Shira-ae: rozmačkaný tofu salát [Recept]

13:00 | 31.08.2020 Sachi 0
Shira-ae je zeleninová příloha smíchaná s rozmačkaným tofu. Shira-ae se podává chlazená, takže v jistém smyslu je to jako salát. Shira-ae jen těžko seženete v běžných japonských restauracích mimo Japonsko.
Shira-ae: rozmačkané tofu
Shira-ae: rozmačkané tofu FOTO: Screenshot/youtube.com

Lidé mimo Japonsko by možná nejedli tofu v rozmačkané podobě. Obvykle bývá nakrájeno na malé kostičky do miso polévky nebo na větší čtvercové kousky do nabe a tak dále. Zde nemá tofu žádný tvar a působí spíše jako dresink, který se kombinuje s jinými přísadami než s hlavní složkou pokrmu. Tofu v Shira-ae je ochuceno sezamem a sójovou omáčkou, a je to skvělá příloha.

Do zeleniny používané v Shira-ae obvykle patří nakrájená mrkev, špenát, konnyaku, zelené fazolky a někdy i tomel. Zelenina se před smícháním s tofu uvaří a ochutí. Takto má pokrm silnější chuť.

Nejdříve musíme dehydratovat tofu. Tradičně zabalíme tofu látkou, trochu ho zatížíme a necháme několik hodin působit, dokud se tofu trochu nezpevní. Nemůže být příliš suché, ale musí ztratit část obsahu vody, aby pokrm nechutnal vodnatě.
 

Ingredience:
1 balení tofu
1/2 svazku špenátu
1 šálek dashi (rybí vývar)
1 malá mrkev, tence nakrájená na proužky
1/2 bloku konnyaku, tence nakrájeného na proužky
1 polévková lžíce mirin omáčky
1 polévková lžíce sójové omáčky


Sezamová omáčka:
1 polévková lžíce sezamových semínek
1 polévková lžíce cukru
1 polévková lžíce sójové omáčky


Postup:
1. Tofu nakrájejte na 6-8 kousků. Položte je na papírové utěrky na talíř a mikrovlnnou troubu nastavte na 2 minuty. Dejte tofu ohřát. Vyměňte použité papírové utěrky za nové a postup opakujte. Naposled vyměňte papírové utěrky a nechte tofu vychladnout.
 

2. Vařte čerstvý špenát ve vroucí vodě 1 minutu. Opláchněte ho pod studenou vodou a velmi dobře vymačkejte. Poté ho nakrájejte na 1 cm dlouhé svazky proužků, následně si nakrájejte mrkve a konnyaku na stejnou délku.

3. Ve středním hrnci přiveďte dashi k varu, přidejte mrkev a konnyaku a vařte 2-3 minuty. Přidejte mirin a sójovou omáčku a vařte, dokud tekutina téměř nezmizí. Nechte vychladnout, přidejte špenát a promíchejte.

4. Sezamová semínka rozdrťte a smíchejte se sójovou omáčkou a cukrem.

5. Rozmačkejte tofu v misce a postupně přidejte sezamovou omáčku a poté vařenou zeleninu.

Dobrou chuť!


ZDROJ: japanesecooking101.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9