Tajemství vietnamské kuchyně

17:18 | 25.01.2013 Eunka 21
Vietnamská kuchyně je velmi zdravá a oblíbená. Dnes můžeme ochutnat mnohé její lahůdky i u nás. A nemyslete si, že půjde jenom o nudle a závitky.
Vietnamské dobroty
Vietnamské dobroty FOTO: Michael Osmenda / wikimedia.or...
Vietnamské jídlo je v posledních letech velmi populární po celém světě. A úplně nejznámější a nejoblíbenější jsou právě jarní závitky a nudle. Vietnamci prostě nudle milují. Jedí je často a mnozí si den bez nich nedovedou představit. Jinak se nebojí využívat čerstvou zeleninu a bylinky. Proto je jejich kuchyně velice zdravá.

Je zajímavé, že v severní části země mají lidé díky čínskému vlivu tendenci používat víc sójové omáčky než běžné rybí. Co se koření a přísad týče, tak vede černý pepř, čili a citrónová tráva. K dochucení se hojně používá rybí omáčka a kokosové mléko.

Metody vaření jsou různé. Od vaření v páře až po grilování. V některých částech Vietnamu je stále ještě poptávka i po pro nás neobvyklých delikatesách jako je hadí, psí a želví maso. Můžeme narazit i na kachní vejce, která se podávají při 80% zralosti plodu a larvy bource morušového.



Když jsme u jídla, začneme polévkou. Tou nejznámější je polévka Pho. Možná ji znáte také. Obvykle se podává s kuřecím či hovězím masem a obsahuje rýžové nudle. Ochucuje se kořením a bylinkami. Přidávají se do ní i klíčky.

Také můžete vyzkoušet Goi Cuon neboli letní závitky. Je to obdoba těch známých jarních. Jsou ideální svačinkou v horkých letních dnech.

Tradičně se podávají s omáčkou z fermentovaných sójových bobů. Plní se krevetami, vepřovým, cibulkou a bylinkami. Jsou velmi osvěžující a lákavé i napohled.

A jak vypadá takové stravování ve vietnamském stylu? Jak už je v Asii zvykem i ve Vietnamu převládá rodinný způsob stolování. Každý člen rodiny dostane misku s rýží a další misky s pokrmy pak sdílí s ostatními. Ve většině domácností jsou standardní stravou nudle, rýže, zelenina, polévky a omáčky k namáčení.



Mezi nápoji vede zelený čaj, pivo a rýžové víno. Do rýžového vína se nakládají i hadi a tato medicína se užívá především na zdraví. Samozřejmě, že se vyrábí i ovocná vína a džusy. Vietnamská káva (ca phe phin) je velmi dobrá a silná.

Vietnamci dávají přednost spíše ovoci než dezertům, nicméně sladké mají rádi jako svačinku. Rýžové koláčky, kandované ovoce, smažené banány či kokosová cukrátka jsou tu velmi oblíbené. Zkrátka každý si najde to svoje. 

A co říci závěrem? To, že se k vietnamské kuchyni určitě ještě někdy vrátíme. Povíme si třeba, jaká jídla jedí Vietnamci o svátcích a oslavách. Takže se můžete těšit. A pokud po přečtení článku dostanete hlad, tak neváhejte a vyrazte do nejbližší vietnamské restaurace v okolí. A dejte si třeba polévku Pho.


ZDROJ: visit-mekong.com
FOTO: wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9