Včelí larvy a mravenci na talíři? Tyto a další japonské "lahůdky"

18:57 | 01.05.2018 Zita 5
Křupaví, výživní a ještě ke všemu jídlo budoucnosti- jací brouci se jí v Japonsku? Jaká je jejich příprava a které si můžete dokonce koupit v automatu?
Itadakimasu!
Itadakimasu! FOTO: Tofugu.com
Vzhledem k bohaté historii jezení brouků v Japonsku, sahající až do období Eda, měla tamější entomofagie možnost dosáhnout vskutku kulinářských rozměrů. Zatímco během války lidé hmyzu hodovali především díky jejich vysokému obsahu bílkovin i tuku a rychlému růstu, nyní se celá záležitost stala spíše zdravým chuťovým zážitkem- údajně jsou totiž též křupaví a chutnají například jako ořechy, hrušky či majonéza.

Mezi nejčastější jedlý hmyz se řadí luční kobylky, které se často konzumují i mimo státy Asie. V Japonsku se chytají hlavně v prostředí rýžovišť a jejich konzumenti se shodují na příjemné nasládlé chuti připomínající kávové bonbóny. Nejčastěji se jedí s rýží a "překvapivě" i sójovou omáčkou a cukrem, přičemž takto připravené si je můžete zakoupit v jednom z nonstop automatů v parku Inokashira.


Dali byste si? (cena od 20 do 60 korun za kus)

Za další lahůdku bývají považovány včelí larvy, které se mohou přidat třeba do japonské omelety na rýži omurice, a prý napomáhají proti stárnutí. Koupit si je můžete například zde. Dobře známé jsou i kaikonosanagi, jež se využívají jako rýbářská návnada. Výzkumy ukázaly, že pokud sníte tři, získáte stejný počet proteinů jako z jednoho vejce.

Pokud vás představa hmyzu na talíři zlákala, ale bojíte se, abyste dobře zvládli jejich přípravu a chuťovou vyváženost se zbytkem jídla, můžete se v Tokiu přihlásit do jednoho z kurzů šéfa Shoichi Uchiyamiho, kde se naučíte například polévku z mini mravenců.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9