Viet Banh My - vietnamské bagety v centru Prahy

19:00 | 10.08.2014 tombac 4
Ve čtvrtek 7.8. otevřelo ve Spálené ulici v centru Prahy nové vietnamské bistro zaměřené především na vietnamské bagety banh mi. Jako fanda asijské kuchyně jsem tam hned druhý den vyrazil na přepadovku.
Vietnamské bistro Viet Banh My
Vietnamské bistro Viet Banh My FOTO: www.facebook.com
Otevření nového vietnamského bistra Viet Banh My (facebook, foursquare) bylo mezi pražskými foodies očekávanou záležitostí. Podnik specializovaný na delikátní a čerstvé vietnamské bagety banh mi (wikipedie; držím se zaběhnutého názvu s měkkým "i" na konci a bez diakritiky) totiž v Praze zoufale chyběl. Pravda, na některých místech byla banh mi k mání (v Sapě nedaleko známého bistra s bun cha a venkovním grilem jsem si ji několikrát dal a byla pokaždé skvělá), ale o výběru mezi více druhy si hladový našinec mohl jen nechat zdát. Vzhledem k velkému boomu vietnamských bister a restaurací s tradiční vietnamskou kuchyní (polévka pho, grilovaná masa s nudlemi bun cha a bun bon nam bo ad.) v Praze v posledních letech to bylo s podivem. Už při předloňské návštěvě Berlína jsem si při konzumaci velmi chutné bagety v bistru Co Co – Banh mi deli říkal, jaké by to bylo super mít v Praze podobný podnik postavený na tomto chutném fresh jídle. Ve čtvrtek jsem se víceméně dočkal.

Viet Banh My sídlí na rohu Spálené a Lazarské mezi Karlovým náměstím a Národní třídou. Je to v podstatě stánek ve tvaru L. V první polovině se připravují jídla a druhá slouží jako normální trafika, kde si však vybrané jídlo také objednáváte. Otvírací doba je po většinu týdne od 8 do 22 hodin, v pátek a sobotu pak dokonce do 4 hodin ráno. Můžete se tu těšit až na deset druhů vietnamských baget banh mi. V pátek byly v nabídce pate ruoc (s paštikou a sušenými vepřovými plátky; 65 Kč), pate cha (s paštikou a libovým vepřovým; 65 Kč), cha ruoc (s libovým vepřovým a sušenými vepřovými plátky; 65 Kč), thit nuong (s plátky vepřové pečeně; 69 Kč) nebo vegetariánská chay (rau) se zeleninou za 45 Kč. Zkusil jsem banh mi cha ruoc a chutnala mi moc. Hodně čerstvé zeleniny včetně koriandru, bageta křupavá, maso dobré. Náplň se zdála autentická, jako kdyby si člověk dal bagetu v Sapě (přímo ve Vietnamu jsem nebyl, takže nemůžu srovnávat). Banh mi jsem si nechal zakápnout mírně pálivou chilli omáčkou. Bageta je poměrně velká, takže může posloužit jako oběd nebo večeře. Rozhodně mě tam uvidí častěji. Že je o banh mi mezi pražskými strávníky zájem, dokládá čtvrteční post na facebookových stránkách podniku z páté hodiny o vyprodaných bagetách. Pokud by bagety ještě někdy došly, můžete si místoo nich objednat tradiční smažené (nem ran) a nesmažené závitky (několik druhů nem cuon a pho cuon), vietnamské saláty, bun cha nebo bun bo nam bo. Ale banh mi je samozřejmě nej. Rozhodně doporučuji zkusit.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9