Hlavní stránkaGastronomieSlavná jídla japonských prefektur - zápa...
Slavná jídla japonských prefektur - západ a jih [2/2]
Jaká jsou nejslavnější jídla v jednotlivých prefekturách Země vycházejícího slunce? Tak na to se společně podíváme. Dneska se opět přesuneme na západ a jih.
Západ & jih
FOTO: tofogu.com
Prefektura TOKUSHIMA:
1. Sobagome Zosui - Hustá kaše z pohanky. Podává se s různými přísadami a zálivkami.
2. Tarai Udon - Jedná se o udon umístěný ve velké dřevěné míse s horkou vodou.
3. Iya Soba - Dáte soba do vývaru z iroko, přidáte pár dalších ingrediencí a máte Iya soba.
Prefektura KAGAWA:
1. Sanuki Udon - Obvykle se jedná o udon nudle podávané s vývarem z tuňáka a s řasami.
2. Shippoku Udon - Udon připravený se spoustou zeleniny. Nejdříve se uvaří zelenina a až poté se přidají nudle. Podává se především v zimě.
3. Iriko Meshi - Sardinky s rýží.
Prefektura EHIME:
1. Uwajima Tai Meshi - Jedná se o rýži s Tai, která se prodává v okrese Uwajima.
2. Jakoten - Tento koláč je vyroben z malých ryb, které jsou smíchány do pasty a pak se nechají usmažit.
3. Satsuma-jiru - Miso s příchutí vepřového a dušené zeleniny/polévky.
Prefektura KOUCHI:
1. Katsuo no Tataki - Nakrájené bonito. Velmi dobré syrové, ale také i pečené. Podává se s nastrouhaným zázvorem (další ingredince se pak podávají v závislosti na lokalitě).
2. Sawachi Ryouri - Tradičně se skládá z sashimi a ze sushi, ale v poslední době se přidávají i další ingredience. Poddává se na velkém talíři.
3. Katsuo no Tosazukuri
Prefektura FUKUOKA:
1. Mentaiko - Marinované srnčí. Původně pochází z Koreje, ale od japonské verze se zřejmě trochu liší.
2. Motsu Nabe - Nabe mísa s hovězím nebo vepřovým masem či droby z hovězího střeva.
3. Tori no Mizutaki - A opět tu máme další nabe, tentokrát se zeleninou a kuřecím masem.
Prefektura SAGA:
1. Yobiko no Ika Ryoubi - Chobotnice z města Yobiko.
2. Mutuguou no Kabayaki - Ryba mudskipper z mokřad, která je obojživelná a může pomocí ploutví také chodit po souši, takže není divu, že si lidé pochutnávají i na ní.
3. Dagojiru - Polévka s nudlemi, kuřecím masem a se zeleninou.
Prefektura NAGASAKI:
1. Sara Udon / Chanpon - Základem Sara udonu jsou nudle na talíři, ty se poté pokryjí zelím, sójovými líčky, zeleninou, chobotnicí, krevetami, vepřovým masem a dalším. Pokud použijete silnější nudle, bude se tento pokrm nazývat však už Chanpon.
2. Shippoku Ryori - Jedná se o typ vaření, který vychází z tradičních formálních rautů ze starověké Číny. Kruhové stoly jsou obtíženy japonskými a čínskými pochoutkami, stejně jako potraviny evropských obchodníků.
3. Sasebo Burger - Jedná se o ruční burger ze Sasebo. Tento recept pochází od amerického námořnictva, ale stal se slavným až v dalekém Japonsku.
Prefektura KUMAMOTO:
1. Basashi - Tento pokrm nedoporučuji lidem, kteří si na koních rádi zajezdí či se jim jen ježí chloupky na rukou při představě, že by měli nějakého koně jíst.
2. Ikanari Dango - Dušená buchta s kousky sladkých brambor. Uvnitř je anko (pasta z červených fazolí).
3. Karashirenkon - Karashi je druh pikantní hořčice. Renkon je kořen lotosu. Dejte si to dohromady a získáte... překvapivě karashirenkon! Je to opravdu pikantní, takže si dejte pozor než se s chutí pustíte do jídla.
