Několik indických dobrot pro vegetariány

13:00 | 01.03.2020 Eunka 0
Indická kuchyně lahodí i vegetariánům! Chcete důkaz? Máme tu několik indických dobrot, které by potěšily nejen vegetariány. Při návštěvě Indie či indické restaurace je můžete vyzkoušet. 
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: pixabay.com

Masala dosa

Tato dobrota je mezi lidmi velmi oblíbená. Jde o tenkou křupavou placku, která se vyrábí z fermentované rýže a černé čočky. Pochází z jižní Indie a obvykle se jí k snídani nebo na svačinku. Pro vegany a vegetariány je jako dělaná. Čím vším se placky plní? Zeleninovou směsí, bramborami, cibulí nebo i pálivými papričkami.

Dal makhani

Lahodná a krémová čočka! Velmi oblíbený indický pokrm, ke kterému se přikusuje indický chléb naan. Dal se obvykle vaří téměř každý den v jakékoli domácnosti v Indii, pokud jste vegani, vynechejte smetanu a použijte třeba kokosové mléko. Tato dobrota se dělá z čočky a černých nebo červených fazolí. Je velmi bohatá na bílkoviny, obsahuje vlákninu a chuť jí dodá i směs garam masala nebo koriandr.

Veg pulao

Rýže a zdravá zeleninka! Něco na způsob známého pilafu. Základ tvoří rýže a Indové do tohoto zdravého jídla přidávají spoustu zeleniny a koření. Příprava je snadná, na YouTube naleznete spoustu receptů. Můžete použít svou oblíbenou zeleninu, od hrášku po květák. Nezapomeňte na kari, koriandr a pokud chcete, řízněte to trochou chilli.

Aloo puri

Puri s aloo je perfektní kombinací, kterou byste měli vyzkoušet. Puri je křupavý smažený a nafouknutý chléb, který se podává s pikantním aloo. Restaurace, která podává vegetariánská indická jídla, bude mít Aloo puri určitě v nabídce. Je to oblíbená volba zdravé indické vegetariánské snídaně. Do aloo se dává například cibule, česnek, chilli, zázvor, koriandr a garam masala. Je to pokrm plný indických chutí a vůní.



Na závěr si řekneme, že Indie je země, která je opravdu nakloněna vegetariánům i veganům, tedy alespoň její kuchyně. Indie jako země byla vždy převážně vegetariánská, a více než 30% populace se drží vegetariánství. Vegan se nemusí bát a může v restauraci požádat, aby mu do pokrmu nedávali živočišné máslo nebo mléko. 

Většina indických kari se skládá z čočky, luštěnin a zeleniny, díky čemuž jsou také velmi zdravé. Dal, Masala dosa a Rajma jsou jedny z nejzdravějších indických vegetariánských jídel. Mezi nejlepší indická vegetariánská jídla, která musíte vyzkoušet, patří Chole, Pakode, Chana masala, Palak tofu curry a zeleninové biryani. Co vegani a mléčná jídla? Lze použít alternativy jako sójové mléko, kokosové mléko nebo mandlové mléko a místo ghí je možné použít olivový olej. 

ZDROJ: traveltriangle.com
FOTO: Nadir Hashmi/flickr.com, Guarav Nemade/flickr.com, commons.wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9