Kam v Praze na dobré asijské jídlo V. - Bibimbap Korea

17:00 | 20.11.2015 tombac 10
Seriál o asijských restauracích a bistrech, které rád opakovaně navštěvuji a neváhám je doporučit.
Restaurace Bibimbap Korea zvenčí
Restaurace Bibimbap Korea zvenčí FOTO: tombac / AsianStyle.cz
Bibimbap Korea (oficiální stránky) v Křižíkově u Karlínského náměstí bylo několik let jediným korejským bistrem v Praze. V začátcích bistra v roce 2011 jsme si v malém útulném interiéru mohli dát korejskou klasiku bibimbap, jeho variaci bulgogibap, ramen, čtyři druhy kimbapu a skvělé bábovičky plněné vanilkovým krémem delimanju, které mi zachutnaly natolik, že jsem si je ještě nosil domů v pěkných krabičkách s oušky. Celé bistro vedl příjemný korejský pan majitel se svou paní. Oba zároveň připravovali všechna jídla. Postupem času se skromný jídelní lístek rozšířil o několik položek. Naopak bábovičky delimanju byly k mé velké lítosti z lístku staženy. Přesto bylo bistro dál mým oblíbeným místem na rychlé a chutné korejské jídlo za příznivou cenu (100 - 150 Kč) a s fajn domáckou atmosférou. Jedinou nevýhodu znamenala poloha. Do Karlína jsem zavítal jen vzácně. Když jsem letos v srpnu nedaleko Křižíkovy navštěvoval NatsuCon (report 1, report 2), druhý den akce jsem dostal chuť na bibimbap. K mému překvapení bylo zavřeno a velká cedule oznamovala, že se bistro stěhuje na novou adresu a otevřeno bude za několik týdnů. Z bistra se stala restaurace v Chlumské ulici na Žižkově.



K podniku se teď můžete dostat pěšky ze stanice Křižíkova nebo tramvají od Hlavního nádraží či od Flory. Vystoupíte na Lipanské a pak je to jen kousek. Sejdete schody a vejdete do mnohem rozlehlejšího interiéru, než byl ten původní. Míst k sezení je několik desítek. Stěny jsou ozdobeny černobílými retro fotkami a velkým zrcadlem. Opět v podniku pokaždé natrefíte na úslužného postaršího korejského pana šéfa s roztomilou češtinou, jenž už nemá k ruce jen svou paní, ale několikačlenný personál včetně mladé české servírky. Při mých návštěvách nebyl s obsluhou jediný problém. Vše tip top a při odchodu vždy pan šéf popošel od baru a osobně se rozloučil. Tak to má být. Hosta si je třeba hýčkat. Pak je větší pravděpodobnost, že do restaurace zamíří znovu.

Určitě by host nedal repete, kdyby bylo jídlo maximálně průměrné... Minimálně potěším všechny, kterým se sbíhají sliny nad fotkou pestrobarevného bibimbapu. Chutnal totiž skvěle a byla ho pořádná porce. K bibimbapu (za 150 Kč) dostanete ještě přílohu v podobě malé misky dobré polévky a neodmyslitelné mističky kimči. Z večerní nabídky (od 16 hodin) jsem vyzkoušel můj oblíbený korejský pokrm Hemul padžon. Je to velká palačinka s mořskými plody a jarní cibulkou. Obvykle si ji dávám v konkurenční korejské restauraci Mamy, kde mi jela nejvíce. Palačinka z Bibimbap Korea za tou z Mamy nijak nezaostává a chutná též výborně. Z kuchyně přijde již naporcovaná, tak ji kousek po kousku pohodlně berete kovovými hůlkami a namáčíte v přiložené sojové omáčce. Porce (za 150 Kč) akorát. Klidně bych si připlatil za o něco větší velikost, poněvadž jsem měl chuť na další palačinku. Ale to už by mi pak praskal břich...

Jídelní lístek (odkaz) proti tomu z bistra moc nenabobtnal, což je vzhledem ke spolehlivějšímu uhlídání stabilní kvality jídel vycházejících z kuchyně jedině dobře. Klasický bibimbap a několik jeho variací, pokrmy s rýží (bap), nudlemi, 3 polévky, palačinka s mořskými plody, pečená kuřecí křídla s hustou sladko-pálivou omáčkou... Zapít je můžete buď běžnou limonádou či třeba korejským čajem nebo rýžovým nápojem makkoli. Ve večerní nabídce nechybí jídla pro dva, jež se pochybují v nejvyšší cenové relaci z nabídky mezi 350 - 400 Kč (většina "single" stojí kolem 150 Kč). Všechny čtyři druhy lákají k vyzkoušení. Jen ukecat někoho, komu nevadí pálivá jídla. Anebo zvolit sladké a kyselé vepřové... V nabídce si zkrátka musí vybrat každý příznivec korejské kuchyně. Že budou všechna jídla chutná, nemám po dlouhodobé kladné zkušenosti s podnikem (v Chlumské i v Křižíkově) nejmenších pochyb.


FOTO: tombac / AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9