La Mian – čínské umění výroby nudlí

11:40 | 02.09.2018 Mei 11
La Mian je název pro ručně vyrobené nudle. Díky procesu protahování a kroucení mohou tvůrci vytvořit stovky nebo i tisíce krásných dlouhých tenkých nudlí k různým pokrmům.
Nudle
Nudle FOTO: Shutterstock
La Mian se vyrábějí roztahováním a skládáním těsta do pramenů. Kroucení a následné protahování pásů těsta se děje v důsledku jeho hmotnosti. Prameny se vyrábějí v různých délkách a tloušťkách v závislosti na tom, kolikrát se těsně přeloží.
 
Tento proces se zdá být docela jednoduchý, ale když vidíte mistra, který nudle vyrábí, jeho umění je opravdu ocenění hodné. Dá se říci, že jde přímo o jednu z krás vaření.

Styl kroucení nudlí není jen jeden. Existuje jich rovnou několik, ovšem všechny používají stejný koncept. Kus těsta se opakovaně natahuje a skládá k sobě. Pak se vyválí na správnou tloušťku a nakrájí na kusy. Koncové kousky se nikdy nepoužívají, protože nejsou tak vyrovnané, jako střední části. Těsto se pak vytáhne na délku rozpětí paží a udělá se smyčka. Dva konce se pak spojí do jednoho a do smyčky se vloží prsty, aby se zabránilo slepení pramenů. Postup se opakuje několikrát dokola, dokud není dosaženo požadované tloušťky a množství.

Unikátní metoda výroby nudlí, La Mian, má svůj původ v Číně. Songshi yangsheng bu (宋氏養生部), který byl napsán Song Xu, sahá až do roku 1504, a najdeme v něm nejstarší popis metody La Mian.
 
A proč se tento proces a tyto nudle vlastně nazývají La Mian? Vysvětlení je zcela jednoduché. Slovo La (拉) znamená doslova vytáhnout, zatímco slovo Mian (麵) jsou nudle.
  
 
ZDROJE: twistedsifter.com, wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9