Jaké dezerty milují Kambodžané?
Jaké dezerty a sladkosti mají rádi obyvatelé Kambodže? Pudinky, ovoce a laskominy s palmovým cukrem, které jsou zalité kondenzovaným mlékem a posypané kokosem. Nebudeme dlouze básnit a raději půjdeme ochutnat.![Mango a lepkavá rýže Mango a lepkavá rýže](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/de35f/slider_f5e5efcdaa5a998d93666ed8031fc3bd.jpg)
Mango a lepkavá rýže
FOTO: wallpaperflare.com
Ovoce
Místní obyvatelé si mohou vybrat z mnoha druhů lahodného a čerstvého exotického ovoce. Oblíbené bývá mango, ananas, durian, tomel, rambutan nebo mangostan. Kambodžané dělají z ovoce džusy, šťávy nebo ovocné kokteily. Někdy dávají kousky ovoce do sáčku se solí a sušenými chilli papričkami, což musí mít zvláštní chuť. Mají rádi sladké i kyselé ovoce a zákazník si může vybrat i takové druhy, o kterých se nám může jen zdát.
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/b592e/b592e6337a5ea6846fb1e283840dc02e.jpg)
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/b592e/b592e6337a5ea6846fb1e283840dc02e.jpg)
Pudink z fazolí mungo a želé
Mezi nejoblíbenější kambodžské dezerty patří pudink ze žlutých fazolí mungo, který se tradičně jí, aby člověka ochladil v horkém počasí. Pokrm se nejlépe podává s velkorysou porcí kokosové omáčky. Žluté fazole mungo mají představovat lukrativní bohatství khmerské říše, která kdysi vládla v jihovýchodní Asii. Cha houy teuk je sladký želé dezert vyrobený z agaru - želatiny pocházející z mořských řas. Podává se v různých zářivých barvách, ochucuje se ságem a zdobí fazolkami, kokosovým krémem, kopečkem ledu a třeba i sušeným ovocem.
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/3a546/3a546ba3c45439f8bc678c166c8870e3.jpg)
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/3a546/3a546ba3c45439f8bc678c166c8870e3.jpg)
Num chak kachan a nom lort
Num chak kachan se tradičně jí během buddhistických svátků a vyrábí se v různých stylech a barvách. Super sladká, lepkavá pochoutka je vyrobena z rýžové mouky, palmového cukru a kokosového krému. Nom lort neboli cendol je ledový sladký dezert, který obsahuje zelené rýžové moučné želé, kokosové mléko a sirup z palmového cukru.
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/69ac1/69ac110eb1dad5d4c8b65feed90e84fe.jpg)
Mnoho nejpopulárnějších khmerských pudinků a kambodžských dezertů se prodává na ulici či na tržistích u stánků. Davy studentů, turistů, dětí a dalších mlsalů mohou plně uspokojit své chutě na sladké. Určitě mají z čeho vybírat, nemyslíte?
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/69ac1/69ac110eb1dad5d4c8b65feed90e84fe.jpg)
Mnoho nejpopulárnějších khmerských pudinků a kambodžských dezertů se prodává na ulici či na tržistích u stánků. Davy studentů, turistů, dětí a dalších mlsalů mohou plně uspokojit své chutě na sladké. Určitě mají z čeho vybírat, nemyslíte?
FOTO: pikist.com, youtube screen, wikipedia.org
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
09:31 |
30.01
jameswick1...
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
10:39 |
10.01
8BB76E1
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)
19:53 |
08.06
Tyckin