České chutě a asijská inspirace: Dubu Jjigae
V korejské kuchyni je asi největší problém sehnat různé kořenící pasty jako doengjang, ale i bez nich si správný kuchař poradí. Dubu Jjigae je něco jako tofu guláš, takže namísto korejské pasty použijeme paprikovou pastu.
Recept je celkem jednoduchý na přípravu a ingredience můžete obměňovat podle chuti.
Potřebujeme:
250g mletého masa
1 malá cuketa
1 cibule
1 balení tofu
2 brambory
1 zelená chilli paprička
hrst sušené houby shiitake (nebo 200g žampiónů)
2 lžíce paprikové pasty
1 lžíce rybí omáčky
1 lžička chilli koření
jarní cibulka
rýže
na marinádu:
2 stroužky česneku
2 lžíce sojové omáčky
1 lžička cukru
1 lžíce sezamového oleje
½ lžičky pepře
Postup:
- Houby nakrájené na měsíčky a mleté maso marinujeme 2 hodiny v marinádě ze sójové omáčky, cukru, česneku, sezamového oleje a pepře.
- Houby a maso osmažíme v hrnci, přidáme rybí omáčku a 1,5 litru vroucí vody.
- Dále přidáme brambory na kostičky a vaříme cca 10 minut, pak do hrnce dáme nakrájenou cibuli a cuketu a vaříme do měkka.
- Z povrchu jjigae sbíráme nežádoucí pěnu během celého vaření.
- Když je vše vařené, přidáme dvě lžíce paprikové pasty, mleté chilli a po 5 min. varu zbytek ingrediencí – tofu na kostičky, na hrubo nakrájenou jarní cibulku a chilli papričku. Odstraníme hrnec z plamene, ale přiklopený pokrm necháme cca 5 minut odpočinout.
- Uvaříme si rýži dle počtu strávníků (4 porce)
Servírujeme tak, že do misky dáme rýži a následně zalijeme omáčkou/polévkou.
Dobrou chuť všem!