Kantonská rýže [Recept]

18:00 | 09.05.2015 Saki 4
Kantonská rýže je jedno z nejznámějších a nejjednoduších čínských jídel. Vejce, zelenina, maso a studená rýže vám jisto jistě zachutnají. Navíc je to skvělá šance, jak využít třeba zbytkovou rýži z oběda.
Kantonská rýže
Kantonská rýže FOTO: en.wikipedia.org
Recept je pro 4 osoby (proto 4 misky rýže), ale samozřejmě si množství surovin můžete upravit dle potřeby.

Ingredience:
4 misky studené vařená rýže
2 plátky libové šunky
2 vejce
1 list pórku
hrst hrášku (dle chuti)
1 cibule
6 lžic oleje
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička octa
sůl

Postup:
Nakrájíme si cibuli, pórek, šunku a rozšleháme vejce. Rozehřejeme si pánvičku s olejem, na které prvně osmahneme cibulku. Následně přidáme rozšlehaná vejce. Ty necháme chvilku jakoby vařit a poté je hůlkami rozmícháme, aby nezhnědla. Ubereme míru plamene, přidáme studenou vařenou rýži a vše opravdu dobře promícháme tak, aby se zrnka rýže hezky spojila s vejcem. Přidáme nakrájenou šunku a pórek. Osolíme, přidáme sójovou omáčku, ocet a stále mícháme. Je-li třeba, přidáme ještě trochu oleje. Můžeme podávat ozdobenou například syrovými kolečky pórku.

Tipy:
Rýže, vejce, zelenina, maso - 4 ingredience, které si můžete upravit dle chuti. Přidat můžete například kousky kuřecího masa, vepřevého, mletého hovězího, nebo párek. Na chuti můžete přidat i použitím krevet nebo lososa.
Místo hrášku můžete použít žampiony, cuketu nebo brokolici. Pestrost dodá mrkev, paprika, kukuřice, rajče...

Doufám, že bude chutnat!

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9