České chutě a asijská inspirace: Yeung Chow
Recepty na smaženou rýži jsou velice variabilní, protože vznikly hlavně jako způsob zpracování zbytků jídla – něco jako naše knedlíky s vajíčkem. Čínská varianta s názvem Yeung Chow pochází někdy z roku 1700 a patří k nejoblíbenějším.
Ale protože tady v Evropě nemáme k dispozici ty správné zbytky, musíme začít vařit pěkně od začátku.
Koření pěti vůní, které seženete v specializovaných prodejnách, jsem nahradila vlastní směsí. Pokud směs koření z obchodu máte, můžete ji na naložení masa použít. I s úpravou jídlo dopadlo velice chutně, tady je recept.
Potřebujeme:
4 porce den předem vařené rýže
1 mrkev
2 jarní cibulky
200 g krevet
3 vejce
1 lžíce sojové omáčky
300 g vepřového boku b.k.
na marinádu:
4 lžíce sojové omáčky
3 lžíce ústřicové omáčky
1 lžička bílého pepře
1 lžička mletého badyánu
1 lžička skořice
1 lžička chilli
1 lžička kardamomu
2 lžičky mletého česneku
2 lžíce sezamového oleje
1 lžíce medu
1 lžička vinného octa
Postup:
1. Den předem! Maso nakrájíme na malé proužky a v míse smícháme se všemi ingrediencemi na marinádu. Uvaříme si rýži dle návodu.
2. V pánvi si maso osmahneme, dokud není měkké, a když začne povrch tmavnout, přidáme na proužky nakrájenou mrkev, krevety a cibulku. Smažíme cca 3 min.
3. Směs odsuneme stranou a v prázdné části pánve si usmažíme vejce.
4. Přidáme rýži, lžíci sojové omáčky, vše promícháme se směsí a smažíme cca 5 min.
Dobrou chuť!
Ingredience samozřejmě můžete libovolně přidávat nebo ubírat, podle toho, co máte zrovna doma. V Číně určitě také používají co je při ruce.
Smažíte si doma rýži? Máte nějaký oblíbený a osvědčený recept?
FOTO: AsianStyle/abhorsenka