České chutě a asijská inspirace: Dukbokki

17:31 | 03.01.2015 abhorsenka 19
V sérii představím asijské recepty, upravené pro českého kuchtíka nejen chutí, ale hlavně z hlediska dostupnosti surovin. Pikantní rýžové knedlíčky jsou dalším z korejských receptů, který připravíme.
Dukbokki
Dukbokki FOTO: Robyn Lee/flickr.com
Ano, Dukbokki je přesně to jídlo, na kterém si u pouličních stánků pochutnávají hrdinové mnoha filmů i seriálů. Tam jsem na něj také poprvé narazila a začala pátrat, o co se jedná. Pikantní rýžové knedlíčky patří k oblíbeným korejským jídlům a my si ukážeme u nás dostupnou verzi. Všechny potraviny jsou s trochou hledání k dostání v supermarketu.

 
Nejdříve si předpřipravíme rýžové knedlíčky a rybí koláčky, které budeme pro přípravu Dukbokki potřebovat. (můžeme si koláčků i knedlíčků udělat víc a zamrazit na příště, ušetří nám to práci)

RÝŽOVÉ KNEDLÍČKY:
Tady je hlavním problémem druh mouky, v původním receptu je speciální vlhká mouka z lepkavé rýže. Použila jsem obyčejnou rýžovou mouku, kterou bez problémů koupíte třeba ve zdravé výživě a recept upravila.

Potřebujeme:
500 g rýžové mouky
400 ml vařící vody
půl lžičky soli
1 vejce
2 lžičky oleje

Postup:
- V hrnci vaříme vodu se lžičkou oleje, do vody nasypeme mouku a mícháme než zhoustne. (hodně hustá tuhá kaše)
- Do prochladlé kaše vmícháme vejce.
- Z těsta na naolejovaném prkénku válíme válečky, ze kterých krájíme špalíčky.

RYBÍ KOLÁČE:
V původním receptu se kombinuje rybí maso s mořskými plody. To samozřejmě můžete, ale připadá mi trochu škoda mixovat krevety, proto používám jen rybu. Já konkrétně pangase, ale záleží na vás.

Potřebujeme:
250 g filety z mořské ryby
80 g hladké mouky
1 vejce
2 stroužky česneku
1 menší cibule
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžíce oleje
1 lžička škrobu
pepř

Postup:
- Všechny ingredience rozmixujeme na hladkou pastu.
- Z pasty pomocí lžíce vykrajujeme koláčky a smažíme je v rozpáleném oleji do zlatova.



DUKBOKKI:
Pokud máme knedlíčky i koláčky připravené, můžeme se pustit do Dukbokki. I tady jsem provedla drobné změny. Protože sušené ančovičky jsou poněkud nedostupná ingredience, použila jsem konzervu sardelek v oleji.

Potřebujeme:
500 g rýžových knedlíčků
7 sardelek v oleji
4 šálky vody
1 cibule
2 lžíce červené kari pasty
2 lžičky mleté papriky
3 jarní cibulky
1 lžička cukru
2 natvrdo uvařená vejce
250 g rybích koláčků

Postup:
- Ve vyšší pánvi nebo v hrnci smažíme sardelky, než se začnou rozpadat, pak přidáme na drobno nakrájenou cibuli
- K zlatavé cibuli přidáme kari pastu, papriku, cukr a mícháme cca minutu, poté podlijeme vodou
- Do vzniklého základu naskládáme rýžové knedlíčky a jarní cibulku nakrájenou na 5cm dlouhé kousky, zakryjeme a dusíme cca 15minut
- Do hotového pokrmu přidáme rybí koláčky a vařená vejce, aby se prohřála


A máme hotovo. Jestli moje verze chutná podobně jako originál nevím, jsem experimentátor, proto pokud jste už vyzkoušeli klasiku, dejte vědět, nakolik jsou chutě odlišné.
Jste zastáncem kreativity ve vaření? Přizpůsobujete si jídla vlastní chuti, nebo se držíte receptů?

FOTO: Debbie Tingzon/Flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9