Korejský Choco Pie [Recept]

17:00 | 01.12.2014 Saki 0
I přesto, že tento zákusek má původ v USA, stala se jeho korejská varianta neodmyslitelnou součástí korejských cukrovinek. Udělejte si svůj vlastní "čokoládový koláček" doma.
Choco Pie
Choco Pie FOTO: JD/flickr.com
Historie:

Choco Pie, jak je zmíněno v úvodu, má původ v Americe. Zde jej najdete pod názvem Moon Pie.
Ten začala v roce 1929 v městě Chattanooga, vyrábět místní pekařská firma Chattanooga Bakery, pro zdejší horníky. V podstatě jde o marshmallow mezi dvěma sušenkami.

V roce 1974 začala podobný produkt prodávat cukrárna Tongyang a to pod názvem Orion Choco Pie, který si díky své nízké ceně a marshmallow náplni oblíbili nejen starší, ale samozřejmě i děti. Společnost tvrdí, že v roce 1973, člen týmu Tongyang navštívil hotel v Georgii, kde se setkal právě s tvz. Moon Pie, což ho donutilo po návratu do Koreje experimentovat s čokoládovými sušenkami a marshmallow.

S obdobným, nebo spíš stejným, produktem přišla o 5 let později i korejská cukrárna Lotte -  Lotte Choco Pie. Tongyang později podal na Lotte žalobu, za použití termínu Choco Pie v jejich názvu. Nicméně, soud rozhodl ve prospěch cukrárny Lotte s odůvodněním, že pojem Choco Pie má popisný smyslu v odkazu na cukroví podobného složení.

Ingredience:

Koláč:
1 1/4 hrnku dortové mouky (viz Tipy)
1/2 hrnku cukru
1 vejce
1/3 hrnku mléka
1/2 lžičky prášku do pečiva
Kapka vanilkový extraktu


Náplň:
1/2 hrnku marshmallow krému (viz Tipy)

Čokoládová poleva:
250 g čokolády
1 hrnek smetany

Postup:

1. Předehřejte troubu na 160° C
2. Smíchejte suché přísady (mouku, cukr, prášek) a přidejte je  do mokrých surovin (vejce, mléko, vanilka)
3. Vyplňte formu (třeba na muffiny) těstem, zhruba do výšky 0,5 - 1 cm
4. Pečte po dobu 10 - 12 minut, nebo dokud nebudou mít koláčky zlatavou barvu
5. Poté je nechte vychladnout

8. Jednotlivé vychladlé koláčky spojujeme lžičkou marshmallow krému.
6. Mezitím si připravte čokoládovou polevu - rozpusťte čokoládu a spolu se smetanou přiveďte k varu
7. Okamžitě nalijte na povrch koláčků, nechte vychladnout.
8. Pak vložte zhruba ještě na 30 min
 do lednice.

Tipy:

Dortová mouka:
Pokud neseženete dortovou mouku, smíchejte 50 g hladké mouky s 14 g kukuřičného škrobu a cca 3× až 5× prosypte přes síto.

Marshmallow krém:
Na českém trhu můžete hledat například pod názvem Marshmallow Fluff (seženete např. zde). Ale pokud se vám ji nepodaří sehnat nebo upřednostníte domácí výrobu, zde je recept:

90 g marshmallow
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g másla
3-5 lžic vody


Bonbony s vodou rozehřejte v mikrovlnce na nejvyšší výkon a na 2 min. V misce mezitím ušlehejte krém z cukru, másla a vanilkového cukru. Hned na to přidejte do krému rozehřáté marshmallow (rychle opět tuhnou a lepí).

Dobrou chuť!


ZDROJ: wikipedia.org, audreymagazine.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9