Hlavní stránkaGastronomieJaponská sójová jídla nejen pro vegetari...
Japonská sójová jídla nejen pro vegetariány [2/2]
Sójové pokrmy jsou oblíbené nejen ve vegetariánských kuchyních. Pochutnat si můžete i vy! Dneska si řekneme něco o edamame, sójovém mléku, okara a kinako.
Sójové pokrmy
FOTO: tofogu.com
EDAMAME
Edamame je do značné míry jedním z nejjednodušších způsobů jak jíst sóju.
Edamame (nebo edamame fazole) je příprava nezralé sóji v lusku. Lusky se uvaří/podusí a osolí.
Edamame
Edamame se obvykle podává jako předkrm v japonských restauracích, které neleží v Japonsku, takže je šance, že jste to jedli už i vy. Dokonce jsou i místa, kde nedostanete sushi právě bez těchto fazolí.
SÓJOVÉ MLÉKO
Sójové mléko nepijí jen vegani. Je chutné, nízkokalorické a na některých místech levnější než kravské mléko. Sójové mléko se dělá namáčením, vařením, drcením a následným přecezením fazolí ve vodě.
Sójové mléko
Sójové mléko ve skutečnosti mlékem není. Nazývá se tak pro svoji barvu a proto, že je používáno jako náhražka mléka například ve veganské kuchyni. Sójové mléko můžete také použít na vaření nebo na pečení.
Japonské sójové mléko má údajně bohatší texturu, je více svěží a chutná více po sóji.
OKARA
Okara je drť sójových bobů vznikající při výrobě sójového mléka.
Okara
Okara se obvykle smíchá se zeleninou a jí se jako příloha s názvem Unohana. Unahana je docela standardní příloha, která se podává k pestrým tradičním japonským jídlům.
Okara je také používána pro přípravu polévek, zeleninových talířů i salátů, je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a pomazánek, může se přidávat i do párků a klobás. Může se použít při přípravě slaných, ale i sladkých pokrmů. Upečením získá chuť kokosových ořechů, můžeme ji použít do ořechových náplní, místo tvarohu do koláčů.
KINAKO
Kinako (nepleťte si s kinoko - houby) je mouka vyrobená mletím sušených sójových bobů. Je to populární složka japonských cukrovinek nebo wagashi.
Kinako
Kinako slouží jako zálivka a aroma, které obsahuje vitamíny B a protein. Bílkoviny v kinako nejsou snadno stravitelné.
Kinako
ZDROJ: tofogu.com, bio-life.cz/bio-vyrobky
FOTO: tofogu.com
Edamame je do značné míry jedním z nejjednodušších způsobů jak jíst sóju.
Edamame (nebo edamame fazole) je příprava nezralé sóji v lusku. Lusky se uvaří/podusí a osolí.
Edamame
Edamame se obvykle podává jako předkrm v japonských restauracích, které neleží v Japonsku, takže je šance, že jste to jedli už i vy. Dokonce jsou i místa, kde nedostanete sushi právě bez těchto fazolí.
SÓJOVÉ MLÉKO
Sójové mléko nepijí jen vegani. Je chutné, nízkokalorické a na některých místech levnější než kravské mléko. Sójové mléko se dělá namáčením, vařením, drcením a následným přecezením fazolí ve vodě.
Sójové mléko
Sójové mléko ve skutečnosti mlékem není. Nazývá se tak pro svoji barvu a proto, že je používáno jako náhražka mléka například ve veganské kuchyni. Sójové mléko můžete také použít na vaření nebo na pečení.
Japonské sójové mléko má údajně bohatší texturu, je více svěží a chutná více po sóji.
OKARA
Okara je drť sójových bobů vznikající při výrobě sójového mléka.
Okara
Okara se obvykle smíchá se zeleninou a jí se jako příloha s názvem Unohana. Unahana je docela standardní příloha, která se podává k pestrým tradičním japonským jídlům.
Okara je také používána pro přípravu polévek, zeleninových talířů i salátů, je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a pomazánek, může se přidávat i do párků a klobás. Může se použít při přípravě slaných, ale i sladkých pokrmů. Upečením získá chuť kokosových ořechů, můžeme ji použít do ořechových náplní, místo tvarohu do koláčů.
KINAKO
Kinako (nepleťte si s kinoko - houby) je mouka vyrobená mletím sušených sójových bobů. Je to populární složka japonských cukrovinek nebo wagashi.
Kinako
Kinako slouží jako zálivka a aroma, které obsahuje vitamíny B a protein. Bílkoviny v kinako nejsou snadno stravitelné.
Kinako
Všimli jste si, jak moc je sója obsažena v japonské stravě? Možná, že je jedním z mnoha prvků, které přispívají k dlouhověkosti Japonců. Ať už ano nebo ne, je zřejmé, že sója je hlavním jádrem tradiční japonské kuchyně.
Jaké je vaše oblíbené sójové jídlo? Už jste některé z nich ochutnali?
ZDROJ: tofogu.com, bio-life.cz/bio-vyrobky
FOTO: tofogu.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek