Japonská sójová jídla nejen pro vegetariány [1/2]

19:00 | 07.09.2014 Teér-chan 6
Pokud nezavrhujete vegetariánskou kuchyni, mám tu něco přímo pro vás. V tradiční japonské kuchyni obsahuje sójové boby údajně téměř každé jídlo. I tam, kde byste to nečekali. Dnes vám pokusím přiblížit tofu, sójovou omáčku, miso a natto.
Sójové pokrmy
Sójové pokrmy FOTO: tofogu.com
Sójové boby původně pochází  z Asie, z Číny. V japonštině se jako výraz pro sóju používá 大豆 (daizu) nebo big bean (velké fazole). Japonci nejprve sóju používali jako hnojivo pro další plodiny.

TOFU
Nejznámější sójový výrobek ve světě je pravděpodobně tofu. Tofu je jídlo vyráběné srážením sójového mléka se sádrou (případně jinými prostředky) do čtvercového tvaru.

Tofu lze připravit mnoha různými způsoby, ať už smažené či vařené. Takže pokud jste již ochutnali, ale nechutnalo vám, zkuste si tofu připravit jiným způsobem. Třeba vám přijde na chuť.


Mapo tofu

Dobré tofu se vaří v každé japonské kuchyni! Tofu je řezaný na tenké vrstvy a smažený na aburaage (potravinářský výrobek ze sóji), který se přidává do polévek či nabe (jídlo z jednoho hrnce) a oden (japonská zimní polévka). Mapo tofu (nebo také mabodoufu), i když je to technicky čínská potravina, je vyrobena z tofu, smícháním s mletým hovězím nebo vepřovým masem a mapo omáčkou.


Hiyayakko

Hiyayakko je tofu, které se většinou jí s omáčkou, zeleninou nebo masem.

SÓJOVÁ OMÁČKA
Jaké je nejslavnější dochucovadlo všech dob v čínské kuchyni? Sójová omáčka!
V Japonsku je známá jako shouyu, pochází z kvasící sóji.

Jedná se o řídkou tmavě hnědou slanou omáčku ze sójových bobů, fermentovaných pomocí plísní Aspergillus oryzae a Aspergillus soyae spolu s vodou a solí.



Sójová omáčka může být použita jako dochucovadlo nebo koření pro téměř všechna japonská jídla. Můžete si ji také dát i na jiná sójová jídla. Lidé jedí sójovou omáčku téměř s čímkoliv, od sushi až po vejce.


Wasabi v sójové omáčce shohyu.

Na západě je oblíbené polít si rýži sójovou omáčkou. I přes to, že se to takhle jí i v Japonsku, nejezte to takhle často. Údajně to vede k hypertenzi (vysoký krevní tlak).

MISO
Miso je tradiční japonské koření. Vyrábí se fermentací sóji se solí a s houbami Aspergillius oryzae (v Japonsku známý také jako kōjikin), někdy i s rýží, ječmenem či jinými přísadami. Výsledkem je hustá pasta, která se používá do omáček, pomazánek, na konzervování zeleniny nebo masa a smícháním s dashi polévkou slouží jako miso polévka s názvem Misoshiru.



Miso je známé především v Americe díky miso polévce, ale ve skutečnosti je používán v mnoha jídlech jako dochucovadlo. Miso a sójová omáčka patří mezi 5 základních chutí v Japonsku (ostatní jsou cukr, sůl a ocet).



Pokud byste si chtěli udělat vlastní miso polévku, smíchejte miso s dashi a vložte to do vroucí vody. Dále můžete přidat, co chcete. Oblíbené jsou řasy wakame (většina miso polévek obsahuje právě řasy wakame), tofu či zelená cibulka. Někdo přidává např. škeble, brambory, gobo, daikon, vepřové maso, mrkev či jinou zeleninu. Pokud však přidáte vepřové maso, brambory a mrkev, už se z toho stává vaše vlastní jídlo zvané tonjiru.
Je to snadné a levné na přípravu!

NATTO
Natto je sýr ze sójových bobů. Jedná se o fermentované, uvařené sójové boby. Díky fermentačnímu procesu rozkládá složité bílkoviny v sóji, a tudíž je natto mnohem snadněji stravitelné než samotné sójové boby. Jeho povrch je slizký a viskózní se sýrovitou strukturou.
 


Natto byste neměli jíst jen tak samotné. V asijských zemích natto slouží jako tradiční kondiment na rýži, přidává se do miso polévek a používá se zeleninovými pokrmy. Můžete také přidat syrové vejce, daikon oroshi (nastrouhanou daikon ředkev), zelenou cibulku a mnoho dalšího.
 

V obchodech si můžete zakoupit ume natto. Jedná se o natto v malém polystyrenovém obalu. Většina z nich má u sebe ještě malé plastové sáčky s ''tekutinou'', se kterou byste měli natto smíchat. Obvykle je to nějaká forma dashi a sójové omáčky spolu s trochou hořčice.

Populární je také dát si natto na špagety nebo na toast se sýrem.



Natto má schopnost enzymaticky rozpouštět krevní sraženiny, redukovat viskozitu krve a její schopnost srážení. Natto je určeno pro lidi s vyšším rizikem infarktu nebo mozkové mrtvice. Pomáhá lidem trpícím bércovými vředy. Zprůchodňuje cévy a zabraňuje trombózám.



ZDROJ: tofogu.com, cs.wikipedia.org/wiki/Tofu, en.wikipedia.org/wiki/Miso, bio-life.cz/bio-vyrobky
FOTO: tofogu.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9