České chutě a asijská inspirace: Kimči

18:00 | 19.12.2014 abhorsenka 22
V sérii vám představím asijské recepty, upravené pro českého kuchtíka nejen chutí, ale hlavně z hlediska dostupnosti surovin. Dnes vyzkoušejte kvašené zelí, nepostradatelnou přílohu korejské kuchyně.
Moje domácí kimči
Moje domácí kimči FOTO: AsianStyle - abhorsenka

Většina nadšenců, kteří si sami připravují asijské jídlo, už některou z variant pikantního kvašeného zelí ochutnala. Pokud zatím ne, má teď příležitost. Příprava je docela jednoduchá a ingredience dostupné i v českých podmínkách.
V korejské domácnosti nemůže Kimči chybět a každá rodina používá vlastní recept, proto má pochoutka mnoho obměn. Tuto variantu berte jako můj rodinný recept. Nepředával se sice po generace, ale přesto se vyvíjel několik let a je tak trochu přizpůsobený středoevropským jazýčkům.
Oproti klasice jsem vyměnila dvě základní ingredience.
1) Hlávkové zelí místo čínského zelí, protože zelí je prostě zelí.
2) Ústřicová omáčka místo rybí omáčky, protože je méně aromatická.

Pokud chcete vyzkoušet Kimči po česku, začínáme.


Potřebujeme:
1 menší hlávkové zelí
5 ks sušených nebo čerstvých chilli papriček
2 cibule
2 lžíce čerstvého zázvoru
5 stroužků českého česneku (čínského může být klidně celá palice)
1 lžíce hnědého cukru
3 lžičky mleté papriky
2 lžíce ústřicové omáčky
3 lžíce soli (na prosolení zelí)
2 lžíce rýžové mouky
 

Postup:
1) Zelí nakrouháme, prosolíme a zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené. Necháme alespoň 12 hodin, zelí natáhne část soli.
2) Zelí scedíme, pokud je příliš slané propláchneme.
3) Zázvor, chilli, česnek, cukr, cibuli, mletou papriku, ústřicovou omáčku a špetku soli rozmixujeme.
4) Mouku zalijeme cca lžící vody a uvaříme do středně husté kaše, kterou přidáme k rozmixované pastě a promícháme.
5) Zelí v míse pořádně promícháme a promačkáme se směsí (ochutnávejte a dochucujte, pálivost se fermentací sníží)
6) Hotovou směs napěchujeme do sklenice a 3 až 4 dny necháme v pokojové teplotě fermentovat. Poté můžeme uložit do ledničky, vydrží celou zimu.

Mléčně kvašené potraviny jsou zdravé a skvělé na naši imunitu, proto si vyzkoušejte vlastní verzi a pochutnejte si.
Vyzkoušeli jste nebo plánujete vyzkoušet Kimči? Máte vlastní recept nebo jste zastáncem klasiky?

V galerii najdete fotky z přípravy Kimči.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9