České chutě a asijská inspirace: Kkakdugi

12:00 | 09.10.2018 abhorsenka 2
Dalším korejským receptem, upraveným pro českého strávníka je Kkakdugi. Recept na oblíbené ředkvové kimči najdete v článku. Dobrou chuť!
moje kkakdugi
moje kkakdugi FOTO: abhorsenka/AsianStyle.cz

Recept na zelné kimči už jsme mohli vyzkoušet a teď zkusíme jeho další variantu z ředkve, tedy kkakdugi. Ingredience se v podstatě od klasického kimči neliší.

Zatím jsem se tuhle dobrotu nepokoušela nechat fermentovat a vždy vše sníme během několika dní jako pikantní salát, ale možnost tu je: 2-3 dny nechat napěchované ve sklenici a v pokojové teplotě nechat kvasit, pak týden v lednici.

Velké změny v receptu nehledejte, jen jsem se vrátila od ústřicové omáčky zpět k rybí. Rybí omáčka má po fermentaci hodně výraznou „vůni“, ale jelikož salát nekvasím, omáčka mi nevadí. A menší množství chilli je pro bezpečnost mého trávicího traktu.
 

Potřebujeme:
1 bílou ředkev (daikon)
2 ks sušených nebo čerstvých chilli papriček nebo 1 lžička chilli prášku
1 cibule
1 lžíce čerstvého zázvoru
3 stroužky českého česneku (čínského může být klidně půl palice)
1 lžíce hnědého cukru
3 lžičky mleté papriky
2 lžíce rybí omáčky
2 lžičky soli, 2 lžičky cukru (na prosolení ředkve)
 

Postup:
1. Ředkev nakrájíme na kostičky, obalíme směsí soli a cukru, umístíme nad mísu v kuchyňském sítu. Ředkev pustí přebytečnou vodu asi za 1 hodinu. Vodu z ředkve dáme stranou, nevylévat.
2. Zázvor, chilli, česnek, cukr, cibuli, mletou papriku, rybí omáčku a dle potřeby vodu z ředkve rozmixujeme na řídkou pastu.
3. Nakonec směs smícháme s nakrájenou ředkví. Necháme asi 1 hodinu odležet a můžeme podávat jako salát. Nebo dáme fermentovat.
 

Pokud máte rádi chuť kimči, je ředkvová varianta skvělou obměnou a jelikož s blížícím se jarem ztrácí zelenina látky potřebné k mléčnému kvašení, je čerstvý salát dobrou volbou.

Už jste kkakdugi vyzkoušeli?


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9