TOP 10 podivných asijských jídel

16:02 | 19.05.2014 Saki 18
Asijská kuchyně je někdy opravdu... bizarní. Zatímco my upřednostňujeme jídla s lákavou vůní, Asiaté si velice libují v nevábných jídlech, nad kterými by se mnohým z nás kroutil žaludek.
polévka
polévka FOTO: bogoboo.com

1. Pidan

Čínská pochoutka z vajec, známých například i jako stoletá, tisíciletá nebo konzervovaná. Ne že by tato vejce byla tak stará, i když vzhled možná odpovídá. Jde o kachní, slepičí nebo křepelčí vejce uchovávána po dobu několika týdnů až měsíců ve směsi z jílu, popelu, hašeného vápna, soli a plevách z rýžových zrn. Říká se, že asi před 600 lety někdo našel vejce uchované v hašeném vápnu a jednoduše jej ochutnal. No a dnes z tohoto pokrmu máme vyhlášenou pochoutku.


 

2. Durian

Jihovýchodní tropické ovoce, známé pro svou velikost, tlustou slupku pokrytou pyramidovými výrůstky a nelibý zápach.


3. Chou Dofu

Česky smradlavé tofu. Jedná se o pochutinu z Taiwanu z kvašeného tofu, která dělá čest svému jménu. Pokud nemáte rádi zapáchající jídla, nepozřete ani tvarůžky, tak tohle opravdu raději nezkoušejte. Tofu se nechá kvasit v marinádě (ta se region od regionu liší) z kvašeného mléka, zeleniny a kousků masa. Dále může obsahovat třeba sušené krevety, bambusové výhonky a nejrůznější čínské bylinky.


4. Balut

Pokud pro vás několik týdnů nakládaná vejce byla až až, tohle raději přeskočte. Balut je pokrm běžně prodáván v ulicích Filipín. Nicméně jej najdete i v zemích jihovýchodní Asie, jako je Laos, Kambodža či Vietnam. Jedná se o vařené kachní vejce se zárodkem, které dodávají tomuto jídlu křupavou chuť.


5. Yan Wo

Polévka z ptačího hnízda. Tento pokrm se vaří z hnízd vlaštovek, které využívají při výrobě hnízd vlastní sliny. Jde o jeden z nejdražších živočišných produktů. Průměrné hnízdo se v Asii prodává za cca 50 000 Kč za kilogram (2 500 $ / kg). Hnízda se využívají v čínské kuchyni po více než 400 let a nejčastěji právě jako ptačí "hnízdo polévka".


6. Natto

Tradiční japonské jídlo - resp. snídaně - oblíbené zejména ve východních částech Japonska. Je známé pro svůj štiplavý zápach z fermentovaných (kvašených) sojových bobů.


7. Opilé krevety

Jak název napovídá, jedná se o jídlo s krevetami. Tyto sladkovodní krevety jsou naloženy v silném líhu baijiu (znám také jako shaojiu) s obsahem alkoholu 40 - 60 %, který krevety svým způsobem omráčí a ty se pak snadněji konzumují. V různých částech Číny ovšem mají různé recepty. Někdy se krevety naloží v líhu a poté uvaří ve vroucí vodě a jí mrtvé.

Konzumace nevařených měkkýšů s sebou ale nese zdravotní rizika. Jedná se o infekci paragonimiasis, způsobenou předvším motolicí plicní, která způsobuje plicní onemocnění. Odhadem je po celém světě infikováno 22 mil. lidí ročně.


 

8. Sannakji

"Živá" chapadla chobotnic. Samozřejmě, že chapadla živá nejsou, ale díky nervovým zakončením se stále hýbají a tak vypadají jako živá.


 

9. Shirako

Pokud se mohou jíst jikry, proč ne "bílé děti"? Ano, myslím mlíčí, sperma ryb.


10. Shiokara

Jde o "japonský guláš" ze zbytků mořských živočichů. Surové vnitřnosti jsou smíchány s asi 10 % soli, 30 % sladové rýže. To vše se uzavře v nádobě a kvasí po dobu až jednoho měsíce. Shiokara se prodává ve skleněných nebo plastových nádobách a nejlépe se zapíjí s whisky.

 

Asijská kuchyně umí využít vše, co příroda poskytuje. Nabízí tak spoustu bizarních jídel z nejrůznějších tvorů a jejich částí. Nicméně je třeba mít na paměti, že jídla na první pohled nechutná mohou být naopak velice chutná... chce to jen kousek odvahy.

Znáte další asijská, (pro nás) podivná jídla?


ZDROJ & FOTO: audreymagazine.com, buzzfeed.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9