Slavná jídla japonských prefektur - sever, východ a střed [2/2]
Jaká jsou nejslavnější jídla v jednotlivých prefekturách v Japonsku? Tak na to se společně podíváme. Dnes si představíme druhou část jídel ze severu, východu a středu Japonska.
1. Kurikinton (sladká bramborová kaše a slazené kaštany) - Kuri (kaštany) a kinton (sladké brambory). Udělejte z toho kaši a máte Kurikinton.
2. Keichan - zelí, kuřecí maso, cibule a česnek v shoyu marinádě. Často vařené na mongolské pánvi, stejně jako jingisukan v prefektuře Hokkaido.
3. Hobamiso - Hobamisu obsahuje Ho listy, miso pastu ve směsi s různými složkami. To je pak zahříváno nad ohněm. Tyto Ho listy mají antibakteriální vlastnosti, takže potraviny zůstanou dlouhodobě udržovány v čistotě.
1. Shinshuu Soba - Ze dvou částí pšenice, z osmi částí pohanka. Pojmenované podle starého názvu prefektury Nagano.
2. Nozawanazuke - Japonská listová zelenina.
3. Oyaki - Jedná se o typ japonského knedlíku s kasyným pohankovým těstem s různými zálivkami. Obvykle dělané v páře nebo pečené.
Prefektura YAMANASHI:
1. Houtou - Sušené udon nudle a zelenina v polévce. To, co dělá tohle jídlo unikátním, je to, že nudle jsou připraveny ve stylu knedlíků, než jako nudle.
2. Yoshida no Udon - Jedná se o pevný a hustý udon sypaný různými přísadami. Každá restaurace má vlastní suridane (koření). Například takový Niku udon obsahuje koňské maso.
3. Kabocha Houtou (dýňový Houtou) - Má stejné přísady jako obyčejný Houtou, jen má navíc japonské dýně.
Prefektura AICHI:
1. Hitsumabushi
2. Miso Nikomi Udon - Jedná se o typ udonu, který je dušený v miso vývaru s dalšími přísadami (jako je zelí, cibule, mrkev, Negi ..).
3. Tebasaki Karaage (smažená kuřecí křidélka)
Prefektura SHIZUOKA:
1. Sakuraebi Ryouri
2. Unagi No Kabayaki - Unagi máčené a pečené v omáčce na bázi sóji nad grilem.
3. Shizuoka Oden - Jedna z odrůd den (různé věci jako jsou vařená vejce, daikon, brambory, které jsou nejprve vařeny a pak vloženy do vařícího vývaru). Shizuoka zahrnuje hovězí šlachy na vývar a silnou sójovou omáčku.
Prefektura GUNMA:
1. Yaki Manjuu - Pšenice vyrobena v saké, uvařena na malé knedlíčky. Nakonec polita sladkou a pikantní miso omáčkou.
2. Okkirikomi - Dost široké ručně vyrobené nudle. Vývar obsahuje také mirin, shoyu, zeleninu, taro a další.
3. Kamameshi
Prefektura TOCHIGI:
1. Shimotsukare - Vařená zelenina, sójové boby, abura a saké.
2. Gyouza (knedlíky)
3. Chitake Soba - Chitake je určitý druh houby, také známý jako Lactarius Volemus.
Prefektura IBARAKI:
1. Ankou Nabe (guláš z mořského ďasa) - Jedná se o guláš obsahující mořského ďasa a játra.
2. Ankou no Dobu Jiru (mořský ďas) - V Ibrakai se jí především ďas. Tato polévka obsahuje všechny části mořského ďasa, všetně kůže, jater, ploutví, žaludku a další.
3. Kenchin Jiru (Kenchin polévka) - Jedná se o polévku s kousky tofu.
Prefektura SAITAMA:
1. Hiyajiru Udon (studená udon polévka) - Obsahuje také sezamová semínka, okurky a další úžasné věci.
2. Igamanjuu - rýže vařená s azuki fazolemi. Podává se jako dušená buchta se sladkými fazolemi s marmeládou. Chutné a sladké.
1. Namerou - Rybářský pokrm složený z kranase obecného, sardinky a létající ryby. Ryby nakrájíme na malé kousky, přidáme miso, zázvor, pórek, zelenou bazalku a dobré jídlo máme na stole.
2. Yude Rakkasei (dušené arašídy) - Tato oblast je vhodná pro pěstování arašídů, takže Chiba a Fuji se staly dobře známé díky arašídům.
3. Aiji no Tataki (mletý kranas) - Mletý kranas obecný podáván s něčím čerstvým a chutným.
Prefektura TOKYO:
1. Monja Yaki - Smažené těsto s různými přísaddami. Dost podobné Okonomiyaki. Rozdíl je v tom, že Monja je více tekutý.
2. Fukugawa Don - Smažené škeble smíchané s cibulí a miso podávané s rýží.
3. Kusaya - Solená a sušená ryba. Sice zrovna příliš nevoní, spíše naopak, ale má docela jemnou chuť.
Prefektura KANAGAWA:
1. Kaigun Kare
2. Namashirasu Don - Šprot je termín pro malé ryby, obvykle pro sardele nebo sardinky. V tomto pokrmu můžete najít smažené nebo vařené sledě. Mohou však být i syrové.
3. Sannamen - Jedná se o Yokohamský styl rámenu, který se podává v shoyu vývaru, na kterém může být i smažená zelenina.
Prefekturou Kanagawa jsme uzavřeli téma slavných jídel jednotlivých japonských prefektur ze severu, východu a středu. Příště se pustíme do zbívajících oblastí.
ZDROJ & FOTO: tofogu.com