejich bao a další tradiční pokrmy, jsou naprosto perfektní. Na první pohled vypadá restaurace opravdu maličká, ale nelekejte se, malým průchodem po pravé straně pokračuje prostor pro hosty ještě kousek dozadu. Jako bonus má tento malý kousek Číny také milé sympatické majitele. Pokud se chcete lépe domluvit, paní umí česky o něco lépe.
FOTO: ProjectManhattan / wikimedia.org
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek