Japonská sójová jídla nejen pro vegetariány [2/2]

19:01 | 14.09.2014 Teér-chan 4
Sójové pokrmy jsou oblíbené nejen ve vegetariánských kuchyních. Pochutnat si můžete i vy! Dneska si řekneme něco o edamame, sójovém mléku, okara a kinako.
Sójové pokrmy
Sójové pokrmy FOTO: tofogu.com
EDAMAME
Edamame je do značné míry jedním z nejjednodušších způsobů jak jíst sóju.
Edamame (nebo edamame fazole) je příprava nezralé sóji v lusku. Lusky se uvaří/podusí a osolí.


Edamame

Edamame se obvykle podává jako předkrm v japonských restauracích, které neleží v Japonsku, takže je šance, že jste to jedli už i vy. Dokonce jsou i místa, kde nedostanete sushi právě bez těchto fazolí.


SÓJOVÉ MLÉKO
Sójové mléko nepijí jen vegani. Je chutné, nízkokalorické a na některých místech levnější než kravské mléko. Sójové mléko se dělá namáčením, vařením, drcením a následným přecezením fazolí ve vodě.


Sójové mléko

Sójové mléko ve skutečnosti mlékem není. Nazývá se tak pro svoji barvu a proto, že je používáno jako náhražka mléka například ve veganské kuchyni. Sójové mléko můžete také použít na vaření nebo na pečení.

Japonské sójové mléko má údajně bohatší texturu, je více svěží a chutná více po sóji.


OKARA
Okara je drť sójových bobů vznikající při výrobě sójového mléka.


Okara

Okara se obvykle smíchá se zeleninou a jí se jako příloha s názvem Unohana. Unahana je docela standardní příloha, která se podává k pestrým tradičním japonským jídlům.

Okara je také používána pro přípravu polévek, zeleninových talířů i salátů, je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a pomazánek, může se přidávat i do párků a klobás. Může se použít při přípravě slaných, ale i sladkých pokrmů. Upečením získá chuť kokosových ořechů, můžeme ji použít do ořechových náplní, místo tvarohu do koláčů.


KINAKO
Kinako (nepleťte si s kinoko - houby) je mouka vyrobená mletím sušených sójových bobů. Je to populární složka japonských cukrovinek nebo wagashi.


Kinako

Kinako slouží jako zálivka a aroma, které obsahuje vitamíny B a protein. Bílkoviny v kinako nejsou snadno stravitelné.


Kinako


Všimli jste si, jak moc je sója obsažena v japonské stravě? Možná, že je jedním z mnoha prvků, které přispívají k dlouhověkosti Japonců. Ať už ano nebo ne, je zřejmé, že sója je hlavním jádrem tradiční japonské kuchyně.
 

Jaké je vaše oblíbené sójové jídlo? Už jste některé z nich ochutnali?


ZDROJ: tofogu.com, bio-life.cz/bio-vyrobky
FOTO: tofogu.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9