Gong Guk Soo – studené nudle s omáčkou ze sojových bobů
Léto je v plném proudu a trochu se ochladit je nutnost. Nejste zastánci zmrzlin a sladkých nápojů? Ochlaďte se s tímto slaným a jemným receptem. Studené těstoviny jsou v Asii velice populární, tak je vyzkoušejte s naším korejským receptem.
Potřebujeme: asi 6 porcí
1 šálek sojových bobů (3 šálky vody + ½ lžičky soli)
tenké rýžové nudle
2 šálky vody
6 lžic cukru (volitelné dle chuti)
½ lžičky soli
okurka
rajčata
sezamová semena
Postup:
1) Sojové boby namáčejte ve vodě cca 12 hod., poté vařte dle návodu do uvaření bobů, cca 10 min.
2) Boby 2x propláchněte studenou vodou a důkladně promněte v rukou, aby se uvolnily všechny slupky. Po přidání vody slupky vyplavou a můžete je odstranit. Postup opakujte, dokud se nezbavíte všech slupek z bobů.
3) Sóju rozmixujte s 3 šálky vody a ½ lžičkou soli na hladkou omáčku a dejte důkladně vychladit do lednice.
4) Nudle uvařte dle návodu a hotové několikrát propláchněte ve studené vodě.
5) Omáčku nalijte do mísy, doslaďte a dosolte dle chuti a přidejte ještě dva šálky vody.
6) Nalijte omáčku na nudle. Chcete-li nudle ještě chladnější, přidejte do misky kostky ledu.
7) Porce ozdobte nakrájenou okurkou, rajčaty a posypte sezamem. Jako další přílohu můžete použít kimči nebo jiný pikantní salát.
Líbí se vám recept? Podělte se o zkušenosti s nudlemi na studeno.
ZDROJ: aeriskitchen.com