Prefektura OITA:
1. Buri no Atsumeshi - Plátky syrového yellowtaila (ryba se žlutým ocasem), které byly marinované v sójové omáčce, cukru, octu a saké podávané s horkou rýží. Přidává se i zelená cibulka, nori a sezamová semínka.
2. Gomadashi Udon - Ryba, která se na grilu rozdrtí a smíchá se sójovou omáčkou a sezamovými semínky.
3. Tenobe Dango Jiru - Jedná se o ručně vyrobené knedlíkové nudle v pikantní polévce.
Prefektura MIYAZAKI:
1. Miyazaki no Sumibiyaki - Rozřezané kuřecí maso ugrilované na dřevěném uhlí až do černa. Chutná to sice trošku ohořele, ale prý výborně.
2. Hiyajiru - Malé ryby na grilu drcené a smíchané se sezamovými semínky a s miso. Pak se to jen dá s okurkou do polévky a je hotovo.
3. Kuřecí Nanban - Jedná se o Kuyshu styl smaženého kuřete, které je jen krátce marinované v slakokyselé-slané, kořeněné omáčce s názvem Nanban omáčka (Nanban).
Prefektura KAGOSHIMA:
1. Tori Meshi - Kuřecí rýže.
2. Kibinago Ryouri - Malá stříbrná ryba, která žije mimo Kagošimu. Existuje mnoho způsobů jak ji jíst, ale nejčastěji se jí jako sashimi spolu s miso. Někdy se také griluje, vaří, smaží či přidává do polévky.
3. Tonkotsu Ryouri - Tonkotsu je vepřové maso, které se vaří velmi pomalu, takže je měkké.
Prefektura OKINAWA:
1. Soki Soba - Jedná se o soba, které se podávají s žebírky či vepřovou chrupavkou jako příloha.
2. Goya Chanpuru - Tofu se zeleninou, masem nebo rybami.
3. Rafutee - Bůček, slanina, zázvor, vývar, awamori a voda. To je vše, co k této pochoutce budete potřebovat.
ZDROJ & FOTO: tofogu.com
1. Sobagome Zosui - Hustá kaše z pohanky. Podává se s různými přísadami a zálivkami.
2. Tarai Udon - Jedná se o udon umístěný ve velké dřevěné míse s horkou vodou.
3. Iya Soba - Dáte soba do vývaru z iroko, přidáte pár dalších ingrediencí a máte Iya soba.
Prefektura KAGAWA:
1. Sanuki Udon - Obvykle se jedná o udon nudle podávané s vývarem z tuňáka a s řasami.
2. Shippoku Udon - Udon připravený se spoustou zeleniny. Nejdříve se uvaří zelenina a až poté se přidají nudle. Podává se především v zimě.
3. Iriko Meshi - Sardinky s rýží.
Prefektura EHIME:
1. Uwajima Tai Meshi - Jedná se o rýži s Tai, která se prodává v okrese Uwajima.
2. Jakoten - Tento koláč je vyroben z malých ryb, které jsou smíchány do pasty a pak se nechají usmažit.
3. Satsuma-jiru - Miso s příchutí vepřového a dušené zeleniny/polévky.
Prefektura KOUCHI:
1. Katsuo no Tataki - Nakrájené bonito. Velmi dobré syrové, ale také i pečené. Podává se s nastrouhaným zázvorem (další ingredince se pak podávají v závislosti na lokalitě).
2. Sawachi Ryouri - Tradičně se skládá z sashimi a ze sushi, ale v poslední době se přidávají i další ingredience. Poddává se na velkém talíři.
