Vztah Japonců k tuňáku

13:01 | 17.04.2016 kvacm 2
Japonci jsou největšími konzumenty ryb, hlavně pak tuňáků. Celá pětina světové konzumace masa z nich připadá právě na Japonsko. Je to dáno jejich geografickou polohou.
Rybí trh Tsukiji v Tokiu
Rybí trh Tsukiji v Tokiu FOTO: YONG WANG / flickr.com
Země vycházejícího slunce je ostrovní monarchií, a tak je jasné, že hlavním pokrmem jsou ryby. Z toho pak plyne dlouhověkost a zdraví populace, včetně nízké obezity. Tenhle fakt už víme všichni, nicméně proč právě maso tuňáka?

Japonci konzumují celou pětinu masa z tuňáka, některé zdroje mluví dokonce o osmdesáti procentech všech vylovených kusů. Maso z této ryby se rychle kazí, a jelikož byl pro spoustu lidí hlavní obživou právě rybolov, obyvatelé ostrovů si na ně prostě navykli. Po druhé světové válce došlo k exportu masa v konzervované podobě do Ameriky, a tím docházelo k vývoji technologií, které umožňovaly další a lepší uchování čerstvosti. Díky tomu se rychle rozmohla konzumace sushi v Japonsku a pak i ve světě.


Příklad servírování sushi

Je vědecky i zdravotně dokázáno, že maso z tuňáka má životodárné účinky na lidské tělo a mozek. Obsahuje totiž živiny, minerály a kyseliny pro snižování cholesterolu a obnovování buněk v mozkové kůře. Tím se zvyšuje jejich funkce a aktivita. Dále je to vitamín D, který pomáhá kostem absorbovat vápník, niacin (látka podporující krevní oběh), železo a zinek.

Díky tomu všemu patří lidé v důchodovém věku v Japonsku k těm nejzdravějším a nejživějším a dožívají se opravdu vysokého věku. Třeba sta a více. Ne nadarmo zdravotníci apelují na zvýšenou konzumaci ryb.


ZDROJ: wasa-bi.com
FOTO: 
pixabay.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9