Slavná jídla japonských prefektur - sever, východ a střed [2/2]

16:00 | 13.10.2014 Teér-chan 5
Jaká jsou nejslavnější jídla v jednotlivých prefekturách v Japonsku? Tak na to se společně podíváme. Dnes si představíme druhou část jídel ze severu, východu a středu Japonska.
Sever, východ a střed
Sever, východ a střed FOTO: tofogu.com
Každá prefektura se může pyšnit svými slavnými věcmi, mezi něž patří i jídlo. V každé prefektuře si ukážeme tři nejznámější jídla.
 

Prefektura GIFU:


1. Kurikinton (sladká bramborová kaše a slazené kaštany) - Kuri (kaštany) a kinton (sladké brambory). Udělejte z toho kaši a máte Kurikinton.
 

2. Keichan - zelí, kuřecí maso, cibule a česnek v shoyu marinádě. Často vařené na mongolské pánvi, stejně jako jingisukan v prefektuře Hokkaido.
 

3. Hobamiso - Hobamisu obsahuje Ho listy, miso pastu ve směsi s různými složkami. To je pak zahříváno nad ohněm. Tyto Ho listy mají antibakteriální vlastnosti, takže potraviny zůstanou dlouhodobě udržovány v čistotě.

 

Prefektura NAGANO:

 

1. Shinshuu Soba - Ze dvou částí pšenice, z osmi částí pohanka. Pojmenované podle starého názvu prefektury Nagano.
 

2. Nozawanazuke - Japonská listová zelenina.
 

3. Oyaki - Jedná se o typ japonského knedlíku s kasyným pohankovým těstem s různými zálivkami. Obvykle dělané v páře nebo pečené.

Prefektura YAMANASHI:

 

1. Houtou - Sušené udon nudle a zelenina v polévce. To, co dělá tohle jídlo unikátním, je to, že nudle jsou připraveny ve stylu knedlíků, než jako nudle.
 

2. Yoshida no Udon - Jedná se o pevný a hustý udon sypaný různými přísadami. Každá restaurace má vlastní suridane (koření). Například takový Niku udon obsahuje koňské maso.
 

3. Kabocha Houtou (dýňový Houtou) - Má stejné přísady jako obyčejný Houtou, jen má navíc japonské dýně.

Prefektura AICHI:

 

1. Hitsumabushi
 

2. Miso Nikomi Udon - Jedná se o typ udonu, který je dušený v miso vývaru s dalšími přísadami (jako je zelí, cibule, mrkev, Negi ..).
 

3. Tebasaki Karaage (smažená kuřecí křidélka)

Prefektura SHIZUOKA:


1. Sakuraebi Ryouri
 

2. Unagi No Kabayaki - Unagi máčené a pečené v omáčce na bázi sóji nad grilem.
 

3. Shizuoka Oden - Jedna z odrůd den (různé věci jako jsou vařená vejce, daikon, brambory, které jsou nejprve vařeny a pak vloženy do vařícího vývaru). Shizuoka zahrnuje hovězí šlachy na vývar a silnou sójovou omáčku.

Prefektura GUNMA:


1. Yaki Manjuu  - Pšenice vyrobena v saké, uvařena na malé knedlíčky. Nakonec polita sladkou a pikantní miso omáčkou.
 

2. Okkirikomi - Dost široké ručně vyrobené nudle. Vývar obsahuje také mirin, shoyu, zeleninu, taro a další.
 

3. Kamameshi

Prefektura TOCHIGI:

 

1. Shimotsukare - Vařená zelenina, sójové boby, abura a saké.
 

2. Gyouza (knedlíky)
 

3. Chitake Soba - Chitake je určitý druh houby, také známý jako Lactarius Volemus.

Prefektura IBARAKI:

 

1. Ankou Nabe (guláš z mořského ďasa) - Jedná se o guláš obsahující mořského ďasa a játra.
 

2. Ankou no Dobu Jiru (mořský ďas) - V Ibrakai se jí především ďas. Tato polévka obsahuje všechny části mořského ďasa, všetně kůže, jater, ploutví, žaludku a další.
 

3. Kenchin Jiru (Kenchin polévka) - Jedná se o polévku s kousky tofu.

Prefektura SAITAMA:

 

1. Hiyajiru Udon (studená udon polévka) - Obsahuje také sezamová semínka, okurky a další úžasné věci.
 

2. Igamanjuu - rýže vařená s azuki fazolemi. Podává se jako dušená buchta se sladkými fazolemi s marmeládou. Chutné a sladké.
 

3. Niboutou

Prefektura CHIBA:

 

1. Namerou - Rybářský pokrm složený z kranase obecného, sardinky a létající ryby. Ryby nakrájíme na malé kousky, přidáme miso, zázvor, pórek, zelenou bazalku a dobré jídlo máme na stole.
 

2. Yude Rakkasei (dušené arašídy) - Tato oblast je vhodná pro pěstování arašídů, takže Chiba a Fuji se staly dobře známé díky arašídům.
 

3. Aiji no Tataki (mletý kranas) - Mletý kranas obecný podáván s něčím čerstvým a chutným.

Prefektura TOKYO:

 

1. Monja Yaki - Smažené těsto s různými přísaddami. Dost podobné Okonomiyaki. Rozdíl je v tom, že Monja je více tekutý.
 

2. Fukugawa Don - Smažené škeble smíchané s cibulí a miso podávané s rýží.
 

3. Kusaya - Solená a sušená ryba. Sice zrovna příliš nevoní, spíše naopak, ale má docela jemnou chuť.

Prefektura KANAGAWA: 

 

1. Kaigun Kare
 

2. Namashirasu Don - Šprot je termín pro malé ryby, obvykle pro sardele nebo sardinky. V tomto pokrmu můžete najít smažené nebo vařené sledě. Mohou však být i syrové.
 

3. Sannamen - Jedná se o Yokohamský styl rámenu, který se podává v shoyu vývaru, na kterém může být i smažená zelenina.


Prefekturou Kanagawa jsme uzavřeli téma slavných jídel jednotlivých japonských prefektur ze severu, východu a středu. Příště se pustíme do zbívajících oblastí.


ZDROJ & FOTO: tofogu.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9