Krása starobylých zahrad v Suzhou

12:00 | 16.09.2018 Mei 6
Tyto zahrady se nacházejí ve městě Suzhou (Su-čou) v Číně. Najdete zde několik starých vícepatrových pagod, množství mostů a lávek, vodní brány a spousty rostlin.
Zahrada v Suzhou
Zahrada v Suzhou FOTO: _chrisUK / flickr.com
Město Suzhou se nachází na březích jezera Taihu v deltě řeky Huanghe. Tato oblast je v jihovýchodní provincii Jiangsu. Zahrady byly roku 1997 zapsány na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
 
V roce 514 př. n. l. bylo toto město hlavním městem království Wu, kterému vládl Che Lu. Základní rysy starého města zůstaly dodnes nezměněny.
 
Suzhou se také někdy říká „Benátky orientu“ a o jeho zahradách se říká, že jsou nejhezčí v malebných zahrad v jižní Číně. Ty se v mandarínštině nazývají přesně Sūzhōu yuánlín (苏州园林). Zahrad se tu nachází přes 200, což je úctyhodný počet. Jsou rozmístěny po celém městě. Mnoho z nich se dochovalo ve velmi dobrém stavu.

 

Největší ze zahrad je Zahrada pokorného správce Zhuo Zhen Gyuana.
 
Umění čínských zahrad je odnepaměti spojováno s čínským malířstvím a literaturou. Tvůrci těchto zahrad byli velmi ovlivněni krajinomalbou. Podařilo se jim tak spojit zahradní architekturu, kulturu a umění.
 
Zahrady představují zahradní stavební styl dynastií Song, Yuan, Ming a Qing.
 
V zahradách se odráží láska lidí k přírodě a touha po krásnu.


ZDROJ: wikipedia.org, Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice: Světové kulturní a přírodní dědictví v Číně. Futura, Praha 2001
FOTO: wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9