Putování za nejlepším Dim Sum II. - School of Wok

17:00 | 28.12.2015 TerryALS 3
Druhá část mého objevování Londýna a míst, kde najdete to nejlepší Dim Sum. V tomto článku konkrétně - kde se můžete naučit ho sami připravit.
Logo školy
Logo školy FOTO: TerryALS
School of Wok je škola asijské kuchyně v centru Londýna, nedaleko hned několika stanic metra. Založil ji Jeremy Pang v roce 2009 a od té doby sbírá chválu nejen kritiků, ale i návštěvníků, kteří hodiny vaření v této škole navštěvují.

​Nejdříve si řekněme něco málo o Jeremy Pangovi. Jedná se o již třetí generaci kuchařů v jeho rodině. Láska k jídlu ho tedy doprovázela už od raného dětství. Nejdříve začal s hodinami vaření v podobě soukromých hodin u klientů, poté ale s podporou mnohých sponzorů založil vlastní školu vaření. V této škole mu v současné době pomáhají vést hodiny další tři kuchaři. Já jsem měla hodinu s Melissou Wong a byl to jeden ze zážitků na celý život!



Několik dní před kurzem mi přišel e-mail s instrukcemi, co si mám vzít na sebe (pohodlné oblečení a uzavřené boty), společně s mapkou a kontaky a malým dotazníkem, do kterého jsem vyplnila, zda jsem na něco alergická či nikoliv.

Po příchodu do školy jsem byla nasměrovaná po schodech dolů do velmi prostorné a příjemné kuchyně, do které se nás vešlo deset (hodiny mohou být pro max. 12 osob). Každý měl připravené prkénko, vytištěné recepty, které budeme v hodině vařit, zástěru s logem školy, jmenovku, na kterou jsme si každý napsal své jméno nebo přezdívku, a velký kuchyňský nůž.



Jako první nás čekalo krátké "zaškolení", abychom věděli jak se sekáčkem správně zacházet a nepořezat se. Během další hodiny jsem si potom sama zažila, jak ostrý sekáček je, když jsem zjistila, že jsem si nařízla ruku a ani jsem si toho nevšimla. Práce s tak velkým nožem byla ale jednodušší, než se mohlo na první pohled znát a téměř všichni jsme se v průběhu hodiny vyfotili, jak nebezpečně útočíme sekáčkem na objektiv kamery.

Následovalo samotné vaření. Hodina, na které jsem byla já, se jmenovala "Uvařte si vlastní Dim Sum" a trvala celkem tři hodiny (ale nakonec jsme odcházeli zhruba o dalších čtyřicet minut později). V School of Wok se ale můžete zapsat na velkou škálu hodin, které jsou rozdílně zaměřené a různě dlouhé. Od hodin korejské kuchyně, malajské kuchyně, čínské kuchyně, až po hodiny s šékuchaři, kteří vaří hvězdám a slavným osobnostem. Kurzy vaření poté trvají jednu hodinu, ale v případě některých kurzů i několik dní.



V rámci hodiny "Uvařte si vlastní Dim Sum" jsme se naučili, jak vyrobit marinádu na kuřecí maso, nepálské gyoza knedlíčky, Siu Mai (otevřené Dim Sum košíčky) a Har Gau (knedlíčky s náplní z krevet). Začali jsme marinádou na kuřecí maso, které hned pádilo do trouby a v průběhu přípravy dalších jídel se grilovalo.

Přístup šéfkuchařky se mi velmi líbil. Byla vtipná, milá a vše nám vysvětlila, včetně různých zajímavostí ohledně Dim Sum. Během vaření jsme měli k dispozici (abychom mezitím neumřeli hlady a žízní) výborné brownies a vodu, víno, čaj, kávu nebo pivo. Kromě šéfkuchařky s námi byl i jeden kuchyňský asistent, který vždy uklidil nádobí, které jsme nepotřebovali. Mnohdy jsem ani nepotřehla, že mám před sebou jiné nádobí a potřeby na vaření, než před pár minutami. Celé vaření tedy probíhalo ve velmi příjemném prostředí.


 

Na fotkách výše vidíte všechny Dim Sum knedlíčky, které jsem za ty tři hodiny poskládala dohromady. Chtělo to trochu cviku, než jsem přišla na to, jak vytvořit tvary, které nám Melissa ukazovala. Nakonec se ale povedlo a měla jsem tři plné talíře, které jen čekaly, až je dám na bambusový pařník. Samozřejmě jsem nestihla vše sníst, a nebyla jsem sama, takže jsme po skončení kurzu všichni dostali přenosné krabičky, do kterých jsme si zbylé Dim Sum dali a odnesli si je domů.

 

Po krátkém napařování bylo vše připravené k jídlu. Po celou dobu kurzu všichni účastníci nadšeně debatovali, ptali se šéfkuchařky na detaily ohledně vaření a fotili se. Jakmile ale došlo na konzumaci, zavládlo v kuchyni rozjímavé ticho přerušované jen slastným mlaskáním. Bez ostychu mohu říci, že to kuře, bylo to nejlepší naložené maso, které jsem v životě měla! A knedlíčky byly také výborné.



Na kurzu vaření jsem byla poprvé a doufám, že se do této školy ještě někdy podívám znovu. Všem, kteří by zavítali do Londýna a chtěli zažít něco jiného, než chodit po památkách a obchodech, můžu tuto školu vřele doporučit jako skvělou variantu pro strávení (části) dne. Můžete přijít sami nebo ve skupince. Nemusíte se bát, že když přijdete sami, budete se cítit osamoceni. Během vaření jsou všichni kamarádi! Jen mějte na paměti, že kurzy jsou většinou velmi rychle vyprodané, a tak je lepší podívat se na nadbíku kurzů přibližně dva týdny předtím, než se do Londýna chystáte. Kromě potvrzení, které vám potom přijde na e-mail nepotřebuje nic dalšího. V ceně kurzu máte zahrnuté vše, včetně surovin a po skončení kurzu si můžete na místě zakoupit například výše vyfocený sekáček nebo kuchařku se slevou. A pokud máte strach, že recepty, které na kurzu dostanete ztratíte cestou domů, tak se nebojte. Škola vám je pošle i na e-mail.

Jak by vás takový kurz vaření lákal? Byli jste již někdy na kurzu vaření a jak se vám líbil? Co jste na něm vařili?


ZDROJ FOTO: TerryALS

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9