Slavná jídla japonských prefektur - sever, východ a střed [1/2]
Jaká jsou nejslavnější jídla v jednotlivých prefekturách v Japonsku? Tak na to se společně podíváme. Dnes si představíme první část jídel ze severu, východu a středu Japonska.Prefektura HOKKAIDO:
1. Uni, Ikura-don (mořský ježek a lososový kaviár) - Jedna z nejlepších mořských kombinací. Z poloviny lososový kaviár, z druhé poloviny mořský ježek.
2. Kaisen-don (mořské plody) - Jedná se o rýžovou mísu, do které můžete přidat například kraby, krevety, ikura, lososa nebo tuňáka.
3. Jingisukan (grilované skopové) - Jedná se o jídlo, které se podává na konvexní kovové pánvi nebo na grilu. Používá se především jehněčí maso.
Prefektura AOMORI:
1. Ichigoni aka jahodový guláš (mořský ježek a abalone guláš) - Mořský ježek a mušle jsou vařené v dashi se sójovou omáčkou. Zní to jednoduše a je to velmi chutné. Sice tato pochoutka nese název jahodový guláš, ale s jahodami nemá nic společného, tedy jen narůžovělou barvu, která trochu připomíná barvu jahod.
2. Senbei Jiru (senbei polévka)
3. Ooma Maguro jídlo z tuňáka - Ooma je přístav proslulý svými tuňáky. Dělají se zde všemožná jídla z tuňáků, které stojí za vyzkoušení.
Prefektura IWATE:
1. Morioka Reimen (studený korejský rámen) - Tento studený rámen je velice podobný severokorejskému Naengmyeon s výjimkou toho, že tyto nudle jsou vyrobeny z bramborového škrobu. Podávají se v pikantním hovězím vývaru a často se přidává i ovoce, aby rámen nebyl příliš pikantní.
2. Morioka Jajamen (silné čínské nudle s masovou miso omáčkou) - Tyto nudle jsou větší než udon. Jedná se o čínské nudle s okurkou, cibulkou, zázvorem, masovou miso omáčkou.
3. Wanko Soba - Toto jídlo je podáváno v malých miskách.
Prefektura MIYAGI:
1. Gyuutan Yaki (pečený hovězí jazyk) - Většinou nakrájený na tenké plátky.
2. Zunda Mochi (sójové mochi/rýžový koláček) - Jedná se v podstatě o mochi polité sójovou pastou.
3. Kaki Ryori (hlíva) - Něco jako Ooma a jeho Maguro je toto ústřicové jídlo v Miyagi.
Prefektura AKITA:
1. Kiritanpo Nabe (Kiritanpo Hot Pot) - Je to horké jídlo podávané v hrnci s kiritanpo, které je vyrobeno z vařené rýže (připomíná kaši), a ta je poté upravena do válců.
2. Inaniwa Udon - Jedná se o velmi tenký typ udonu. Normálně jsou udon nudle totiž tlusté.
3. Hata Hata Zushi - známý jako ''Bůh ryb''. Tato ryba je trochu lepkavá a nemá šupiny. Je to jedna z ryb, kterou naleznete především v prefektuře Akita. Je to jeden z důvodů, proč je slavná právě zde.
Prefektura YAMAGATA:
1. Imo Nabe (brambory s dušeným masem) - Jedná se především o brambory nabe.
2. Tamago Konyaku (kuličkové Konyaku) - Jedná se o konyaku ve tvaru koule, vařené různými způsoby. Obsahuje téměř nula kalorií.
3. Dongara Jiru (Dongara polévka) - Tato polévka obsahuje šedou tresku krájenou na velké kusy. Obsahuje kosti, hlavu a vnitřnosti. Je to dobré jídlo pro zahřátí v zimě.
Prefektura FUKUSHIMA:
1. Kozuyu - Jedná se o vývar, který obsahuje sušené lastury, zeleninu a mnoho dalšího.
2. Kenchin Udon - Je hodně podobný Kenchin polévce z prefektury Ibaraki. Je to polévka se spoustou koření a zeleniny ve vývaru.
3. Nishin no Sanshou Zuke (slaneček) - Slaneček je vrstvený v listech Sansho a kvasí v sójové omáčce shoyu, saké, octu a cukru.
Prefektura NIIGATA:
1. Noppei Jiru (Noppei polévka) - Polévka vyrobena ze zbylých rostlinných částí vařených v sezamovém oleji. Často se jí na festivalech, buddhistických obřadech a během Nového roku.
2. SasaDango (pelyňek s příchutí mochi) - Skládá se z pelyňku s příchutí mochi a červených fazolí. Aby dal pokrm lépe přenášet, balí se do bambusových listů.
3. Hegi Soba - Na tyto soba nudle se používá prvotřídní pohanka.
Prefektura TOYAMA:
1. Masuzushi (sushi ze pstruha) Solený pstruh umístěn v rýži a následně lemovaný do bambusových listů.
2. Shiro Ebi Ryori (bílé krevety) - Toyama je také známá pro své bílé krevety.
3. Hotaku Ika Ryori (Hotaru chobotnice) Malé chobotničky, které mohou být vařeny mnoha způsoby.
Prefektura ISHIKAWA:
1. Kabura Zushi (tuřínové sushi)
2. Jibuni (Jibu ragú) - Dušená kachna obalená v mouce se sezónní zeleninou a s pšeničným lepkem.
3. Kaga Ryori - K přípravě tohoto pokrmu se používají mořské plody a zelenina.
Prefektura FUKUI:
1. Oroshi Soba - Jedná se o studené jídlo. Dávají se na něj různé polevy.
2. Satoimo no Koroni ( brambory a dušené maso) - Jednoduchý bramborový pokrm s pouze několika ingrediencemi: Sato brambory, sójová omáčka shoyu, cukr a mirin.
3. Saba no Heshiko - Konzervované makrely z prefektury Fukui. Makrely jsou vyčištěny, osoleny a vloženy do rýžových otrub. Mohou se i lehce grilovat. Pak je jídlo zahříváno nad ohněm. Tyto Ho listy mají antibakteriální vlastnosti, takže potraviny zůstanou dlouhodobě udržovány v čistotě.
ZDROJ & FOTO: tofugu.com