České chutě a asijská inspirace: Vepřové maso Adobo
Maso Adobo je klasický filipínský recept a to vlastně velice jednoduchý.
Opékáme a pečeme kousky masa, u kterého je důležité, aby bylo kvůli chuti i s kostí. Já jsem použila plátky vepřové krkovice, ale i vepřový bok s kostí je fajn volba.
Jako přílohu můžeme použít klasicky filipínsky rýži, ale třeba i evropsky vařené brambory.
Opět je tady malá změna v ingrediencích. Rýžové víno jsem v běžném obchodě neobjevila, proto jsem použila obyčejné bílé víno.
Tip: pokud máte pánev (hrnec) se železnou rukojetí, usnadní vám to práci s přendáváním masa do nádoby vhodné do trouby.
Potřebujeme: 4 porce
700g vepřové krkovice s kostí
3 jarní cibulky
1 limetka
Sůl
olej
na marinádu:
4 lžíce sojové omáčky
4 lžíce rýžového octa
4 lžíce bílého vína
1 lžíce rybí omáčky
3 lžíce hnědého cukru
3 drcené stroužky česneku
4 bobkové listy
½ lžičky černého pepře
Postup:
1) Maso nakrájíme na špalíčky. V misce si smícháním všech potřebných ingrediencí připravíme marinádu.
2) Maso lehce osolíme a na pánvi s olejem osmahneme - aby se zatáhlo, pak maso zalijeme připravenou marinádou a přikryjeme alobalem.
3) Pečeme v troubě asi 90 minut na 170 stupňů, pak odstraníme alobal a při 250 stupních asi 15 minut redukujeme šťávu v pánvi.
4) Hotové maso přelijeme šťávou z ½ limetky a posypeme nasekanou jarní cibulkou.
Dobrou chuť!
FOTO: AsianStyle.cz