3. Katsuo no Tosazukuri
Prefektura FUKUOKA:
1. Mentaiko - Marinované srnčí. Původně pochází z Koreje, ale od japonské verze se zřejmě trochu liší.
2. Motsu Nabe - Nabe mísa s hovězím nebo vepřovým masem či droby z hovězího střeva.
3. Tori no Mizutaki - A opět tu máme další nabe, tentokrát se zeleninou a kuřecím masem.
Prefektura SAGA:
1. Yobiko no Ika Ryoubi - Chobotnice z města Yobiko.
2. Mutuguou no Kabayaki - Ryba mudskipper z mokřad, která je obojživelná a může pomocí ploutví také chodit po souši, takže není divu, že si lidé pochutnávají i na ní.
3. Dagojiru - Polévka s nudlemi, kuřecím masem a se zeleninou.
Prefektura NAGASAKI:
1. Sara Udon / Chanpon - Základem Sara udonu jsou nudle na talíři, ty se poté pokryjí zelím, sójovými líčky, zeleninou, chobotnicí, krevetami, vepřovým masem a dalším. Pokud použijete silnější nudle, bude se tento pokrm nazývat však už Chanpon.
2. Shippoku Ryori - Jedná se o typ vaření, který vychází z tradičních formálních rautů ze starověké Číny. Kruhové stoly jsou obtíženy japonskými a čínskými pochoutkami, stejně jako potraviny evropských obchodníků.
3. Sasebo Burger - Jedná se o ruční burger ze Sasebo. Tento recept pochází od amerického námořnictva, ale stal se slavným až v dalekém Japonsku.
Prefektura KUMAMOTO:
1. Basashi - Tento pokrm nedoporučuji lidem, kteří si na koních rádi zajezdí či se jim jen ježí chloupky na rukou při představě, že by měli nějakého koně jíst.
2. Ikanari Dango - Dušená buchta s kousky sladkých brambor. Uvnitř je anko (pasta z červených fazolí).
3. Karashirenkon - Karashi je druh pikantní hořčice. Renkon je kořen lotosu. Dejte si to dohromady a získáte... překvapivě karashirenkon! Je to opravdu pikantní, takže si dejte pozor než se s chutí pustíte do jídla.
Prefektura OITA:
1. Buri no Atsumeshi - Plátky syrového yellowtaila (ryba se žlutým ocasem), které byly marinované v sójové omáčce, cukru, octu a saké podávané s horkou rýží. Přidává se i zelená cibulka, nori a sezamová semínka.
2. Gomadashi Udon - Ryba, která se na grilu rozdrtí a smíchá se sójovou omáčkou a sezamovými semínky.
3. Tenobe Dango Jiru - Jedná se o ručně vyrobené knedlíkové nudle v pikantní polévce.
Prefektura MIYAZAKI:
1. Miyazaki no Sumibiyaki - Rozřezané kuřecí maso ugrilované na dřevěném uhlí až do černa. Chutná to sice trošku ohořele, ale prý výborně.
2. Hiyajiru - Malé ryby na grilu drcené a smíchané se sezamovými semínky a s miso. Pak se to jen dá s okurkou do polévky a je hotovo.
3. Kuřecí Nanban - Jedná se o Kuyshu styl smaženého kuřete, které je jen krátce marinované v slakokyselé-slané, kořeněné omáčce s názvem Nanban omáčka (Nanban).
Prefektura KAGOSHIMA:
1. Tori Meshi - Kuřecí rýže.
2. Kibinago Ryouri - Malá stříbrná ryba, která žije mimo Kagošimu. Existuje mnoho způsobů jak ji jíst, ale nejčastěji se jí jako sashimi spolu s miso. Někdy se také griluje, vaří, smaží či přidává do polévky.
3. Tonkotsu Ryouri - Tonkotsu je vepřové maso, které se vaří velmi pomalu, takže je měkké.
Prefektura OKINAWA:
1. Soki Soba - Jedná se o soba, které se podávají s žebírky či vepřovou chrupavkou jako příloha.
2. Goya Chanpuru - Tofu se zeleninou, masem nebo rybami.
3. Rafutee - Bůček, slanina, zázvor, vývar, awamori a voda. To je vše, co k této pochoutce budete potřebovat.
ZDROJ & FOTO: tofogu.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek