Jjajangmyun [Recept]

17:00 | 28.05.2015 abhorsenka 23
Chcete vyzkoušet typický korejský recept? Nudle s omáčkou z černých fazolí jsou zajímavou možností pro všechny milovníky korejské kuchyně.
jjajangmyun
jjajangmyun FOTO: sstrieu/flickr.com

Nudle s omáčkou z chunjang (pasta z černých fazolí) jsou opravdu jedním z netypičtějších jídel v Koreji. Jejich historie sahá až do dynastie Joseon, kdy byla první varianta dovezena z Číny a postupně upravena do dnešní podoby, odpovídající korejské chuti.

Jako většina asijských jídel je recept poměrně jednoduchý, ale bez pasty z černých fazolí se při přípravě neobejdete, proto si zapište slovo chunjang a vyrazte do korejského obchodu.
 

Potřebujeme na 2 porce:
nudle
300 g mletého masa
1 menší cuketa
1 mrkev
2 cibule
2 brambory
3 lžíce oleje
¼ šálku chunjang (pasta z černých fazolí)
1 lžička cukru
2 lžíce škrobu 
1 lžíce sezamového oleje
1 ¾ šálku vody   
proužky okurky na ozdobu
 

Postup:
1) Lehce osolené mleté maso orestujeme na pánvi s rozehřátým olejem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, cuketu a cibuli s mrkví nakrájené na proužky. Smažíme cca 5 min.
2) Osmažené ingredience posuneme k okraji pánve, na volné místo přidáme olej a pastu, smažíme asi 1 min. Poté vše v pánvi smícháme.
3) Ke směsi přilijeme 1 ½ šálku vody a vaříme přiklopené 10 min.
4) Pokud jsou brambory a ostatní ingredience hotové, začneme po troškách přidávat škrob rozmíchaný v ¼ šálku vody. Mícháme, dokud škrob omáčku nezahustí.
5) Nudle uvaříme dle návodu a na talíři přelijeme omáčkou, ozdobíme proužky okurky.

Dobrou chuť!

Už jste někdy vyzkoušeli Jjajangmyun nebo to máte v plánu? Podělte se o zkušenosti z korejské kuchyně.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9