Slavná jídla japonských prefektur - západ a jih [1/2]

16:00 | 20.10.2014 Teér-chan 7
Jaká jsou nejslavnější jídla v jednotlivých prefekturách v Japonsku? Tak na to se společně podíváme. Dneska si představíme některá jídla ze západu a jihu Japonska.
Západ & jih
Západ & jih FOTO: tofogu.com
Prefektura MIE:


1. Ise Udon - Koncentrovaná sójová omáčka a sladké vařené saké se použije na vývar s tlustými udon nudlemi.

2. Tekonezushi - Smíchané bonito a sushi rýže.

3. Ise Ebi Ryouri
 
Prefektura SHIGA:


1. Funazushi - Zabalíme karase do soli na jeden celý rok a pak jej usušíme a následně smícháme s rýží. Tato směs pak tři roky kvasí.

2. Kamo Nabe - Kachna v horkém hrnci společně s dalšími složkami.

3. Ayu No Tsukudani - Mladá sladká ryba vařená ve sladké sójové omáčce.
 
Prefektura KYOTO:


1. Kaseseki Ryori (Tradiční večeře o mnoha obchodech) - Nejedná se vlastně jen o jeden pokrm. Ve skutečnosti je to více druhů jídla - tradiční vícechodová večeře.

2. Kyou Tsukemono - Jedná se o okurky z Kjóta. Jsou známé pro svoji jednoduchost a dodávají se i v jiných odrůdách.

3. Obanzai - Moře zeleniny, lilek, sleď, treska, solená makrela, tofu a vařený daikon.
 
Prefektura OSAKA:


1. Okonomiyaki - Jedná se o druh pikantní palačinky s různými přísadami jako jsou například: zelí, bůček, chobotnice, krevety, zelenina,..

2. Takoyaki - Vyrobeno z těsta na bázi pšeničné mouky naplněné jinými lahodnými věcmi, zejména chobotnicí, zázvorem a jarní cibulkou.

3. Kitsune Udon
 
Prefektura HYOGO:


1. Akashiyaki - Malý kulatý knedlík z města Akashi. Těsto je vyrobeno z vajec a chobotnice a před jídlem je vše ponořeno v dashi.

2. Kobe Beef - Pokrm z hovězího masa známý po celém světě. (Pozn.: Pravé Kobe maso se nesmí z Japonska vyvážet. Takže pokud si u nás či kdekoliv jinde než v Japonsku dáte Kobe Beef, bude to stále jen ‘‘Kobe style Beef‘‘ pocházející většinou z Ameriky. V chuti však žádný rozdíl nepoznáte)

3. Ikanago no kukini - Ikanago jsou malé ryby. Uvaří se v sójové omáčce, do které se přidá zázvor, mirin a cukr. Jí se často s rýží.
 
Prefektura NARA:


1. Kaki no Ha Zushi - Lisované sushi z makrely zabalené v tomel listech (mají antibakteriální vlastnosti).

2. Miwa Soumen - Jedná se o soumen z Miwa, který je známý především pro výrobu soumen.

3. Yamato no Chagayu - Jedná se o druh rýžové kaše.
 
Prefektura WAKAYAMA:


1. Kurija no Tatsuta Age - Smažené velrybí maso.

2. Meharizushi - Rýžové koule nakládané v takana listech (hořčicové listy).

3. Kue Nabe
 
Prefektura TOTTORI:



1. Matsubagani Ryouri - Matsubagani je krab. Prodává se především v Tottori.

2. Kanijuu - Opět krab! Tentokrát v polévce.

3. Oyama Okowa - Rýže nejprve přes noc namočená ve vodě a následně uvařená s mnoha dalšími chutnými věci (dle vlastního výběru).
 
Prefektura SHIMANE:


1. Izumo Soba - Izumo styl soba nudlí. Zajímavostní tohoto jídla je, že zrna jsou i se slupkou a také na stůl dostanete místo ponořených soba v omáčce, omáčku nalitou přímo na soba.

2. Shijimi Jiru - Vývar ochucený sójovou omáčkou/miso.

3. Taimeishi - Tai, nejhloupější ryba v moři. Shimane je známá pro svá Tai-rýžovitá jídla.
 
Prefektura OKAYAMA:


1. Okayama Barazushi - Čerstvé mořské plody, zelenina a sushi rýže.

2. Hiruzen Okowa - Dušená rýže s červenými fazolemi. Tohle jídlo bylo vytvořeno zcela náhodou. Původně mělo být připraveno jiné jídlo, ale kuchař omylem smíchal červené fazole s rýží.

3. Mamakari Zushi - Mamakari je sardinka, v tomto případě připravovaná na sushi.
 
Prefektura HIROSHIMA:


1. Hiroshima Okonomiyaki – Na rozdíl od jiných okonomiyaki se zde ingredience vrství, takže máte na talíři až 3-4krát více zelí.

2. Kaki Ryouri - Vařená hlíva.

3. Anago Meshidon - Úhoř s rýží.
 
Prefektura YAMAGUCHI:


1. Fugu Ryouri

2. Fugu Sashi - Slabý řez sashimi.

3. Shirouo Ryouri - Malé vařené rybičky Ice Goby.


ZDROJ & FOTO: tofogu.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9