Slavná jídla japonských prefektur - sever, východ a střed [1/2]

19:36 | 06.10.2014 Teér-chan 9
Jaká jsou nejslavnější jídla v jednotlivých prefekturách v Japonsku? Tak na to se společně podíváme. Dnes si představíme první část jídel ze severu, východu a středu Japonska.
Sever, východ a střed
Sever, východ a střed FOTO: tofugu.com
Každá prefektura se může pyšnit svými slavnými věcmi a mezi ně patří i jídlo. V každé prefektuře si ukážeme tři nejznámější jídla.

Prefektura HOKKAIDO:


1. Uni, Ikura-don (mořský ježek a lososový kaviár) - Jedna z nejlepších mořských kombinací. Z poloviny lososový kaviár, z druhé poloviny mořský ježek.

2. Kaisen-don (mořské plody) - Jedná se o rýžovou mísu, do které můžete přidat například kraby, krevety, ikura, lososa nebo tuňáka.

3. Jingisukan (grilované skopové) - Jedná se o jídlo, které se podává na konvexní kovové pánvi nebo na grilu. Používá se především jehněčí maso.

Prefektura AOMORI:


1. Ichigoni aka jahodový guláš (mořský ježek a abalone guláš) - Mořský ježek a mušle jsou vařené v dashi se sójovou omáčkou. Zní to jednoduše a je to velmi chutné. Sice tato pochoutka nese název jahodový guláš, ale s jahodami nemá nic společného, tedy jen narůžovělou barvu, která trochu připomíná barvu jahod.

2. Senbei Jiru (senbei polévka)

3. Ooma Maguro jídlo z tuňáka - Ooma je přístav proslulý svými tuňáky. Dělají se zde všemožná jídla z tuňáků, které stojí za vyzkoušení.

Prefektura IWATE:


1. Morioka Reimen (studený korejský rámen) - Tento studený rámen je velice podobný severokorejskému Naengmyeon s výjimkou toho, že tyto nudle jsou vyrobeny z bramborového škrobu. Podávají se v pikantním hovězím vývaru a často se přidává i ovoce, aby rámen nebyl příliš pikantní.

2. Morioka Jajamen (silné čínské nudle s masovou miso omáčkou) - Tyto nudle jsou větší než udon. Jedná se o čínské nudle s okurkou, cibulkou, zázvorem, masovou miso omáčkou.

3. Wanko Soba - Toto jídlo je podáváno v malých miskách.

Prefektura MIYAGI:


1. Gyuutan Yaki (pečený hovězí jazyk) - Většinou nakrájený na tenké plátky.

2. Zunda Mochi (sójové mochi/rýžový koláček) - Jedná se v podstatě o mochi polité sójovou pastou.

3. Kaki Ryori (hlíva) - Něco jako Ooma a jeho Maguro je toto ústřicové jídlo v Miyagi.

Prefektura AKITA:


1. Kiritanpo Nabe (Kiritanpo Hot Pot) - Je to horké jídlo podávané v hrnci s kiritanpo, které je vyrobeno z vařené rýže (připomíná kaši), a ta je poté upravena do válců.

2. Inaniwa Udon - Jedná se o velmi tenký typ udonu. Normálně jsou udon nudle totiž tlusté.

3. Hata Hata Zushi - známý jako ''Bůh ryb''. Tato ryba je trochu lepkavá a nemá šupiny. Je to jedna z ryb, kterou naleznete především v prefektuře Akita. Je to jeden z důvodů, proč je slavná právě zde.

Prefektura YAMAGATA:


1. Imo Nabe (brambory s dušeným masem) - Jedná se především o brambory nabe.


2. Tamago Konyaku (kuličkové Konyaku) - Jedná se o konyaku ve tvaru koule, vařené různými způsoby. Obsahuje téměř nula kalorií.


3. Dongara Jiru (Dongara polévka) - Tato polévka obsahuje šedou tresku krájenou na velké kusy. Obsahuje kosti, hlavu a vnitřnosti. Je to dobré jídlo pro zahřátí v zimě.

Prefektura FUKUSHIMA:


1. Kozuyu - Jedná se o vývar, který obsahuje sušené lastury, zeleninu a mnoho dalšího.


2. Kenchin Udon - Je hodně podobný Kenchin polévce z prefektury Ibaraki. Je to polévka se spoustou koření a zeleniny ve vývaru.


3. Nishin no Sanshou Zuke (slaneček) - Slaneček je vrstvený v listech Sansho a kvasí v sójové omáčce shoyu, saké, octu a cukru.

Prefektura NIIGATA:


1. Noppei Jiru (Noppei polévka) - Polévka vyrobena ze zbylých rostlinných částí vařených v sezamovém oleji. Často se jí na festivalech, buddhistických obřadech a během Nového roku.
 

2. SasaDango (pelyňek s příchutí mochi) - Skládá se z pelyňku s příchutí mochi a červených fazolí. Aby dal pokrm lépe přenášet, balí se do bambusových listů.
 

3. Hegi Soba - Na tyto soba nudle se používá prvotřídní pohanka.

Prefektura TOYAMA:


1. Masuzushi (sushi ze pstruha) Solený pstruh umístěn v rýži a následně lemovaný do bambusových listů.


2. Shiro Ebi Ryori (bílé krevety) - Toyama je také známá pro své bílé krevety.


3. Hotaku Ika Ryori (Hotaru chobotnice) Malé chobotničky, které mohou být vařeny mnoha způsoby.

Prefektura ISHIKAWA:

 

1. Kabura Zushi (tuřínové sushi)
 

2. Jibuni (Jibu ragú) - Dušená kachna obalená v mouce se sezónní zeleninou a s pšeničným lepkem.
 

3. Kaga Ryori - K přípravě tohoto pokrmu se používají mořské plody a zelenina.

Prefektura FUKUI:

 

1. Oroshi Soba - Jedná se o studené jídlo. Dávají se na něj různé polevy.
 

2. Satoimo no Koroni ( brambory a dušené maso) - Jednoduchý bramborový pokrm s pouze několika ingrediencemi: Sato brambory, sójová omáčka shoyu, cukr a mirin.
 

3. Saba no Heshiko - Konzervované makrely z prefektury Fukui. Makrely jsou vyčištěny, osoleny a vloženy do rýžových otrub. Mohou se i lehce grilovat. Pak je jídlo zahříváno nad ohněm. Tyto Ho listy mají antibakteriální vlastnosti, takže potraviny zůstanou dlouhodobě udržovány v čistotě.


ZDROJ & FOTO: tofugu.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9