Subuta [Recept]

13:00 | 22.07.2020 Sachi 0
Subuta je japonská verze amerického sweet and sour pork, které je původem jedním z nejpřitažlivějších čínských jídel pro mnoho lidí. Subuta, japonské sladkokyselé vepřové, je méně tučné a pikantnější.
Subuta
Subuta FOTO: Flickr.com/kengo

Subuta je velmi populární základní jídlo na jídelním lístku v každé čínské restauraci v Japonsku. Také je to jídlo, které si klidně uděláte doma k večeři, stejně jako jiná čínská jídla, např. gyozu a mabo tofu. Lidé ani nepovažují subutu za etnické jídlo. Nejtěžší na výrobě subuty je smažení masa, ale protože nepoužíváme žádné silné těsto, jen bramborový škrob, není to tak zlé. Smažíme také zeleninu, místo abychom ji míchali. To zkrátí dobu vaření. Kousky zeleniny mohou být hotové opravdu rychle, během několika sekund (vnořená mrkev je hotová za 30 sekund nebo o něco déle), takže je pozorně sledujte.
 

Jestli bude v subutě ananas, záleží jen na vás. Některým lidem se to nelíbí, ale často v misce bývá. Enzymy v ananasu mají pomoci zjemnit maso, ale tady se na konci vaření přidávají jen malé kousky ananasu, takže efekt je minimální. Protože kyselost omáčky dobře ladí se sladkým ananasem, je to přesto příjemná příchuť.
 

Je pravda, že sladkokyselé vepřové seženete v čínských restauracích téměř kdekoliv, ale japonská verze je vynikající i pro nádherně křupavé vepřové maso v nepříliš sladké pikantní omáčce. Udělejte si subutu doma a vychutnejte si svěží ochutnávku staré klasiky. Tento zdánlivě komplikovaný pokrm se doma vyrábí snáz, než si myslíte.

 

Ingredience:
300 g vepřového masa (svíčková nebo jakýkoli kus, ale nemletý)
1/2 čajové lžičky soli
1 polevková lžíce saké
1/4 až 1/2 hnědé cibule
1 mrkev (nebo půl)
zelený pepř
1-2 kroužky konzervovaného ananasu
Rostlinný olej
Bramborový škrob
 

Sweet n' sour omáčka:
2 polévkové lžíce sojové omáčky
2 polévkové lžíce kečupu
3 polévkové lžíce cukru
4 polévkové lžíce rýžového octa
1 čajová lžička sezamového oleje
1 polévková lžíce bramborového škrobů nebo kukuřičného škrobu
1/2 hrnku (120 ml) vody
 

Instrukce:
1. Vepřové maso nakrájejte na velké kostky, asi 4 cm. V misce si potom promíchejte kousky vepřového masa se solí a saké dohromady. Nechte 10 minut usedět.
2. Zeleninu, tedy cibuli a mrkev, nakrájejte na velikost zvanou na skousnutí nebo-li 2-3 cm.
3. Zahřejte olej na střední teplotu. Na něm smažte zeleninu po dobu 15 až 30
sekund, dokud se nepropeče. Následně přidejte vepřové maso, lehce obalené bramborovým škrobem, které pár minut smažte do zlatohněda.

4. Mezitím si smíchejte všechny přísady na omáčku v misce a tu pak vařte ve wok pánvi. Když omáčka bublá a houstne, přidejte smažené maso a zeleninu. Míchejte několik minut.
5. Nakonec přidejte ananas.
 

Ihned podávejte.


ZDROJ: japanesecooking101.com/


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9