Zelený šnek, vzácný čaj od jezera Tai

18:31 | 10.04.2016 Erik 0
Ačkoli se za krále čínských zelených čajů často považuje notoricky známá Drači studna, Zelený šnek, rostoucí poblíž města Suzhou, je mezi odborníky jejím velkým konkurentem.
Zelený čaj - ilustrační foto
Zelený čaj - ilustrační foto FOTO: Michal Osmenda / wikipedia.org
Zelenný šnek (Biluochun, 碧螺春) dostal své jméno dostal podle zakrouceného tvaru, jenž připomíná miniaturní šneky. Je ceněný pro svůj delikátní vzhled, jemnou ovocnou chuť a svěží květinové aroma. Samozřejmostí je krom skvělé chuti i příznivý vliv na lidské zdraví. Rozdělován je do sedmi stupňů kvality od nejvyšší Supreme po Chao Qing Ⅱ. Mimo Čínu je to s jeho dostupností bohužel trochu horší, ale není třeba zoufat.

Sběr na plantážích začíná brzy na jaře v prvních třiceti dnech od jarní rovnodennosti. Na jeden kilogram lístků připadá až 15 tisíc pupenů s polootevřeným listem. Po ručním sběru následuje i ruční zpracování, které zahrnuje sušení, pražení na speciálních pánvích, žmoulení a další. Není překvapením, že přesný postup je v rámci rodiny či firmy pečlivě střeženou informací.



Místem jeho původu jsou nádherné lokace na úpatí hory Dongting u jezera Tai, kde se dodnes setkáte s netknutou panenskou přírodou. Pokud tedy někdy zavítáte do Suzhou a budete obdivovat zdejší úžasné zahrady, nezapomeňte si zajít i do místní čajovny na šálek tohoto pokladu. Bez toho nebude návštěva nikdy kompletní. Později tento čaj samozřejmě expandoval i na další plantáže a v současnosti jej lze nalézt třeba až na druhém konci Číny v Sichuanu. Odtud mají o poznání větší lístky a jejich chuť je méně jemná a více oříšková než ovocná.

Váže se k němu i zajímavá historka. Kdysi se totiž jmenoval Děsivá vůně (Xia Sha Ren Xiang, 吓煞人香), což vycházelo z toho, že když si jej sběračka lístků dala pro nedostatek místa v košíkách do záňadří, lidské teplo ho zahřálo natolik, že svým silným aromatem dívku doslova vylekal. Vtipný příběh, ale divné jméno pro kvalitní čaj. To samé si myslel císař Kangxi, který po ochutnání změnil název na elegantnějšího Zeleného šneka, jak jej známe dodnes.

FOTO: wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9