Korejci mají zájem o pokrmy ze severských zemí

23:10 | 17.11.2016 Eunka 0
Korejská kuchyně je zajímavá a chutná, přesto v oblasti stravování neuškodí zkoušet nové věci. Jednoduchá a zdravá severská kuchyně se momentálně zabydluje i v Soulu.
Norský hnědý sýr brunost
Norský hnědý sýr brunost FOTO: flickr.com/PRORemco Brink
Nejen nábytek z Ikey zaujal korejský trh, nyní Korejce zajímá i jídlo ze severských zemí. Rychlými laskominami od KFC, McDonald’s a Burger King jsou poněkud přesyceni a na severské kuchyni je láká minimalismus, jednoduchost a hlavně fakt, že jde především o pokrmy zdravé a přírodní. Všichni víme, že skandinávská kuchyně využívá hlavně ryby, jak čerstvé, tak sušené. Také nabízí lákavé mléčné výrobky.

Právě proto začátkem měsíce navštívilo Soul devatenáct firem z Norska a Finska a v rámci projektu "Nordic Food and Beverage Promotion" představily své výrobky. Cílem tohoto projektu je podpořit skandinávskou kuchyni a spolupracovat se severskými zeměmi. Během rozhovoru s médii se přišlo na to, že v Koreji vzrůstá poptávka nejen po mořských plodech, ale i po dalších produktech, jakými jsou například sušené i čerstvé tresky.


Klippfisk - solené a sušené tresky

Korejci obvykle z tresky vaří horkou polévku, ale v Norsku jsou oblíbené solené, sušené tresky, kterým se říká klippfisk. Tyto ryby se před použitím musí zavodnit a odsolit ve studené vodě a pak se z nich připravuje například lahůdka nazvaná bacalao, do které se přidávají dušená rajčata, česnek a cibule. Toto jídlo je zdravé a obsahuje jen minimum tuku, což Korejci, posedlí dietami, jistě uvítají.

Chutě Korejců by také mohl obohatit populární norský hnědý sýr zvaný brunost. Tento sýr se vyrábí ze syrovátky, mléka a smetany. Má typicky nahnědlou barvu a chutná sladce díky karmelizaci. Dělá se z kozího i kravského mléka. Norové si jej dávají na pečivo spolu s marmeládou, ale v Koreji pro něj třeba vymyslí jiné uplatnění. Každopádně víme, že s jídlem se dá skutečně vynalézavě čarovat a třeba tak jednou ochutnáme ramyeon se solenou treskou a brunost nalezneme v kimbapu... 


ZDROJ: koreajoongangdaily.com/Shon Ji Hye, wikipedia.org
FOTO: flickr.com/Stian Danenbarger

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9