Hlavní stránkaGastronomieBoortsog - Tradiční mongolské pečivo
Boortsog - Tradiční mongolské pečivo
Pokud patříte mezi milovníky kuchtění a rádi experimentujete, tak tu pro vás máme další recept. Tentokrát z mongolské kuchyně.
Boortsog
FOTO: en.wikipedia.org
Tradiční mongolské pečivo zvané boortsog (nebo také bórcog) je velmi chutné a může vám díky své přípravě a smažení v oleji maličko připomínat koblihy. Při dlouhých cestách je to vynikající náhrada pečiva a jeho příprava není nijak těžká. Též suroviny jsou i pro naše podmínky dostupné. Mongolové sice často používají k jeho smažení tuk z masa a pečivo potom voní jakoby po bujónu, ovšem nám postačí i jakýkoliv rostlinný olej.
Co budete potřebovat?
1 kg pšeničné mouky
150 g cukru
100 g másla
špetka soli
horká voda podle potřeby (obvykle 0,5 litru)
rostlinný olej na smažení
Postup:
Rozpusťte cukr, máslo a sůl v horké převařené vodě, dokud se úplně nerozpustí a nevznikne hladká směs. Pak vmíchejte mouku a hnětením vytvořte těsto. Hnětení je velice důležité. Budete potřebovat dostatečnou sílu a hodně energie. Těsto musí být hněteno tak, aby v něm nezůstával vzduch. Při příčném řezu musí být hladké a bez otvorů nebo vzduchových bublin.
Když je těsto připravené, rozválejte ho na tloušťku asi 1 - 1,5 cm. Pak můžete použít svou fantazii a vykrajovat ostrým nožem různé tvary. Nicméně, obvykle se dělají proužky, čtverce nebo trojúhelníky. Na každý kus pak pomocí nože udělejte dvě rýhy.
Na závěr rozehřejte olej a v něm smažte pečivo po obou stranách hezky dozlatova. Hotové vytáhněte a dejte na síto odkapat. Tuto dobrotu pak můžete jíst buď tak, jak je, nebo si ji ozdobte marmeládou, tvarohem, medem či jen posypte cukrem.
Při správném uchovávání může toto pečivo vydržet i měsíc. Přejeme dobrou chuť.
ZDROJ: asian-recipe.com
FOTO: eurasianet.org, internationaldinnerproject.wordpress.com
Co budete potřebovat?
1 kg pšeničné mouky
150 g cukru
100 g másla
špetka soli
horká voda podle potřeby (obvykle 0,5 litru)
rostlinný olej na smažení
Postup:
Rozpusťte cukr, máslo a sůl v horké převařené vodě, dokud se úplně nerozpustí a nevznikne hladká směs. Pak vmíchejte mouku a hnětením vytvořte těsto. Hnětení je velice důležité. Budete potřebovat dostatečnou sílu a hodně energie. Těsto musí být hněteno tak, aby v něm nezůstával vzduch. Při příčném řezu musí být hladké a bez otvorů nebo vzduchových bublin.
Když je těsto připravené, rozválejte ho na tloušťku asi 1 - 1,5 cm. Pak můžete použít svou fantazii a vykrajovat ostrým nožem různé tvary. Nicméně, obvykle se dělají proužky, čtverce nebo trojúhelníky. Na každý kus pak pomocí nože udělejte dvě rýhy.
Na závěr rozehřejte olej a v něm smažte pečivo po obou stranách hezky dozlatova. Hotové vytáhněte a dejte na síto odkapat. Tuto dobrotu pak můžete jíst buď tak, jak je, nebo si ji ozdobte marmeládou, tvarohem, medem či jen posypte cukrem.
Při správném uchovávání může toto pečivo vydržet i měsíc. Přejeme dobrou chuť.
ZDROJ: asian-recipe.com
FOTO: eurasianet.org, internationaldinnerproject.wordpress.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek