Lanzhou lamian [Fotorecept]

13:00 | 09.05.2020 wmxj5312hb 0
Slyšeli jste někdy o Lanzhou lamian, tedy čínských ručně tažených nudlích? Chtěli byste je ochutnat? Teď máte možnost. Na recept se můžete podívat v tomto článku.
Hovězí lamian s vajíčkem.
Hovězí lamian s vajíčkem. FOTO: wmxj5312hb/AsianStyle.cz
Miska ručně tažených nudlí s hovězím vývarem a hovězím je jídlo, které jak jednou ochutnáte, stanete se na něm závislí. Během mého pobytu v Číně jsem je vyzkoušela a totálně jim propadla. Po návratu z Číny jsem hledala recepty, ale nikdy jsem nenašla odvahu to doopravdy zkusit, protože mi tahání nudlí tak, jak jsem je viděla v Číně, přišlo nemožné. Nakonec jsem si ale našla "blbuvzdorný" recept a pustila se do práce s tím, že to nějak dopadne. Dopadlo to dobře a já vám teď prozradím, jak na to.

Ingredience (na 2 porce): 
1 1/2 hrnku mouky (já použila hladkou)
3/4 hrnku vody
cca 1 čajová lžička soli

Postup:
Z mouky, vody a soli vypracujeme nelepivé těsto. Potřeme povrch olejem, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme odpočinout. Já nechala těsto odpočívat v lednici přes noc. Můžete ho nechat i mimo lednici, bude pak stačit kratší doba. Pokud těsto necháte v lednici přes noc, nechte si ho pak hodinku až dvě v pokojové teplotě, ať se vám s ním líp pracuje. Tak, a teď se vrhneme na zpracování. Vyndejte těsto na pomoučený vál a propracujte. Zpracování těsta spočívá v tom, že ho budeme střídavě natahovat, skládat, kroutit, natahovat, skládat, kroutit... Prostě pořád dokola. 

 
Natahování, skládání a kroucení těsta

Ze začátku se vám nejspíš stane, že se těsto bude hodně trhat, ale postupně získá pružnost a budete schopni ho natáhnout víc a víc. Asi u toho budete trochu dělat hluk, protože z nějakého důvodu se těsto  natahuje líp, když s ním prásknete o stůl. Při natahování chyťte těsto za konce, natahujte ho a zároveň prostřední částí bouchněte o stůl. Není to nutnost, ale přišlo mi, že se mi těsto líp natahovalo, když jsem s ním o ten stůl bouchla. Abyste si to lépe představili, podívejte se na video vlevo. Až budeme mít těsto dostatečně pružné, vyválíme z něj placku a z ní nakrájíme proužky široké asi 1 cm. Připravíme si vroucí vodu a můžeme natahovat. Jednotlivé proužky natahujte stejným způsobem jako předtím těsto. Na postup natahování jednotlivých nudlí se můžete podívat ve videu vpravo (hlas ve videu vpravo je můj táta, který mě natáčel). Nudle po natažení vhazujte do vroucí vody. Trochu nabudou, tak se nelekněte. Zároveň doporučuju, aby vám s natahováním někdo pomáhal, jestli to bude možné, protože když se nudle budou vařit moc dlouho, rozvaří se. Další možnost ještě je natažené nudle někam položit a pak je do vody hodit všechny najednou. 

 
Natahování těsta (vlevo) a natahování jednotlivých nudlí (vpravo)

Po uvaření vylovte nudle z vody a můžeme servírovat! Nejlepší jsou s vývarem a kousky hovězího masa, ale samozřejmě kreativitě se meze nekladou, můžete nechat prostor své fantazii a třeba si k nudlím připravit nějakou omáčku. Já je mám ale nejraději v té "polévkové" formě. V Číně jsem se ještě naučila přidávat si nahoru vajíčko, takže jsem si udělala své oblíbené "niurou lamian jia jidan" - tedy hovězí nudle s přidaným vajíčkem. Na výsledek se můžete podívat v úvodní fotce článku.

Zkoušela jsem původně i klasický způsob natahování nudlí, tj. z jednoho obřího kusu těsta natáhnout jednu tenkou dlouhou nudli, ale to mi vůbec nešlo, tak jsem zkusila tuto "blbuvzdornou" variantu. Natahované nudle jsou taky, jenom jediný rozdíl je ten, že mají konec, narozdíl od té jedné nekonečné nudle, která vznikne z jednoho kusu těsta. No ale to je jedno, protože chutnají stejně skvěle, ať už mají konce a nebo ne.

Plánujete recept vyzkoušet? Podělte se s námi o vaše názory v komentářích.

ZDROJ&FOTO: wmxj5312hb/AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9