Japonská sójová jídla nejen pro vegetariány [2/2]
Sójové pokrmy jsou oblíbené nejen ve vegetariánských kuchyních. Pochutnat si můžete i vy! Dneska si řekneme něco o edamame, sójovém mléku, okara a kinako.![Sójové pokrmy Sójové pokrmy](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/e283a/slider_cde847471720d09ca2e205ed0290ad2d.jpg)
Sójové pokrmy
FOTO: tofogu.com
EDAMAME
Edamame je do značné míry jedním z nejjednodušších způsobů jak jíst sóju.
Edamame (nebo edamame fazole) je příprava nezralé sóji v lusku. Lusky se uvaří/podusí a osolí.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/1766/0f87d/0f87da6aa9543a3857eac3c0ccfa5c30.jpg)
Edamame
Edamame se obvykle podává jako předkrm v japonských restauracích, které neleží v Japonsku, takže je šance, že jste to jedli už i vy. Dokonce jsou i místa, kde nedostanete sushi právě bez těchto fazolí.
SÓJOVÉ MLÉKO
Sójové mléko nepijí jen vegani. Je chutné, nízkokalorické a na některých místech levnější než kravské mléko. Sójové mléko se dělá namáčením, vařením, drcením a následným přecezením fazolí ve vodě.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/1766/ace4d/ace4da280c6889192609f00a8e909270.jpg)
Sójové mléko
Sójové mléko ve skutečnosti mlékem není. Nazývá se tak pro svoji barvu a proto, že je používáno jako náhražka mléka například ve veganské kuchyni. Sójové mléko můžete také použít na vaření nebo na pečení.
Japonské sójové mléko má údajně bohatší texturu, je více svěží a chutná více po sóji.
OKARA
Okara je drť sójových bobů vznikající při výrobě sójového mléka.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/1766/39935/39935eff17dd1693bbf6a606d43d7e94.jpg)
Okara
Okara se obvykle smíchá se zeleninou a jí se jako příloha s názvem Unohana. Unahana je docela standardní příloha, která se podává k pestrým tradičním japonským jídlům.
Okara je také používána pro přípravu polévek, zeleninových talířů i salátů, je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a pomazánek, může se přidávat i do párků a klobás. Může se použít při přípravě slaných, ale i sladkých pokrmů. Upečením získá chuť kokosových ořechů, můžeme ji použít do ořechových náplní, místo tvarohu do koláčů.
KINAKO
Kinako (nepleťte si s kinoko - houby) je mouka vyrobená mletím sušených sójových bobů. Je to populární složka japonských cukrovinek nebo wagashi.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/1766/a0ed9/a0ed969f18153de4b8ad0f75c97640dd.jpg)
Kinako
Kinako slouží jako zálivka a aroma, které obsahuje vitamíny B a protein. Bílkoviny v kinako nejsou snadno stravitelné.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/1766/e05fb/e05fb3acb36532da2b3618afd97b9745.jpg)
Kinako
ZDROJ: tofogu.com, bio-life.cz/bio-vyrobky
FOTO: tofogu.com
Edamame je do značné míry jedním z nejjednodušších způsobů jak jíst sóju.
Edamame (nebo edamame fazole) je příprava nezralé sóji v lusku. Lusky se uvaří/podusí a osolí.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/1766/0f87d/0f87da6aa9543a3857eac3c0ccfa5c30.jpg)
Edamame
Edamame se obvykle podává jako předkrm v japonských restauracích, které neleží v Japonsku, takže je šance, že jste to jedli už i vy. Dokonce jsou i místa, kde nedostanete sushi právě bez těchto fazolí.
SÓJOVÉ MLÉKO
Sójové mléko nepijí jen vegani. Je chutné, nízkokalorické a na některých místech levnější než kravské mléko. Sójové mléko se dělá namáčením, vařením, drcením a následným přecezením fazolí ve vodě.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/1766/ace4d/ace4da280c6889192609f00a8e909270.jpg)
Sójové mléko
Sójové mléko ve skutečnosti mlékem není. Nazývá se tak pro svoji barvu a proto, že je používáno jako náhražka mléka například ve veganské kuchyni. Sójové mléko můžete také použít na vaření nebo na pečení.
Japonské sójové mléko má údajně bohatší texturu, je více svěží a chutná více po sóji.
OKARA
Okara je drť sójových bobů vznikající při výrobě sójového mléka.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/1766/39935/39935eff17dd1693bbf6a606d43d7e94.jpg)
Okara
Okara se obvykle smíchá se zeleninou a jí se jako příloha s názvem Unohana. Unahana je docela standardní příloha, která se podává k pestrým tradičním japonským jídlům.
Okara je také používána pro přípravu polévek, zeleninových talířů i salátů, je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a pomazánek, může se přidávat i do párků a klobás. Může se použít při přípravě slaných, ale i sladkých pokrmů. Upečením získá chuť kokosových ořechů, můžeme ji použít do ořechových náplní, místo tvarohu do koláčů.
KINAKO
Kinako (nepleťte si s kinoko - houby) je mouka vyrobená mletím sušených sójových bobů. Je to populární složka japonských cukrovinek nebo wagashi.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/1766/a0ed9/a0ed969f18153de4b8ad0f75c97640dd.jpg)
Kinako
Kinako slouží jako zálivka a aroma, které obsahuje vitamíny B a protein. Bílkoviny v kinako nejsou snadno stravitelné.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/1766/e05fb/e05fb3acb36532da2b3618afd97b9745.jpg)
Kinako
Všimli jste si, jak moc je sója obsažena v japonské stravě? Možná, že je jedním z mnoha prvků, které přispívají k dlouhověkosti Japonců. Ať už ano nebo ne, je zřejmé, že sója je hlavním jádrem tradiční japonské kuchyně.
Jaké je vaše oblíbené sójové jídlo? Už jste některé z nich ochutnali?
ZDROJ: tofogu.com, bio-life.cz/bio-vyrobky
FOTO: tofogu.com
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
09:31 |
30.01
jameswick1...
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
10:39 |
10.01
8BB76E1
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)
19:53 |
08.06
Tyckin