Hlavní stránkaGastronomieSlavná jídla japonských prefektur - zápa...
Slavná jídla japonských prefektur - západ a jih [1/2]
Jaká jsou nejslavnější jídla v jednotlivých prefekturách v Japonsku? Tak na to se společně podíváme. Dneska si představíme některá jídla ze západu a jihu Japonska.
Západ & jih
FOTO: tofogu.com
Prefektura MIE:
1. Ise Udon - Koncentrovaná sójová omáčka a sladké vařené saké se použije na vývar s tlustými udon nudlemi.
2. Tekonezushi - Smíchané bonito a sushi rýže.
3. Ise Ebi Ryouri
Prefektura SHIGA:
1. Funazushi - Zabalíme karase do soli na jeden celý rok a pak jej usušíme a následně smícháme s rýží. Tato směs pak tři roky kvasí.
2. Kamo Nabe - Kachna v horkém hrnci společně s dalšími složkami.
3. Ayu No Tsukudani - Mladá sladká ryba vařená ve sladké sójové omáčce.
Prefektura KYOTO:
1. Kaseseki Ryori (Tradiční večeře o mnoha obchodech) - Nejedná se vlastně jen o jeden pokrm. Ve skutečnosti je to více druhů jídla - tradiční vícechodová večeře.
2. Kyou Tsukemono - Jedná se o okurky z Kjóta. Jsou známé pro svoji jednoduchost a dodávají se i v jiných odrůdách.
3. Obanzai - Moře zeleniny, lilek, sleď, treska, solená makrela, tofu a vařený daikon.
Prefektura OSAKA:
1. Okonomiyaki - Jedná se o druh pikantní palačinky s různými přísadami jako jsou například: zelí, bůček, chobotnice, krevety, zelenina,..
2. Takoyaki - Vyrobeno z těsta na bázi pšeničné mouky naplněné jinými lahodnými věcmi, zejména chobotnicí, zázvorem a jarní cibulkou.
3. Kitsune Udon
Prefektura HYOGO:
1. Akashiyaki - Malý kulatý knedlík z města Akashi. Těsto je vyrobeno z vajec a chobotnice a před jídlem je vše ponořeno v dashi.
2. Kobe Beef - Pokrm z hovězího masa známý po celém světě. (Pozn.: Pravé Kobe maso se nesmí z Japonska vyvážet. Takže pokud si u nás či kdekoliv jinde než v Japonsku dáte Kobe Beef, bude to stále jen ‘‘Kobe style Beef‘‘ pocházející většinou z Ameriky. V chuti však žádný rozdíl nepoznáte)
3. Ikanago no kukini - Ikanago jsou malé ryby. Uvaří se v sójové omáčce, do které se přidá zázvor, mirin a cukr. Jí se často s rýží.
Prefektura NARA:
1. Kaki no Ha Zushi - Lisované sushi z makrely zabalené v tomel listech (mají antibakteriální vlastnosti).
2. Miwa Soumen - Jedná se o soumen z Miwa, který je známý především pro výrobu soumen.
3. Yamato no Chagayu - Jedná se o druh rýžové kaše.
Prefektura WAKAYAMA:
1. Kurija no Tatsuta Age - Smažené velrybí maso.
2. Meharizushi - Rýžové koule nakládané v takana listech (hořčicové listy).
3. Kue Nabe
Prefektura TOTTORI:
1. Matsubagani Ryouri - Matsubagani je krab. Prodává se především v Tottori.
2. Kanijuu - Opět krab! Tentokrát v polévce.
3. Oyama Okowa - Rýže nejprve přes noc namočená ve vodě a následně uvařená s mnoha dalšími chutnými věci (dle vlastního výběru).
Prefektura SHIMANE:
1. Izumo Soba - Izumo styl soba nudlí. Zajímavostní tohoto jídla je, že zrna jsou i se slupkou a také na stůl dostanete místo ponořených soba v omáčce, omáčku nalitou přímo na soba.
2. Shijimi Jiru - Vývar ochucený sójovou omáčkou/miso.
3. Taimeishi - Tai, nejhloupější ryba v moři. Shimane je známá pro svá Tai-rýžovitá jídla.
Prefektura OKAYAMA:
1. Okayama Barazushi - Čerstvé mořské plody, zelenina a sushi rýže.
2. Hiruzen Okowa - Dušená rýže s červenými fazolemi. Tohle jídlo bylo vytvořeno zcela náhodou. Původně mělo být připraveno jiné jídlo, ale kuchař omylem smíchal červené fazole s rýží.
3. Mamakari Zushi - Mamakari je sardinka, v tomto případě připravovaná na sushi.
Prefektura HIROSHIMA:
1. Hiroshima Okonomiyaki – Na rozdíl od jiných okonomiyaki se zde ingredience vrství, takže máte na talíři až 3-4krát více zelí.
2. Kaki Ryouri - Vařená hlíva.
3. Anago Meshidon - Úhoř s rýží.
Prefektura YAMAGUCHI:
1. Fugu Ryouri
2. Fugu Sashi - Slabý řez sashimi.
3. Shirouo Ryouri - Malé vařené rybičky Ice Goby.
ZDROJ & FOTO: tofogu.com
1. Ise Udon - Koncentrovaná sójová omáčka a sladké vařené saké se použije na vývar s tlustými udon nudlemi.
2. Tekonezushi - Smíchané bonito a sushi rýže.
3. Ise Ebi Ryouri
Prefektura SHIGA:
1. Funazushi - Zabalíme karase do soli na jeden celý rok a pak jej usušíme a následně smícháme s rýží. Tato směs pak tři roky kvasí.
2. Kamo Nabe - Kachna v horkém hrnci společně s dalšími složkami.
3. Ayu No Tsukudani - Mladá sladká ryba vařená ve sladké sójové omáčce.
Prefektura KYOTO:
1. Kaseseki Ryori (Tradiční večeře o mnoha obchodech) - Nejedná se vlastně jen o jeden pokrm. Ve skutečnosti je to více druhů jídla - tradiční vícechodová večeře.
2. Kyou Tsukemono - Jedná se o okurky z Kjóta. Jsou známé pro svoji jednoduchost a dodávají se i v jiných odrůdách.
3. Obanzai - Moře zeleniny, lilek, sleď, treska, solená makrela, tofu a vařený daikon.
Prefektura OSAKA:
1. Okonomiyaki - Jedná se o druh pikantní palačinky s různými přísadami jako jsou například: zelí, bůček, chobotnice, krevety, zelenina,..
2. Takoyaki - Vyrobeno z těsta na bázi pšeničné mouky naplněné jinými lahodnými věcmi, zejména chobotnicí, zázvorem a jarní cibulkou.
3. Kitsune Udon
Prefektura HYOGO:
1. Akashiyaki - Malý kulatý knedlík z města Akashi. Těsto je vyrobeno z vajec a chobotnice a před jídlem je vše ponořeno v dashi.
2. Kobe Beef - Pokrm z hovězího masa známý po celém světě. (Pozn.: Pravé Kobe maso se nesmí z Japonska vyvážet. Takže pokud si u nás či kdekoliv jinde než v Japonsku dáte Kobe Beef, bude to stále jen ‘‘Kobe style Beef‘‘ pocházející většinou z Ameriky. V chuti však žádný rozdíl nepoznáte)
3. Ikanago no kukini - Ikanago jsou malé ryby. Uvaří se v sójové omáčce, do které se přidá zázvor, mirin a cukr. Jí se často s rýží.
Prefektura NARA:
1. Kaki no Ha Zushi - Lisované sushi z makrely zabalené v tomel listech (mají antibakteriální vlastnosti).
2. Miwa Soumen - Jedná se o soumen z Miwa, který je známý především pro výrobu soumen.
3. Yamato no Chagayu - Jedná se o druh rýžové kaše.
Prefektura WAKAYAMA:
1. Kurija no Tatsuta Age - Smažené velrybí maso.
2. Meharizushi - Rýžové koule nakládané v takana listech (hořčicové listy).
3. Kue Nabe
Prefektura TOTTORI:
1. Matsubagani Ryouri - Matsubagani je krab. Prodává se především v Tottori.
2. Kanijuu - Opět krab! Tentokrát v polévce.
3. Oyama Okowa - Rýže nejprve přes noc namočená ve vodě a následně uvařená s mnoha dalšími chutnými věci (dle vlastního výběru).
Prefektura SHIMANE:
1. Izumo Soba - Izumo styl soba nudlí. Zajímavostní tohoto jídla je, že zrna jsou i se slupkou a také na stůl dostanete místo ponořených soba v omáčce, omáčku nalitou přímo na soba.
2. Shijimi Jiru - Vývar ochucený sójovou omáčkou/miso.
3. Taimeishi - Tai, nejhloupější ryba v moři. Shimane je známá pro svá Tai-rýžovitá jídla.
Prefektura OKAYAMA:
1. Okayama Barazushi - Čerstvé mořské plody, zelenina a sushi rýže.
2. Hiruzen Okowa - Dušená rýže s červenými fazolemi. Tohle jídlo bylo vytvořeno zcela náhodou. Původně mělo být připraveno jiné jídlo, ale kuchař omylem smíchal červené fazole s rýží.
3. Mamakari Zushi - Mamakari je sardinka, v tomto případě připravovaná na sushi.
Prefektura HIROSHIMA:
1. Hiroshima Okonomiyaki – Na rozdíl od jiných okonomiyaki se zde ingredience vrství, takže máte na talíři až 3-4krát více zelí.
2. Kaki Ryouri - Vařená hlíva.
3. Anago Meshidon - Úhoř s rýží.
Prefektura YAMAGUCHI:
1. Fugu Ryouri
2. Fugu Sashi - Slabý řez sashimi.
3. Shirouo Ryouri - Malé vařené rybičky Ice Goby.
ZDROJ & FOTO: tofogu.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek