Kam v Praze na dobré asijské jídlo I. - Mamy

18:00 | 14.08.2014 tombac 18
Nový seriál o asijských restauracích a bistrech v Praze, které rád opakovaně navštěvuji a neváhám je doporučit.
Restaurace Mamy zvenčí v noci
Restaurace Mamy zvenčí v noci FOTO: firmy.cz
Když jsem se před 9 lety zamiloval do asijské kinematografie, často mě fascinovaly v korejských filmech hody u stolů zaplněných roztodivnými hrnci, mísami a miskami s jídlem. Z asijské kuchyně jsem měl v té době zkušenost pouze s čínskou kuchyní poupravenou pro českého strávníka a trochu s japonským sushi, takže mi ta pestrobarevná záplava grilovaných mas, zeleniny, nudlí, rýže, kimbapu, mandu a dalších pochutin, zobrazovaná v korejských snímcích, přišla hodně exotická. A hodně mě lákala k ochutnání korejské kuchyně. S kamarádkou koreofilkou jsme se jednoto dne dohodli a vzali útokem jednu z mála tehdejších korejských restaurací v Praze, Korea House. Večeře s mandu, bulgogi a soju mě vysloveně nadchla, takže to netrvalo dlouho a ve stejném podniku jsem do sebe s chutí ládoval bibimbap. A zabouchl se po filmech i do korejského jídla. V průběhu let jsem navštívil v Praze většinu míst, kde bylo k dostání. V posledních dvou letech jsem si nejvíce oblíbil jednu korejskou restauraci v památkami nadupané části města, ve Starém Městě. 

  
Mamy (oficiální stránkyfacebookfoursquare) najdeme v Benediktské ulici č. 1060/3 vedle obchodního domu Kotva u Náměstí Republiky. Přes náměstí se nachází další obchodní dům Palladium, za pár minut se dá dojít na Florenc nebo Václavské náměstí. Kousek do restaurace to mají i studenti koreanistiky. Lokalita je tedy jedním slovem perfektní. Každodenní otvírací doba podniku je od 11:30 do 22:30. Když vejdeme dovnitř, mineme sushi bar a můžeme se posadit u dvou stolků pro dva nebo u tří stolů pro čtyři lidi. Po schodech můžeme sejít do rozlehlejšího spodního patra, jež je díky možnosti sražení stolů k sobě ideální pro početnější skupiny. Interiér podniku je vyveden v příjemné kombinaci limetkové a světle oranžové barvy. Jelikož restaurace je už v Praze zavedená, nemá vedle cizinců a korejských zájezdů nouzi také o české hosty (viz zajímavý rozhovor). Mamy jsem navštěvoval výhradně odpoledne, tudíž nebyl problém se nahoře posadit. Na večeři bych spíše doporučil rezervaci. Během obědů si zejména díky cenově výhodným jídlům v poledním menu nemusíte též sednout. Příznivé ceny obsahuje i stálá nabídka, takže poměrně dost hlavních jídel pořídíme pod 200 Kč. Když k tomu přičtu tradiční mističky s mňamkami (kimchi, nakládaná zelenina, tofu a mnohé další), které jsem dostal před předkrmem a hlavním chodem pokaždé při zhruba desítce návštěv, vychází mi skvělý poměr cena/výkon (jídlo). Samozřejmě by to nestačilo, pokud by jídlo v restauraci nebylo dobré. A to rozhodně a minimálně dobré je. Po každé návštěvě jsem odcházel nacpán a spokojen, a neměl důvod si na cokoliv stěžovat (vedle kvality jídla přihlížím také k dojmu z obsluhy a k délce čekání na jídlo i placení). 


  
Jídelní lístek Mamy má velký záběr od korejských grilovaných mas, po polévky, různé druhy nudlí a předkrmů, až po rolky v podobě kimbapu nebo japonského sushi. Několik jídel je nabízeno v obří porci pro 2-3 lidi. Z předkrmů u mě zvítězily smažené taštičky mandu. Do zlatova osmažené křupavé těstíčko, chutná náplň z masa a zeleniny. Výborná korejská omeleta s mořskými plody a jarní cibulkou Hemul pajeon, to je pro změnu můj favorit u hlavních chodů. Měl jsem ji zatím čtyřikrát a dopřával bych si ji klidně každý týden. Mám slabost pro masa v pálivé marinádě, tudíž jsem si pochutnal také na smaženém vepřovém marinovaném v chilli omáčce se zeleninou Jeyuk bokum a smaženém vepřovém, kalamárech a zelenině v chilli omáčce Osam bulgogi. Kalamáry były dobře připravené, akorát na skus. Pamatujete si soutěž v pojídání nudlí jajangmyun v seriálu The 1st Shop of Coffee Prince? A rádi byste si nudle v pastě z černých fazolí, se smaženým vepřovým a zeleninou někdy dali? Velmi dobrý nudlový pokrm pojmenovaný Zazang myun je pak jasná volba! Spokojen jsem byl i s trojicí tradičních korejských jídel: kimbapem, bibimbapem a bulgogi. Bohužel mi ani jednou nezbylo místo na dezert, ale nakrájeným jablkem nebo aperitivem v podobě sklenky sladkého rýžového nápoje jsem nikdy nepohrdl. Zkrátka v Mamy byste se měli kvalitně a dosyta nadlábnout za přiměřenou cenu a při jakékoliv příležitosti, ať už jste vegetariáni či masožrouti. 

 


FOTO: mamyfood.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9