Včelí larvy a mravenci na talíři? Tyto a další japonské "lahůdky"
Křupaví, výživní a ještě ke všemu jídlo budoucnosti- jací brouci se jí v Japonsku? Jaká je jejich příprava a které si můžete dokonce koupit v automatu?![Itadakimasu! Itadakimasu!](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/f4aa0/slider_34f266930dd61c10fb27188983619bc4.jpg)
Itadakimasu!
FOTO: Tofugu.com
Vzhledem k bohaté historii jezení brouků v Japonsku, sahající až do období Eda, měla tamější entomofagie možnost dosáhnout vskutku kulinářských rozměrů. Zatímco během války lidé hmyzu hodovali především díky jejich vysokému obsahu bílkovin i tuku a rychlému růstu, nyní se celá záležitost stala spíše zdravým chuťovým zážitkem- údajně jsou totiž též křupaví a chutnají například jako ořechy, hrušky či majonéza.
Mezi nejčastější jedlý hmyz se řadí luční kobylky, které se často konzumují i mimo státy Asie. V Japonsku se chytají hlavně v prostředí rýžovišť a jejich konzumenti se shodují na příjemné nasládlé chuti připomínající kávové bonbóny. Nejčastěji se jedí s rýží a "překvapivě" i sójovou omáčkou a cukrem, přičemž takto připravené si je můžete zakoupit v jednom z nonstop automatů v parku Inokashira.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/3348/5884a/5884a825dd7663de8488f3aaff874447.jpg)
Dali byste si? (cena od 20 do 60 korun za kus)
Za další lahůdku bývají považovány včelí larvy, které se mohou přidat třeba do japonské omelety na rýži omurice, a prý napomáhají proti stárnutí. Koupit si je můžete například zde. Dobře známé jsou i kaikonosanagi, jež se využívají jako rýbářská návnada. Výzkumy ukázaly, že pokud sníte tři, získáte stejný počet proteinů jako z jednoho vejce.
Pokud vás představa hmyzu na talíři zlákala, ale bojíte se, abyste dobře zvládli jejich přípravu a chuťovou vyváženost se zbytkem jídla, můžete se v Tokiu přihlásit do jednoho z kurzů šéfa Shoichi Uchiyamiho, kde se naučíte například polévku z mini mravenců.
Mezi nejčastější jedlý hmyz se řadí luční kobylky, které se často konzumují i mimo státy Asie. V Japonsku se chytají hlavně v prostředí rýžovišť a jejich konzumenti se shodují na příjemné nasládlé chuti připomínající kávové bonbóny. Nejčastěji se jedí s rýží a "překvapivě" i sójovou omáčkou a cukrem, přičemž takto připravené si je můžete zakoupit v jednom z nonstop automatů v parku Inokashira.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/3348/5884a/5884a825dd7663de8488f3aaff874447.jpg)
Dali byste si? (cena od 20 do 60 korun za kus)
Za další lahůdku bývají považovány včelí larvy, které se mohou přidat třeba do japonské omelety na rýži omurice, a prý napomáhají proti stárnutí. Koupit si je můžete například zde. Dobře známé jsou i kaikonosanagi, jež se využívají jako rýbářská návnada. Výzkumy ukázaly, že pokud sníte tři, získáte stejný počet proteinů jako z jednoho vejce.
Pokud vás představa hmyzu na talíři zlákala, ale bojíte se, abyste dobře zvládli jejich přípravu a chuťovou vyváženost se zbytkem jídla, můžete se v Tokiu přihlásit do jednoho z kurzů šéfa Shoichi Uchiyamiho, kde se naučíte například polévku z mini mravenců.
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
09:31 |
30.01
jameswick1...
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
10:39 |
10.01
8BB76E1
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)
19:53 |
08.06
Tyckin